Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως 15/4 η έγκριση από DGComp του Ιταλικού μοντέλου για τα NPEs των τραπεζών... καταλύτης το rating των οίκων – Έως 12/3 η έκδοση 10ετούς στο 3,90%

Έως 15/4 η έγκριση από DGComp του Ιταλικού μοντέλου για τα NPEs των τραπεζών... καταλύτης το rating των οίκων – Έως 12/3 η έκδοση 10ετούς στο 3,90%
Μέσα Απριλίου η τελική έγκριση - αξιολόγηση του APS ή Ιταλικού μοντέλου από την DGComp για την Ελλάδα
Δύο κρίσιμες ημερομηνίες αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούνται και αφορούν τον χρόνο που η DGComp θα εγκρίνει το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα και βεβαίως ο χρόνος έκδοσης του 10ετούς ομολόγου.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι η έκδοση του 10ετούς ομολόγου με στόχο 2 ή 3 δισεκ. ευρώ σχεδιαζόταν στις 5 Μαρτίου αλλά μπορεί να καθυστερήσει έως τις 12 Μαρτίου να προηγηθεί το Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
Ο στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι να εκδώσει 10ετές ομόλογο, που είναι τίτλος αναφοράς benchmark μετά από 10 χρόνια αποχής και αδυναμίας με στόχο επιτόκιο 3,90% κάτω από 4%.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι το CDS το παράγωγο που αντισταθμίζει τον κίνδυνο χώρας βρίσκεται στις 388 μονάδες βάσης ή 3,88% και το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75%...υπό όρους θα μπορούσε να υποχωρήσει το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά στο 3,60% ώστε να εκδοθεί στην πρωτογενή αγορά, στην δημοπρασία στο 3,90% κάτω από το 4% που είναι το ψυχολογικό όριο.
Ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσουν
1)Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας 27 Φεβρουαρίου
2)Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s σε Β2 από Β3 την 1η Μαρτίου 2019.
Υπάρχει πιθανότητα η αναβάθμιση να αναβληθεί και με έκτακτη αξιολόγηση η Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα μετά την δημοπρασία του 10ετούς ομολόγου
Η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου θεωρείται και είναι μεγάλης σημασίας και όχι μόνο σημειολογία
Α)Γιατί θα δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει ομόλογο αναφοράς με ορίζοντα έως το 2029 ενώ ως γνωστό τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους φθάνουν έως το 2032
Β)Θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να βγουν στις αγορές με εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων και άλλες εκδόσεις με πιο λογικά επιτόκια.

Μέσα Απριλίου η τελική έγκριση - αξιολόγηση του APS ή Ιταλικού μοντέλου από την DGComp για την Ελλάδα

Στα μέσα Απριλίου αναμένεται η αξιολόγηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp της πρότασης που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια.
Ήδη η κυβέρνηση έστειλε στις αρμόδιες αρχές ένα κείμενο με πολλές παραμέτρους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει.
Προφανώς και κάποιες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται δεν θα εγκριθούν.
Το τελικό κείμενο που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αξιολογώντας εάν πρόκειται για κρατική βοήθεια – state aid ή όχι θα είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με αυτό που έχει ήδη σταλεί.
Κλειδί για το Ιταλικό μοντέλο ή APS είναι το rating δηλαδή η βαθμολογία που θα λάβουν τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα που θα ενταχθούν στον μηχανισμό της τιτλοποίησης.
Η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στα senior ομόλογα που θα εκδώσουν θα εξαρτηθεί όχι από το μπάσκετ παραμέτρων που έχουν προτείνει οι τράπεζες αλλά…από κάποιες παραμέτρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτόκιο – προμήθεια στο 2,6% με 2,8% και σίγουρα υψηλότερα από την Ιταλία.
Το Ιταλικό μοντέλο στηρίχθηκε στο 3ετές CDS και εν συνεχεία στο 5ετές CDS των ομολόγων.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια από 440 μονάδες βάσης έχει μειωθεί στις 388 μονάδες βάσης ή 3,88%.
Το κυριότερο ζήτημα για το Ιταλικό μοντέλο…που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα στα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα σχετίζεται με την βαθμολογία των NPEs.
Μέχρι τώρα ότι πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές έχουν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάστηκε να πάρουν βαθμολογία από οίκους αξιολόγησης όπως Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s, DBRs.
Εάν τα προβληματικά δάνεια που θα τιτλοποιηθούν και θα καθορίσουν και το πλαίσιο της εγγύησης του δημοσίου μπορούσαν να ήταν επενδυτικής βαθμίδας ΒΒΒ- και υψηλότερα σίγουρα οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν πλεονέκτημα.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως θα είναι να λάβουν βαθμολογία ΒΒ ή ΒΒ+ στο καλύτερο σενάριο.
Η βαθμολογία είναι καθοριστικής σημασίας για τα NPEs.
Τονίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί μόνο τα senior bond που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Π.χ. σε 20 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα θα μπορούσαν να εκδοθούν 6 δισεκ. senior bond και για τα ομόλογα αυτά το κράτος να τα εγγυηθεί χωρίς να θεωρηθεί state aid.
Οι τράπεζες εάν η προμήθεια είναι 2,8% θα πληρώνουν ετησίως 2,8% στα 6 δισεκ. senior bond κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης