Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Φωτιές» άναψε η δήλωση Τσακαλώτου περί συναίνεσης με τη ΝΔ για τα πλεονάσματα - Η αντίδραση Μητσοτάκη και τα…fake news

tags :
«Φωτιές» άναψε η δήλωση Τσακαλώτου περί συναίνεσης με τη ΝΔ για τα πλεονάσματα - Η αντίδραση Μητσοτάκη και τα…fake news
Την ίδια ώρα, η αποστροφή Τσακαλώτου για πιθανή νίκη της ΝΔ στις εκλογές προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση
Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο CNBC, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την προσπάθεια της ΝΔ για μείωση των υψηλών πλεονασμάτων, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Την ίδια ώρα, η αποστροφή Τσακαλώτου για πιθανή νίκη της ΝΔ στις εκλογές προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.
Αρχικά η ΝΔ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για παραδοχή ήττας από τον υπουργό Οικονομικών, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε μέσω Twitter ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν έχρισε κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Τσακαλώτος, όντως, δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση.
Θέλω, ωστόσο, να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οι επίμαχες δηλώσεις Τσακαλώτου στο CNBC

Συγκεκριμένα,  όσον αφορά τους στόχους για τα πλεονάσματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο CNBC δήλωσε ότι «υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα των πλεονασμάτων.
Έχω δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχει απωλέσει το 27% του ΑΕΠ.
Δεν νομίζω πως αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε.
Θα πρέπει να πάμε μαζί στην Ευρώπη η οποία έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων.
Τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνον στα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Καλό θα ήταν η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό».
Στο επίμαχο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για το πλεόνασμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι το κόμμα του δεν άλλαζε τη θέση του επειδή στην εξουσία θα βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία.
«Δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας αν η ΝΔ έρθει στην εξουσία, κάτι το οποίο δεν θεωρώ πιθανό.
Στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στήριζε τη ΝΔ σε πολλούς άλλους τομές,  ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν είναι γνωστό το πρόγραμμά της.
Να σημειωθεί ότι μερίδα ΜΜΕ αλλά και η ΝΔ αρχικά, έκαναν λόγο για παραδοχή ήττας από τον υπ. Οικονομικών, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Τις ευχαριστίες της προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε.
Ειδικότερα, «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε.
Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Η αντίδραση του Μαξίμου για τα fake news

«Πλέον, δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών».
Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου και καταλήγει:
«Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αντιπολίτευση για κλάματα».
Το Μαξίμου αναφέρεται στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο CNBC, περί πιθανής νίκης της ΝΔ στις εκλογές.
O υπουργός Οικονομικών δήλωσε «δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας αν η ΝΔ έρθει στην εξουσία, κάτι το οποίο δεν θεωρώ πιθανό.
Στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».
Ωστόσο μερίδα των ΜΜΕ έκανε λόγο για «παραδοχή ήττας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Η ανάρτηση Τσακαλώτου στο Twitter

Μία ιδιαίτερη ανάρτηση πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Twitter, με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με τα πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και την ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και Μεγάρου Μαξίμου.
Ο κ. Τσακαλώτος, απευθύνεται προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του: «Αντί απάντησης στον κ. Μητσοτάκη, λίγη ιστορική μνήμη.
Από το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά στις 9.5.2014».
Η ανάρτηση συνοδεύεται και από ένα γράφημα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, όπου φαίνεται και το ύψος των πλεονασμάτων που είχε συμφωνηθεί τότε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης