Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές 2019: Απόλυτος κυρίαρχος ο Salvini - Με 27 έδρες η Lega, 2ο κόμμα μετά το CDU - Στις 153 οι έδρες για τους εθνικιστές

Ευρωεκλογές 2019: Απόλυτος κυρίαρχος ο Salvini - Με 27 έδρες η Lega, 2ο κόμμα μετά το CDU - Στις 153 οι έδρες για τους εθνικιστές
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 153 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σε απόλυτο κυρίαρχο των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου 2019 αναμένεται να αναδειχθεί ο επικεφαλής της Lega Nord και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini.
Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατανομή των εδρών στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2018, η ενίσχυση των εθνικιστικών, λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, είναι ραγδαία, με τον Matteo Salvini να πρωταγωνιστεί. 

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί στα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 153 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις 705 συνολικά. 


Να σημειωθεί στο άθροισμα των εδρών για τα λαίκιστικά κόμματα, δεν προσμετρώνται οι έδρες κομμάτων όπως το AfD και το Vox, καθώς λαμβάνεται υπόψη η παρούσα μορφή των πολιτικών ομάδων.
Αυτό σημαίνει ότι το άθροισμα των εδρών για τους ευρωσκεπτικιστές θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Οι δύο ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές ομάδες από τις οκτώ στο νυν Κοινοβούλιο θα αυξήσουν το ποσοστό τους από το 10% στο 14%, παρά την απώλεια των υποστηρικτών του Brexit από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).
Αυτό αντανακλά κέρδη για τη Λέγκα της Ιταλίας που θα προσθέσει 21 έδρες, για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), 11 έδρες, και τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Le Pen, έξι.
Ωστόσο είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν οι σημερινές συμμαχίες μετά τις 26 Μαΐου και προτού συγκροτηθεί το νέο Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου, καθώς τα κόμματα στα κράτη μέλη αναζητούν συμμαχίες που ταιριάζουν με τις πολιτικές τους και μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμή τους με χρηματοδότηση και θέσεις στις επιτροπές.
Το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια, που συγκυβερνά μαζί με τη Lega, ανήκει τώρα στην ίδια ομάδα με το UKIP αλλά μπορεί να ενταχθεί σε ομάδες που βρίσκονται πιο αριστερά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυξήσουν τις έδρες του κατά οκτώ φθάνοντας τις 22 τον Μάιο, αλλά αυτές μπορεί να μην ενισχύσουν, στην πραγματικότητα, την ακροδεξιά.
Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το πού θα πάνε οι περίπου 24 έδρες του πολωνικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη που είναι συχνά εχθρικό προς τις Βρυξέλλες καθώς και οι Βρετανοί Συντηρητικοί σύμμαχοί τους στην ομάδα ECR θα αποχωρήσουν.
Ασαφές είναι επίσης πού θα κατευθυνθούν οι 18 γαλλικές έδρες που οι δημοσκοπήσει δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει το κίνημα En Marche (Δημοκρατία Εμπρός) του προέδρου Macron.
Προσθέτοντάς τες στην κεντρώα Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE), όπου ανήκουν κάποιοι σύμμαχοι του Macron και το οποίο μοιράζεται την ισχυρή φιλοευρωπαϊκή γραμμή του Macron, το ALDE θα έχει 93 έδρες και θα γίνει εύκολα ο τρίτος μεγαλύτερος συνασπισμός.
Ωστόσο ο Μacron δεν έχει επιβεβαιώσει τι συμμαχίες θα κάνει καθώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις εκλογές του Μαΐου προκειμένου να αντισταθεί στις ευρωσκεπτικιστικές
To Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να είναι η πρώτη πολιτική ομάδα, με 183 έδρες, ή ποσοστό 26% στη νέα Ευρωβουλή από το 29%.
Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα πάρουν 135 έδρες που σημαίνει πως το ποσοστό τους θα πέσει κατά έξι μονάδες στο 19%, εν μέρει εξαιτίας της απώλειας των βρετανικών εδρών μετά το Brexit καθώς το κοινοβούλιο θα έχει λιγότερους βουλευτές από τους 751 που έχει τώρα.
Το κυβερνών στη Βρετανία Συντηρητικό Κόμμα δεν είναι μέλος του ΕΛΚ.
Η αποχώρησή του θα πλήξει την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με αποτέλεσμα να πέσει από την τρίτη στην πέμπτη θέση – αν και κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι αναμένουν επίσης πως η ψηφοφορία θα οδηγήσει σε ευρεία ανασύνθεση των συμμαχιών, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για συμμαχίες στο νέο Σώμα.
Ο πολιτικός σεισμός θεωρείται δεδομένος, καθώς οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να υποστούν συντροπτική ήττα.
Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων αναμένεται να επιφέρει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς κιαι των ευρωπαίκών θεσμών.

Σε επίπεδο κομμάτων, η Λέγκα του Βορρά του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini θα είναι το δεύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 27 έδρες, έναντι 29 εδρών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU).






Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen αναμένεται να εκλέξει 21 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 20 εδρών του κόμματος En Marche του Emmanuel Macron.







Οι εξελίξεις στην Κομισιόν

Μια συνέπεια της αβεβαιότητας για τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου –η οποία μπορεί επίσης να ανατραπεί από μια καθυστέρηση του Brexit—είναι ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τον σχηματισμό της νέας Επιτροπής.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να ορίσουν έναν διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker στα τέλη Ιουνίου, oι βουλευτές στη συνέχεια θα επιβεβαιώσουν τον υποψήφιο τον Ιούλιο έτσι ώστε μια νέα Επιτροπή από υποψηφίους από όλα τα 27 κράτη μέλη να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.
Με δεδομένο το καλοκαιρινό διάλειμμα, αυτό αντιπροσωπεύει ένα αρκετά σφιχτό χρονοδιάγραμμα.
Ένα αίτημα του Κοινοβουλίου οι ηγέτες να ορίσουν έναν επικεφαλής υποψήφιο από ένα από τα κόμματα που θα έχουν έρθει πρώτα στις ευρωεκλογές θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περισσότερη αναστάτωση.
Ο Juncker και η ομάδα του θα μπορούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους σε περίπτωση που υπάρξει μια καθυστέρηση.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα


Προβάδισμα 11,3 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019.
Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36%, έναντι 24,7% για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,6%.
Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 7,9%.
Στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ με το 5,7%.
Η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει 9 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, η Χρυσή Αυγή 2 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 2 έδρες και το ΚΚΕ 2 έδρες.







Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης