Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με FTSE 25 έως +3% και Εθνική +2%, το ΧΑ +0,68% στις 671 μον. – Αύξηση short από Oceanwood και Marshall, ανεπαρκείς οι λύσεις για τα NPEs

Με FTSE 25 έως +3% και Εθνική +2%, το ΧΑ +0,68% στις 671 μον. – Αύξηση short από Oceanwood και Marshall, ανεπαρκείς οι λύσεις για τα NPEs
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες με την προσφορά να απορροφάται με ευκολία
(upd14)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με στηρίξεις από την Εθνική +2,17% ενώ θετικά επέδρασαν και τα κέρδη δεικτοβαρών μετοχών του FTSE 25 όπως Motor Oil +3,17%, Μυτιλήναιος +2,37%, ΟΠΑΠ +1,07%....
Στις υπόλοιπες τράπεζες, με κέρδη έκλεισαν Πειραιώς +1,02% και Alpha Bank +1% ενώ πτωτικά έκλεισε η Eurobank -0,90%
Σωρευτικά κέρδη 19,96% έχει σημειώσει ο Τραπεζικός Δείκτης το τελευταίο μήνα οπότε είναι εύλογες οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών που καταγράφονται στις τράπεζες ενώ μέχρι στιγμής η όποια προσφορά απορροφάται με σχετική ευκολία.

Από την άλλη, επέστρεψαν οι χαμηλές συναλλαγές παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν αυξητικές τάσεις εντούτοις  η αγορά χρειάζεται  μεγαλύτερη ενεργοποίηση των αγοραστών για την συνέχεια του ανοδικού κύματος.
Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκε η προειδοποίηση του bankingnews ότι παρά την πρόσφατη άνοδο επίκειται αύξηση των short θέσεων των ξένων funds στις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα το Oceanwood αύξησε την ανοιχτή του θέση στην Eθνική στο 0,78% από 0,60% προηγουμένως και στην Alpha bank στο 0,63% από 0,50% ενώ το Marshall Wace εμφανίστηκε στην Πειραιώς με ποσοστό 0,52%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 671 μονάδες κοντά στα υψηλά της ημέρας, με στήριξη τις 645-655 μονάδες και την πρώτη αντίσταση τις 680 μονάδες στον κινητό μέσο των 200 ημερών όπου θα ανοίξει ο δρόμος για την ζώνη των 700-720 μονάδων
Σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC διατηρώντας την σύσταση buy ήτοι αγορά, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις για τα NPEs φαίνονται ανεπαρκείς...
Ειδικότερα, για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι στα 1,95 ευρώ από 2,43 ευρώ, για την Eurobank είναι στα 0,79 ευρώ από 1,25 ευρώ, για την Εθνική στα 2,40 ευρώ, από 2,90 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς η νέα τιμή στόχος είναι στα 1,14 ευρώ, από 3,20 ευρώ προηγουμένως.
Εν αναμονή της έγκρισης από τους θεσμούς για τον νέο νόμο Κατσέλη ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή ενώ με βάση τραπεζικές πηγές ο SSM εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις στον βασικό κορμό του νέου νόμου στην επιδότηση από το κράτος, καθώς και στα όρια προστασίας της α' κατοικίας από πλειστηριασμούς
Όμως έχει ανακύψει σοβαρό πρόβλημα και στο ζήτημα της επιδότησης του κράτους προς τις τράπεζες εφόσον δάνεια μετατρέπονται από κόκκινα σε ενήμερα.
Ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη έχει πολλά κενά, ο SSM έχει διατυπώσει πολλές αντιρρήσεις με κυριότερη την έλλειψη ισονομίας και δικαιοσύνης, γεγονός που δεν το σκέφτηκε η αριστερή κυβέρνηση, δεν μπορεί να επιβραβεύεται ο ασυνεπής δανειολήπτης εις βάρος του συνεπούς.
Σήμερα, σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με ελληνικό 10ετές στο 3,77% και το ιταλικό 10ετές να έχει επιδεινωθεί στο 2,84% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 93 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Jumbo, Τιτάν ενώ πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean
Κέρδη καταγράφονται στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι οι ΗΠΑ και Κίνα θα μπορέσουν να συνάψουν σύντομα μία εμπορική συμφωνία, με τον Dax στην Γερμανία +0,95% και τον FTSE MIB στην Ιταλία +0,20%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,68% στις 671 μονάδες έχοντας υψηλό στις 672,28 μονάδες και χαμηλό στις 663,10 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 11,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 870 χιλ. ευρώ και όγκου 81 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά  με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες -0,25% και ο Γενικός Δείκτης -0,11%
Λίγο πριν τις 12:30 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς έως -3,39% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,51% επιδρώντας αρνητικά στον Γενικό Δείκτη στο -0,58%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με στηρίξεις από Εθνική και Alpha bank αλλά και από δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως Μotor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε υψηλό ημέρας +1,28% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,80%.
Στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά της ημέρας +0,68% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έχασε τα μισά του κέρδη και έκλεισε στο +0,68%

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα,  άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό, με φόντο την κόντρα του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.
Εκτός από τον κ. Στουρνάρα, στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλα και τα μέσα ενημέρωσης. .
Ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τους υπουργούς να δουν τη μεγάλη εικόνα, να συνεχίσουν αφοσιωμένοι "στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε -και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά".
Ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η σημερινή συνεδρίαση του Governing Council της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς δεν αποκλείεται να συζητηθεί το θέμα που έχει ανακύψει με την κόντρα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, και του
Η ΕΚΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να μην θιγεί τόσο η δική της ανεξαρτησία αποφάσεων, όσο και των Εθνικών Τραπεζών  αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη.
Την θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα θωρακίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε Βαλκάνια και αν. Μεσόγειο διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Sullivan.
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, T. May, η οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker σε μια ακόμα προσπάθεια να αποσπάσει κάποιες υπαναχωρήσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία για το Brexit.
Βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος η Μ. Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ σε 37 ημέρες από σήμερα.
Εκτός και αν η May καταφέρει να πείσει είτε την ΕΕ είτε το Βρετανικό κοινοβούλιο να κινηθούν επί του φλέγοντος ζητήματος που δεν είναι άλλο από το backstop, δηλαδή του συστήματος ελέγχων στα σύνορα της Βόρειας με τη Νότια Ιρλανδία.
Οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από τον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας  ενώ χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump διαβεβαίωσε ότι «πάνε καλά, πολύ καλά» και εκτίμησε ότι οι προθεσμία έως την 1η Μαρτίου 2019 που έχει δοθεί από τις δύο πλευρές για συμφωνία, δεν είναι ακατόρθωτη.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών που έγιναν στο Πεκίνο πριν από λίγες ημέρες, οι οποίες πάντως ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, αν και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για πρόοδο σε μια σειρά από δύσκολα ζητήματα.
Την θέση ότι η Κούβα δεν διαθέτει κανέναν ιδιωτικό στρατό στη Βενεζουέλα για να προστατεύσει το καθεστώς του N. Maduro διατύπωσε ο ΥΠΕΞ της Κούβας, Bruno Rodriguez, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις σχετικές κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Κούβας υποστήριξε παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον «συνεχίζει να προετοιμάζει μια στρατιωτική επέμβαση, με ανθρωπιστικό πρόσχημα», στη Βενεζουέλα ενώ σχολιάζοντας τις ενέργειες του J. Guaido, έκανε λόγο για ένα «ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα κατασκευασμένο στην Ουάσιγκτον» με έναν «εντελώς κατασκευασμένο πρόεδρο».
Στο σημείο εκκίνησης η επένδυση μαμούθ του ελληνικού συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.
Η  Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων  ανοίγει τη διαδικασία υλοποίησης της επένδυσης με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αδειοδότηση του καζίνο του Ελληνικού.
Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη του διαγωνισμού η οποία να σημειωθεί θα δημοσιευθεί πρώτα στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στο Φύλλο Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +0,60%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,20% στις 2.761,22 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά +0,94% στις 28492,50 μονάδες

Με θετικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,70%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με οριακή άνοδο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% και ο FTSE 100 ανοδικά στο +0,70%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά +0,12%, ο S&P με άνοδο +0,10%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,30% ενώ το ETF GREC κινείται σταθεροποιητικά στα 7,60 δολ.

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν Πειραιώς και Alpha Bank ενώ με απώλειες έκλεισε η Eurobank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2740 ευρώ με άνοδο +2,17% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1160 ευρώ με άνοδο +1% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,79 ευρώ με άνοδο +1,02% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 345 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5515 ευρώ με πτώση -0,90% με όγκο 2,79 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,01 ευρώ με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 450 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1120 ευρώ με πτώση -3,45% με όγκο 173 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,45 ευρώ με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 267 εκατ.ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Motor Oil

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή,   Μυτιληναίος, Jumbo, Τιτάν.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean..
H Coca Cola έκλεισε στα 29,99 ευρώ με πτώση -0,63% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,70 ευρώ με άνοδο +0,47% και αποτίμηση 5,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3310 ευρώ με πτώση -1,41% και αποτίμηση 309 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6660 ευρώ με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 385 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,07 ευρώ με άνοδο +2,37% και αποτίμηση 2,87 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,36 με άνοδο +1,26% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,90 ευρώ με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,15 ευρώ με άνοδο +3,17% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,07 ευρώ με άνοδο +2,37% και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,80 ευρώ με άνοδο +1,37% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,58 ευρώ με άνοδο +0,94% και κεφαλαιοποίηση 827 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκελισε στα 4,5750 ευρώ με άνοδο +0,22% και με την κεφαλαιοποίηση στα 237 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0845 ευρώ με άνοδο +1,81% με την κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,77% και στην Ιταλία 2,84% με διαφορά spread 93 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,77% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,84% να επιδεινώνεται.
Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να βελτιώνονται καθώς στις 5 ή 12 Μαρτίου επίκειται έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο 4% με 3,95%.  
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 93 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,66 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,28%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,28% με απόδοση αγοράς 2,29% και απόδοση πώλησης 2,26%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 103,74 μονάδες βάσης και απόδοση 2,49%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 101,73 μονάδες βάσης και απόδοση 3,08% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,96 μονάδες βάσης και απόδοση 3,38% πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,90 μονάδες βάσης και απόδοση 3,76% με απόδοση αγοράς 3,77% και απόδοση πώλησης 3,75%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 95,60 μονάδες βάσης και απόδοση 4,33%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 92,75 μονάδες βάσης και απόδοση 4,60%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 92,68 μονάδες βάσης και απόδοση 4,73%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 367 μονάδες βάσης από 368 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 402 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,84% - Σε ιστορικό χαμηλό η Πορτογαλία

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,84% από πρόσφατο χαμηλό 2,77%.
Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι λόγω της επιβράδυνσης στην Ευρώπη οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα ενώ το Πορτογαλικό 10ετές σημείωσε ιστορικό χαμηλό.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/2/2019 στο 0,10% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,83% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,52% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,50% που  σημειώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,84% με χαμηλό 2,77% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης