Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zhengfei (Iδρυτής Huawei): Η σύλληψη της κόρης μου είχε «πολιτικά κίνητρα» - Οι ΗΠΑ δεν θα «συντρίψουν» την εταιρεία μου

tags :
Zhengfei (Iδρυτής Huawei): Η σύλληψη της κόρης μου είχε «πολιτικά κίνητρα» - Οι ΗΠΑ δεν θα «συντρίψουν» την εταιρεία μου
Zhengfei (Iδρυτής Huawei): Η σύλληψη της κόρης μου είχε «πολιτικά κίνητρα» - Οι ΗΠΑ δεν θα «συντρίψουν» την εταιρεία μου
Ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei, ο Ren Zhengfei, υποστήριξε τι η σύλληψη της κόρης του και οικονομικής διευθύντριας της εταιρείας του, της Meng Wanzhou, από τις αρχές του Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, είχε πολιτικά κίνητρα.
«Πρώτ' απ' όλα, ενίσταμαι σε αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ.
Αυτού του είδους οι ενέργειες με πολιτικά κίνητρα δεν είναι αποδεκτές», τόνισε ο Ren Zhengfei σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
Η Meng Wanzhou συνελήφθη από τις καναδικές αρχές την 1η Δεκεμβρίου, κατ' απαίτηση της Ουάσινγκτον.
Σε βάρος της έχει ασκηθεί δίωξη από τις αμερικανικές αρχές για απάτη και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικές στοχεύσεις.
Η ποινική δίωξη σε βάρος της «βασίζεται αποκλειστικά στα αποδεικτικά στοιχεία και τη νομοθεσία.
Το υπουργείο αρκεί διώξεις ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε πολιτική επέμβαση και βασίζεται στις αποδείξεις και στο κράτος του νόμου» σε υποθέσεις αυτής της φύσης, αντέτεινε η εκπρόσωπός του Ν. Navas σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απηύθυνε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Huawei, όπως και άλλη μια κινεζική κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η ZTE, κατηγορούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ενεργούν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης και των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει πως ο εξοπλισμός τους χρησιμοποιείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία σε βάρος Αμερικανών ή συμμάχων τους.
Η διεύθυνση της Huawei έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές.
Ερωτηθείς για τις ανησυχίες των ΗΠΑ και συμμάχων τους για την εμπλοκή της στη δράση των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών, ο ιδρυτής της Huawei -της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εξοπλισμού δικτύων στον κόσμο- διαβεβαίωσε πως η εταιρεία του δεν θα «εμπλακεί ποτέ» σε τέτοιες δραστηριότητες.
Κατά τον Ren Zhengfei, ενδέχεται η εταιρεία του να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση, να κατατμηθεί ώστε να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές πιέσεις.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει» να λειτουργεί απρόσκοπτη η Huawei διότι «έχουμε πιο προηγμένη τεχνολογία», υποστήριξε.
«Ακόμη κι αν (οι ΗΠΑ) πείσουν κι άλλες χώρες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό μας προσωρινά, θα μπορούσαμε να μειώσουμε λίγο την κλίμακα» της δραστηριότητας, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να απαγορευθεί η πώληση του εξοπλισμού της Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ren Zhengfei τόνισε πως η εταιρεία του δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει να επενδύει στη χώρα, απεναντίας ενδέχεται να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στο ΗΒ και να μεταφέρει εκεί δραστηριότητές της εάν η δράση των ΗΠΑ εναντίον της συνεχιστεί.
«Θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στο ΗΒ.
Διότι εάν οι ΗΠΑ δεν μας εμπιστεύονται, θα μεταφέρουμε τις επενδύσεις μας από τις ΗΠΑ στο ΗΒ σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα», επέμεινε. Πάντως οι ΗΠΑ «δεν θα μας συντρίψουν», διαβεβαίωσε.
Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα χθες Δευτέρα ότι στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Βρετανίας δεν τάσσονται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης στη Huawei να συμμετάσχει σε έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη χώρα, παρά τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της κινεζικής εταιρείας.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης