Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι είπε ο Πολάκης στον Στουρνάρα...τα συγχαρητήρια αλλά και ότι θα στηθεί έξω από το γραφείο του διοικητή - Ανεπαρκείς οι έλεγχοι της ΤτΕ στην Attica bank

Τι είπε ο Πολάκης στον Στουρνάρα...τα συγχαρητήρια αλλά και ότι θα στηθεί έξω από το γραφείο του διοικητή - Ανεπαρκείς οι έλεγχοι της ΤτΕ στην Attica bank
Η υπόθεση Arttemis 1 μπορεί να τινάξει στον αέρα την τράπεζα, όπως και η υπόθεση Καλογρίτσα στην οποία εμπλέκεται υπουργός της τωρινής κυβέρνησης ο οποίος πίεζε να δοθούν δάνεια στην εταιρία Τοξότης του Καλογρίτσα.
Επικοινωνία είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προφανώς με επίκεντρο την υπόθεση του καταναλωτικού δανείου 100.000 ευρώ που έλαβε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι στιχομυθίες που παρουσιάζουμε προέρχεται από συγκεκριμένη πηγή και δεν είναι διασταυρωμένες.
Στην επικοινωνία που υπήρξε στις 18 Φεβρουαρίου ο Πολάκης αρχικώς συνεχάρη τον Στουρνάρα που διέταξε έλεγχο στην Attica bank, ωστόσο του επισήμανε ότι θα πρέπει να διατάξει ελέγχους και για άλλους πολιτικούς που έχουν πάρει δάνεια και αναφέρθηκε στα δάνεια των κομμάτων, στον Κήρυκα των Χανίων αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα όπως του Άδ. Γεωργιάδη.
Μάλιστα του ανέφερε ότι εάν δεν το πράξει θα πάει και θα «στηθεί» απέξω από το γραφείο του Στουρνάρα μέχρι να υλοποιήσει την υποχρέωση που έχει να ελέγξει όλα τα δάνεια.
Ο Στουρνάρας του απάντησε ότι ζήτησε έλεγχο στην Attica bank λόγω της έκτασης που πήρε το θέμα με το δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ του Πολάκη και τόνισε ότι τον έλεγχο τον ζήτησε….ο SSM οπότε δεν μπορούσε να μην προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ είχε καλέσει την διοίκηση της Attica bank ώστε να δώσει εξηγήσεις για το δάνειο και τα στοιχεία που παρέδωσε ο αναπληρωτής CEO της Attica bank Τσακιράκης ήταν τέτοια που πείστηκε και η ΤτΕ ότι όλα ήταν νόμιμα.
Ο SSM ωστόσο είναι αμφίβολο εάν γνωρίζει ποιος είναι ο Πολάκης και είναι επίσης σίγουρο ότι αγνοεί ότι έχει δανείσει η Attica bank 100 χιλιάδες ευρώ.
Ο Στουρνάρας και άλλες φορές έχει επικαλεστεί τον SSM τον οποίο χρησιμοποιεί για να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες, στις περισσότερες των περιπτώσεων ο SSM αγνοεί…αυτά που επικαλείται ο Στουρνάρας.
Ο Πολάκης δε…να σημειωθεί ότι με βάση την πηγή που μας μετέφερε τον διάλογο είπε στον Στουρνάρα ότι «ο Πανταλάκης ο CEO της Attica bank σου είπε για το δάνειο και εσύ Στουρνάρα το έδωσες στο Πρώτο Θέμα, ξέρω πως δουλεύετε»

Σε μια αδιανόητη κίνηση προχώρησε ωστόσο ο Παύλος Πολάκης ο οποίος όταν τηλεφώνησε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τη σύσκεψη μαγνητοφώνησε - εν αγνοία του συνομιλητή του προφανώς - τον διάλογο.
Στη συνέχεια ο κ Πολάκης διένειμε τον διάλογο στην ιστοσελίδα Documentonews.gr.
Αναλυτικά, ακολουθούν τα βασικότερα σημεία από τη συνομιλία Πολάκη-Στουρνάρα:

ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάλιστα, ο ίδιος.
ΠΟΛΑΚΗΣ: Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης.
Σ: Γεια σας τι κάνετε;
ΠΟΛΑΚΗΣ: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι
ΠΟΛΑΚΗΣ: Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση.
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση.
ΠΟΛΑΚΗΣ: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια.
1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,
2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,
3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,
4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.
Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.
ΠΟΛΑΚΗΣ: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.
ΠΟΛΑΚΗΣ: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ:Μπα, όλοι δικοί μου είναι.
ΠΟΛΑΚΗΣ: Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν.
ΠΟΛΑΚΗΣ: Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα.
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάλιστα, καλά.
ΠΟΛΑΚΗΣ: Καλό απόγευμα.
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Καλό απόγευμα.

Εξωφρενικά πλημμελείς οι έλεγχοι της ΤτΕ στην Attica bank

Και ενώ όλοι ασχολούνται με τον Πολάκη και το δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ καταναλωτικό που έλαβε – η Attica bank και η ΤτΕ ανέφεραν ότι κινήθηκε εντός του νομικού πλαισίου ήταν μια σύννομη συναλλαγή – κανείς δεν ασχολείται με τον μείζον θέμα που είναι το Artemis 1
Να ληφθεί υπόψη ότι εάν καταρρεύσει το πρόγραμμα Artemis 1 που αφορά τιτλοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων και έναντι αυτού δόθηκαν 70 εκατ σε κεφάλαιο tier 2…κινδυνεύει η ίδια η τράπεζα.
Το ερώτημα στην ΤτΕ είναι το εξής.
Εφόσον η ΤτΕ έχει δώσει το πράσινο φως για το Artemis 1 στην Attica bank…μπορεί το ίδιο μοντέλο να χρησιμοποιηθεί και από τις συστημικές τράπεζες;
Αφού ο SSM γνώριζε για το δάνειο του Πολάκη ο SSM θα γνωρίζει και για ένα αμιγώς εποπτικό θέμα όπως είναι το Artemis 1…
Μπορεί μια από τις 4 συστημικές τράπεζες να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της Attica bank τύπου Artemis 1 ναι ή όχι;
Η απάντηση είναι πως όχι αλλά αναμένουμε την απάντηση της ΤτΕ…
Είναι αληθές ότι για το Artemis 1 η Attica bank έχει διενεργήσει πρόβλεψη 30 εκατ ευρώ για το 2019;
Επίσης τι ελέγχους πραγματοποίησε η ΤτΕ για τα δάνεια της Attica bank προς τον Τοξότη του επιχειρηματία Καλογρίτσα.
Δόθηκαν 119 εκατ δάνεια με εξασφαλίσεις 25 εκατ και ήδη η Attica bank έχει διενεργήσει 50 εκατ πρόβλεψη.

Συμπέρασμα

Η υπόθεση Πολάκης αφορά την τραπεζική και πολιτική ηθική και το πώς ένας πολιτικός χρησιμοποιεί την ιδιότητα του να πάρει σύννομα ένα δάνειο με καλούς όρους.
Το θέμα Πολάκης δεν εμπεριέχει παρανομία αλλά πως ένας πολιτικός μπορεί να διευκολυνθεί...χρόνος έγκρισης ενός δανείου, ύψος κ.α.
Υπάρχουν άλλα θέματα πολύ πιο σοβαρά.
Η υπόθεση Arttemis 1 μπορεί να τινάξει στον αέρα την τράπεζα, όπως και η υπόθεση Καλογρίτσα στην οποία εμπλέκεται υπουργός της τωρινής κυβέρνησης - όχι δεν είναι ο Πολάκης - ο οποίος πίεζε να δοθούν δάνεια στην εταιρία Τοξότης του Καλογρίτσα.
Η ΤτΕ γιατί είναι απούσα;
Μήπως δεν έχει ενημερωθεί ο SSM για τις υποθέσεις αυτές;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης