Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Υποχώρησαν κατά -8,4% οι εξαγωγές, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο 2019 - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση

Ιαπωνία: Υποχώρησαν κατά -8,4% οι εξαγωγές, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο 2019 - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών
Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών κατέγραψαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας για τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (20/2) του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -8,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -5,5%.
Παράλληλα, η ετήσια πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Οκτώβριο του 2016, ακολουθώντας την πτώση του -3,9% που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι εξαγωγές της χώρας προς την Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, κατέγραψαν σημαντική πτώση της τάξεως του -17,4%, ενώ οι συνολικές εισαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -0,6%, εν μέσω ασθενέσθερης εγχώριας ζήτησης και πτώσης των τιμών στο πετρέλαιο.
Συνολικά, η Ιαπωνίας κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, και συγκεκριμένα στα 1,415 τρισ. γεν, το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο του 2014, με το εμπορικό πλεόνασμα τις χώρας με τις ΗΠΑ ωστόσο να αυξάνεται κατά +5,1% σε ετήσια βάση, στα 367,4 δισ. γεν.
«Δε μπορεί να κατηγορήσει κάποιος αποκλειστικά την αργία της κινεζικής Πρωτοχρονιάς», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Norinchukin Research Institute, Takeshi Minami, για την πτώση στις εξαγωγές προς την Κίνα, προσθέτοντας ότι «η Ιαπωνίας δε μπορεί να υπολογίζει στις εξαγωγές για την ανάπτυξη αυτό το έτος», αν μέσω και των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Daiwa Securities, Mari Iwashita, δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό η αδυναμία στην εξωτερική ζήτηση να συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη τουλάχιστον», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «το ερώτημα για την υποτονική ιαπωνική οικονομία είναι κατά πόσον οι εξαγωγές και η παραγωγή της μπορούν να ανακάμψουν κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης