Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μεγάλες αδυναμίες στην τουρκική οικονομία, παρά την ανάκαμψη της λίρας

Scope: Μεγάλες αδυναμίες στην τουρκική οικονομία, παρά την ανάκαμψη της λίρας
Έκθεση της Scope για την τουρκική οικονομία
Η οικονομία της Τουρκίας (ΒΒ-, αρνητικό outlook) παρουσιάζει σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες και παραμένει πολύ ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ, παρά την ανάκαμψη και την επιστροφή της λίρας μετά την κατάρρευση του περασμένου καλοκαιριού, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope.
Όπως σημειώνει ο ευρωπαϊκός οίκος, πολλές από τις διαρθρωτικές αδυναμίες, από την εξάρτηση της οικονομίας από τις ξένες κεφαλαιακές ροές και τον υψηλό πληθωρισμό έως τη διακυβέρνηση, παραμένουν ανεπίλυτες.
Η λίρα νόμισμα έχει ανακάμψει κατά περίπου 30% από τα ιστορικά χαμηλά του Αυγούστου 2018, ωστόσο παραμένει κατά 30% ασθενέστερη έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε σύγκριση με το τέλος του 2017.
Ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας σημείωσε πτώση στο 20,4% τον Ιανουάριο, ενώ τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν βελτιωθεί δραματικά.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σταθεροποιήθηκαν στα 93 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο 2018.
«Ωστόσο, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τα οικονομικά και τα πλαίσια διακυβέρνησης.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Η λίρα παραμένει ευάλωτη σε μια άλλη επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών.
Οι επενδυτές μπορούν να επιστρέψουν την προσοχή τους στην αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης της Τουρκίας, καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές του Μαρτίου. Πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με την εθνικοποίηση του μεγαλύτερου δανειστή της Τουρκίας, την Isbank, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι έλεγχοι τιμών που στοχεύουν στην τεχνητή μείωση του πληθωρισμού, αποτελούν επίσης ανησυχίες.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο τον Σεπτέμβριο 2018 σε 24% από 17,75% και το έχει διατηρήσει αμετάβλητο από τότε.
Η κεντρική τράπεζα αποφεύγει πρόωρη περικοπή των επιτοκίων που θα μπορούσε να επαναφέρει τη συναλλαγματική ισοτιμία. (…)
Ταυτόχρονα, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνεται λόγω της κρίσης του 2018, ωστόσο δεν κρίνεται υψηλός», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης