Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εξελίσσεται σε μία απρόβλεπτη προεκλογική απειλή για τον Trump

tags :
Politico: Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εξελίσσεται σε μία απρόβλεπτη προεκλογική απειλή για τον Trump
Politico: Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εξελίσσεται σε μία απρόβλεπτη προεκλογική απειλή για τον Trump
Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στην Ουάσινγκτον ότι ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα R. Mueller θα ολοκληρώσει σταδιακά την έρευνά του, μία παράλληλη απειλή φαίνεται να κλιμακώνεται για τον πρόεδρο D. Trump.
Η απειλή αυτή, βρίσκεται εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης κι εντοπίζεται στις εισαγγελικές αρχές της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (SDNY), σχολιάζει το Politico.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν μπορούν να αποτελέσουν μία πραγματική πρόκληση χρησιμοποιώντας τρόπους που δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ο Mueller, για να στοχοποιήσει στο πλαίσιο της έρευνας του, τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι ίδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν αρμοδιότητα στην πολιτική δράση, αλλά και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Trump, ενώ τα αντικείμενα αυτά εισαγγελικής διερεύνησης δεν προστατεύονται από την αρχή του υπηρεσιακού απορρήτου (executive privilege) την οποία σκέφτεται να επικαλεστεί ο Trump, ώστε να εμποδίσει την εξέλιξη διαστάσεων της έρευνας του Mueller.
Από πλευράς δημοσίων σχέσεων ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπόρεσε να εφαρμόσει κατά των εισαγγελέων της SDNY την ίδια τακτική που ακολούθησε προκειμένου να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών κύκλων στο πρόσωπο του Mueller, που είχε διοριστεί στην διεύθυνση του FBI, από τον πρώην πρόεδρο G. Bush.
Νομικοί κύκλοι δεν έχουν μία ξεκάθαρη άποψη για το αν η SDNY θα παραμερίσει τον κανονισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα επιδιώξει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ.
Η απειλή αυτή της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης κατά του προέδρου Trump, έγινε ξεκάθαρη όταν οι εισαγγελείς ζήτησαν από την επιτροπή για την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου, την παράδοση αρχείων για τους δωρητές, αλλά και τις οικονομικές της δοσοληψίες.
Επρόκειτο για την πιο πρόσφατη επιθετική κίνηση ενός γραφείου, που έχει ενεργοποιήσει έρευνες για τον όμιλο επιχειρήσεων του Trump, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της προεκλογικής του εκστρατείας.
Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του προέδρου Trump στην διάπραξη ενός οικονομικού εγκλήματος.
Εάν όλα τα γεγονότα προστεθούν και συνδυαστούν, οδηγούν σε μία σειρά νομικά επικίνδυνων ερευνών κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του προέδρου Trump, το 2020.
Η SDNY εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες του Mueller, όταν ο ίδιος ολοκληρώσει την έρευνά του, ενώ είναι πιθανό να επικεντρώσει την προσοχή της ακόμη περισσότερο γύρω από την ίδια έρευνα, στην περίπτωση που ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης W. Barr -με αρμοδιότητα επίβλεψης στην έρευνα του Mueller- αφαιρέσει τμήματα από την αναφορά για τα ευρήματα της έρευνας, κατά την δημοσιοποίησή της.
«Όταν συνδυάσεις την εμπειρία τους με την παραδοσιακή ανεξαρτησία και την φήμη που έχουν στη νότια περιφέρεια, πρόκειται για την διεξαγωγή μιας νέας έρευνας, όπως αυτή του Mueller», δήλωσε ο Ackerman πρώην βοηθός δικηγόρος στην SDNY που εργάστηκε και στην εισαγγελική ομάδα για το σκάνδαλο Watergate.
Ο Mueller μπορεί να πιστωθεί την ενεργοποίηση σημαντικών διαστάσεων της έρευνας στην SDNY. Το γραφείο του και η αναφερόμενη εισαγγελική αρχή υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ έχουν κοινή στελέχωση, χρησιμοποιούν τους ίδιους μάρτυρες και τις ίδιες πληροφορίες.
Η αναφερόμενη εισαγγελική αρχή βρίσκεται σε μία πλεονεκτική θέση για να αξιοποιήσει οτιδήποτε υπάρχει εκτός του αρχικού πλαισίου της έρευνας του Mueller, για το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας.
Ένα υπηρεσιακό παραπεμπτικό του Mueller προς την SDNY προκάλεσε για παράδειγμα, την αιφνιδιαστική έρευνα των πρακτόρων του FBI στο γραφείο του M. Coen, αλλά και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε ο ίδιος, σύμφωνα με έναν προηγούμενο δικηγόρο του Coen.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, απέδωσαν καρπούς στα τέλη του 2018, με την παραδοχή της ενοχής του.
Ο πρώην μεσάζοντας του Trump για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και προσωπικός του δικηγόρος παραδέχτηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, ότι ο Trump τον κατηύθυνε να προχωρήσει σε πληρωμές γυναικών που ισχυρίζονταν ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, ώστε αυτές να διατηρήσουν την σιωπή τους κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.
Οι εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της έρευνας τους.
Οι ίδιοι επιδιώκουν να πάρουν καταθέσεις από διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων Trump, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την πορεία της έρευνας και των κινήσεων της SDNY.
Από την πλευρά της, η επιτροπή για την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου επιβεβαίωσε στις αρχές του μήνα ότι έχει λάβει μία κλήση από την SDNY για την κατάθεση μιας ευρείας γκάμας εγγράφων, σχετικά με το πως η επιτροπή συγκέντρωσε αλλά και διέθεσε το αστρονομικό ποσό των 107 εκατομμυρίων δολαρίων για τις εκδηλώσεις που συνόδευσαν την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου.
Στο επίκεντρο της έρευνας των εισαγγελέων βρίσκεται οτιδήποτε, από την διάπραξη απάτης μέσω ταχυδρομείου ή την ηλεκτρονική μεταβίβαση χρημάτων, μέχρι το ενδεχόμενο παράνομων συνεισφορών από ξένους ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
«Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, λέω εδώ και μήνες ότι η έρευνα των εισαγγελικών αρχών της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, αποτελεί πιθανώς, μία πολύ πιο σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση, από την έρευνα του Mueller», είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο και στο ABC News, ο C. Christi, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας.
Εξηγώντας περισσότερο την τοποθέτησή του στο MSNBC, o Κρίστι είπε ότι σε αντίθεση με τον Mueller, η SDNY "δεν έχει περιορισμούς στο πεδίο” της έρευνάς της.
«Ο Mueller έχει μία αποστολή: είναι η ρωσική εμπλοκή και το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας στις εκλογές του 2016.
Η SDNY μπορεί να ψάξει για το οτιδήποτε θέλετε», τόνισε ο ίδιος.
Η εισαγγελική αρχή της Νέας Υόρκης αποτελεί μία σοβαρή απειλή, καθώς το αρμόδιο γραφείο έχει συγκεντρώσει έναν ουσιαστικό αριθμό μαρτύρων που είχαν σχέσεις με τον Trump σε όλη την διάρκεια της επιχειρηματικής του σταδιοδρομίας, από τις μεσιτικές δραστηριότητές του, μέχρι την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.
Μεταξύ των μαρτύρων αυτών, συμπεριλαμβάνονται, ο A. Wuelisberg, υπεύθυνος για μεγάλο χρονικό διάστημα των οικονομικών για τις επιχειρήσεις Trump, ο εκτελεστικός διευθυντής της μητρικής εταιρίας του National Enquirer που έχει παραδεχτεί ότι συνεργάστηκε με τον Trump για χρόνια, προκειμένου να εξουδετερώνει ενοχοποιητικές ιστορίες που δημοσιοποιούνταν στα ΜΜΕ, ο R. Gates που διετέλεσε αντιπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, ενώ ηγήθηκε -εκ των πραγμάτων- της επιτροπής για την ορκωμοσία.
Ο Gates παραδέχτηκε στο πλαίσιο της έρευνας του Mueller τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι είπε ψέματα στο FBI, ενώ η ανακοίνωση της ποινής του καθυστερεί, καθώς συνεργάζεται «σε αρκετές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη», σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα, το γραφείο του Mueller.
Παράλληλα, υπάρχει κι ο Coen που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών κι αναμένεται να παρουσιαστεί στις φυλακές, τον επόμενο μήνα.
Ο Christi χαρακτηρίζει τον Coen ως «τον τουριστικό οδηγό» της SDNY και των εισαγγελέων της, στα πεπραγμένα του προέδρου Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης