Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Euromoney: Τελειώνει ο χρόνος για τα ελληνικά NPLs - Φιλόδοξος ο στόχος μείωσης στα 65 δισ. ευρώ

Euromoney: Τελειώνει ο χρόνος για τα ελληνικά NPLs - Φιλόδοξος ο στόχος μείωσης στα 65 δισ. ευρώ
Η μείωση των NPLs στα 65 δισ. ευρώ το 2019 θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση
Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι για την αντιμετώπιση των NPLs αναφέρεται δημο το περιοδικό Euromoney, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 65 δισ. ευρώ για το 2019 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος.
Αφού περιγράφει τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του ΤΧΣ για τη μείωση των NPLs, η αρθρογράφος επισημαίνει «αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι να εφαρμοστεί ένας συνδυασμός και των δύο προτάσεων.
Ό,τι και να συμβεί, είναι απίθανο να υλοποιηθεί κάτι πριν το 2020.
Κατά συνέπεια ο στόχος των 65 δισ. ευρώ για φέτος εξακολουθεί να φαίνεται φιλόδοξος».

Τελειώνει ο χρόνος για τα ελληνικά NPLs

Στο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Τελειώνει ο χρόνος για τα ελληνικά NPLs», επισημαίνεται «μόλις μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση, οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν επιτέλους σημάδια αντιμετώπισης της έκθεσής τους σε NPLs.  
Ωστόσο, αυτό οφείλεται πολύ περισσότερο στην πίεση που ασκεί η ΕΚΤ και στην επιθυμία της να προωθήσει την τραπεζική ένωση παρά στην αλλαγή κλίματος στην τραπεζική βιομηχανία.
Στις 24 Ιανουαρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η "αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο σήμερα...
Αν νομίζουμε ότι είναι επιθυμητό να συγκλίνει ταχέως ο δείκτης των NPLs με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι ελληνικές αρχές πρέπει να διαμορφώσουν γρήγορα μια συνεπή και συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με συστηματικό τρόπο, πέρα από τις ατομικές προσπάθειες των τραπεζών"».
Σύμφωνα με την αρθρογράφο, μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στη λέξη «αν».
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 20% από το υψηλότερο σημείο τους το 2016, αλλά εξακολουθούν να ανέρχονται σε 88,6 δισ. ευρώ, ήτοι το 48% των συνολικών δανείων.
 
Greek_NPL_table_780

Πλέον, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για μείωση του όγκου των NPLs κατά 27% σε 65 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκηση.
Θα χρειαστεί να διπλασιαστεί ο μέχρι στιγμής ρυθμός μείωσης» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης