Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Πλήγμα για τη Βρετανία οι μειωμένες επενδύσεις – Οικονομική ανάπτυξη μόλις 1% το 2019

Scope: Πλήγμα για τη Βρετανία οι μειωμένες επενδύσεις – Οικονομική ανάπτυξη μόλις 1% το 2019
Έκθεση της Scope για τη βρετανική οικονομία
Οι μειωμένες επενδύσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας για το επικείμενο Brexit, οι αδύναμες εξαγωγές και οι υποδεέστερες καταναλωτικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο (ΑΑ, αρνητικό outlook), αναφέρει σε έκθεσή της η Scope.
Όπως επισημαίνει ο ευρωπαϊκός οίκος, η ανάπτυξη -σε τριμηνιαία σύγκριση- της βρετανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,2% το τέταρτο τρίμηνο 2018, ενώ για ολόκληρο το έτος υποχώρησε στο 1,4% το 2018, από 1,8% το 2017 και κατά μέσο όρο 2% ετησίως κατά την περίοδο 2010-2017.
Η Scope αναμένει ανάπτυξη μόλις 1% το 2019.
«Η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα είχε ένα σταδιακό αλλά αναμφισβήτητο αντίκτυπο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφύγει στο τέλος ένα σκληρό Brexit, όπως αναμένουμε ότι θα συμβεί.
Ωστόσο, το κόστος της διαδικασίας θα συνεχίσει να συσσωρεύεται, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 29 Μαρτίου 2019.
Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων, οι οποίες κατά μέσο όρο ανήλθαν σε 113 δισ. λίρες στερλίνες ετησίως από το 2014 έως το 2016, έφθασαν κατά μέσο όρο σε μόλις 19,5 δισ. για τα επτά τρίμηνα μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2017 και τρίτου τριμήνου 2018. (…)
Η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών υποχώρησε ελαφρά στο 1,9% το 2018, από 2,2% σε ετήσια βάση το 2017 και 3,2% το 2016.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον Ιανουάριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013», σχολιάζεται.

Πάνω από 1% του ΑΕΠ η μέχρι στιγμής επίδραση του Brexit για το Ην. Βασίλειο

Στο 1% του ΑΕΠ υπολογίζει τη μέχρι στιγμής επίδραση (από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016) του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου η Scope Ratings (σε έκθεσή της στις 8/1/2019), σχολιάζοντας ότι το επικείμενο κόστος και η αβεβαιότητα θα θέσουν σε κίνδυνο την αξιολόγηση (μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας) «ΑΑ» για το νησί.
Ως πιο πιθανά σενάρια, ο οίκος παραθέτει μία εν τέλει συμφωνία (soft Brexit) μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, ενώ αυξημένη είναι και η πιθανότητα μίας αντιστροφής της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ.
Τα παραπάνω σενάρια είναι πιο πιθανά από ένα σκληρό Brexit (hard Brexit, χωρίς συμφωνία), επισημαίνεται.
«Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και λιγότερο από τρεις μήνες για την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ακόμη την τελική μορφή του Brexit.
Η αβεβαιότητα θα διαρκέσει πέρα από τις 29 Μαρτίου 2019.
Το οικονομικό κόστος αυξάνεται.
Η πρωθυπουργός δεν έχει επί του παρόντος την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυρώσει τη συμφωνία για το Brexit, με το ερώτημα πλέον να είναι το κατά πόσο κοινοβουλευτική δυναμική θα αλλάξει όσο μειώνεται ο χρόνος.
Η ψηφοφορία για τη συμφωνία είχε κατατεθεί αρχικά για τις 11 Δεκεμβρίου 2018, πριν η Theresa May την αναβάλει λόγω έλλειψης υποστήριξης.
Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο προορίζεται τώρα για την εβδομάδα της 14ης Ιανουαρίου 2019.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές το αν η κυβέρνηση βρει επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη για να περάσει το σχέδιο συμφωνίας χωρίς πρόσθετες διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις από την ΕΕ.
Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο έως τον Μάρτιο, μια επέκταση του Άρθρου 50 είναι πιθανή και όχι μία μη συμφωνία για το Brexit», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης