Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mariya (Ευρωπαία Επίτροπος): Η Ψηφιακή Ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια παράγει ήδη αποτελέσματα

tags :
Mariya (Ευρωπαία Επίτροπος): Η Ψηφιακή Ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια παράγει ήδη αποτελέσματα
Mariya (Ευρωπαία Επίτροπος): Η Ψηφιακή Ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια παράγει ήδη αποτελέσματα
Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο στόχος της «Ψηφιακής Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια», η οποία -όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Gabriel Mariya- έχει ήδη αρχίσει να παράγει αποτελέσματα.
«Αυτός είναι ο στόχος της ψηφιακής ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Πριν από έναν χρόνο είπα πως υπάρχει κάτι νέο, αυτή η πρωτοβουλία, πέντε μήνες αργότερα υιοθετήσαμε τη σχετική διακήρυξη στη σύνοδο της Σόφιας και ήδη τον Ιούνιο είχε καταρτιστεί το σχέδιο δράσης.
Τώρα, μόλις 6-7 μήνες αργότερα αρχίσαμε ήδη να παράγουμε αποτελέσματα», σημείωσε η κ. Gabriel Mariya, η οποία εξήρε τον ενεργό ρόλο γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα, στην όλη προσπάθεια.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των εγκαινίων του τεχνολογικού πάρκου στα Σκόπια, η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία παραδέχθηκε πως υπάρχει χάσμα και αφορά κυρίως τη συνδεσιμότητα γι' αυτό και, όπως εξήγησε, «αυτά τα 30 εκατ. για το επενδυτικό πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι διαθέσιμα για όλη την περιοχή προκειμένου να της παράσχει τεχνική βοήθεια και τη δυνατότητα εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας.
Αυτό θα είναι μια τεράστια βοήθεια προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα».
Άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία, όπως σημείωσε, είναι οι ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες «είναι μια κοινή πρόκληση για όλους μας», καθώς «ακόμα και στην Ευρώπη, μόλις το 44% των πολιτών έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες και μόλις το 37% του εργατικού δυναμικού μας».
Κατανοώντας την ανάγκη ενίσχυσης του τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, η Επιτροπή κατάφερε να «ανοίξει» το πιλοτικό της πρότζεκτ για την ψηφιακή εκπαίδευση σε νέους ανθρώπους από τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Είναι μια τεράστια ευκαιρία.
Θυμηθείτε ότι δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα, όπου οι φοιτητές είναι σε άμεση επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, γίνονται συμφωνίες μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και φοιτητών, πώς θα ήθελαν να κάνουν αυτή την εκπαίδευση, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το ποσό των 500 ευρώ.
Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα είναι τώρα ανοιχτό για τα Δυτικά Βαλκάνια κι αυτή είναι μια πολύ καλή εξέλιξη εφόσον θα υπάρξει και μεγαλύτερη συμμετοχή», υπογράμμισε η κ. Gabriel Mariya.
Σημαντικός ο ρόλος των γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα, στη γεφύρωση του χάσματος
Ερωτηθείσα για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στο όλο εγχείρημα, η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία απάντησε: «Κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σ' αυτό αλλά ιδιαίτερα οι γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία, που έχουν έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο ήδη».
«Με την ενεργή αυτή συμμετοχή, η ψηφιακή ατζέντα αποδίδει πολύ πιο άμεσα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η περιφερειακή συμφωνία για τις χρεώσεις περιαγωγής.
Είμαστε πολύ σαφείς, θέλουμε να μειώσουμε τις χρεώσεις περιαγωγής ανάμεσα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια συνεκτική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες της περιοχής στην περιφερειακή σύνοδο του Βελιγραδίου, στις αρχές Απριλίου», υπογράμμισε η κ. Gabriel Mariya.
«Η μείωση των χρεώσεων περιαγωγής μεταξύ, για παράδειγμα, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας ή μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό σήμα ότι υπάρχει στήριξη σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Και σ' αυτή την περίπτωση βλέπουμε πώς με θετικό, εποικοδομητικό και ενεργό ρόλο μπορούν οι γειτονικές χώρες να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής», πρόσθεσε η Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης