Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Υποβάθμιση πρόβλεψης για ΑΕΠ ΗΠΑ - Στο +1,5% η ανάπτυξη στο α’ 3μηνο 2019

JPMorgan: Υποβάθμιση πρόβλεψης για ΑΕΠ ΗΠΑ - Στο +1,5% η ανάπτυξη στο α’ 3μηνο 2019
Σύμφωνα με την JP Morgan, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,5% στο α' τρίμηνο 2019, βραδύτερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη στο +1,75%
Στην υποβάθμιση της πρόβλεψής της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, προχώρησε η JPMorgan, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα (21/2/2019).
Ειδικότερα, η JPMorgan επικαλείται τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, που κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης τον Δεκέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της JP Morgan Michael P. Ferro, το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τα διαρκή αγαθά, βραδύτερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας, που διαμορφωνόταν στο +1,75%.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Δεκέμβριο, έναντι αύξησης 1% του Νοεμβρίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 1,4%.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα της Φιλαδέλφεια, που εμφάνισε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά από το 2016.
Ειδικότερα, ο Philly Fed index υποχώρησε στο -4,1 τον Φεβρουάριο, έναντι 17 του Ιανουαρίου και έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για 14.
Ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς παρά την πτώση τους την περασμένη εβδομάδα, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων ανήλθε σε υψηλό άνω του ενός έτους, σε μια ένδειξη ότι η ανάπτυξη στην αμερικανική αγορά εργασίας κατεβάζει ταχύτητα.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 23.000 την εβδομάδα έως την 16η Φεβρουαρίου 2019, στις 216.000, ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αρχικών αιτήσεων αυξήθηκε κατά 4.000 στις 235.750 -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018.
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για την αμερικανική αγορά κατοικίας, που έδειξαν ότι οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών διολίσθησαν τον Ιανουάριο σε χαμηλό άνω των τριών ετών, ενώ οι τιμές κατέγραψαν τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2012.
Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,2%, στα 4,94 εκατ. τον Ιανουάριο -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015 και πολύ κάτω των προσδοκιών των οικονομολόγων, που ανέμεναν 5,0 εκατ.
Παράλληλα, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2017 αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο ο μεταποιητικός κλάδος, με τον σχετικό PMI της Markit να διαμορφώνεται στις 53,7 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης