Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MS – Goldman: Η άνοδος κατά 111% στις μετοχές της ΕΕ τα τελευταία 10 έτη οφείλεται στο QE

MS – Goldman: Η άνοδος κατά 111% στις μετοχές της ΕΕ τα τελευταία 10 έτη οφείλεται στο QE
Στις ΗΠΑ τα κέρδη ήταν υπεύθυνα για το ήμισυ σχεδόν της αύξησης των τιμών των μετοχών κατά 303% τα τελευταία 10 χρόνια στην Ευρώπη η άνοδος των τιμών των μετοχών κατά 111% οφείλεται σχεδόν 100% στην ποσοτική χαλάρωση.
Τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιριών και τραπεζών παραμένουν αμετάβλητα τα τελευταία δέκα χρόνια και η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σοβαρή για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών αναφέρουν Morgan Stanley και Goldman Sachs.
Εάν δεν υπήρχε η ποσοτική χαλάρωση η αγορά θα είναι μείνει στάσιμη εδώ και 10 χρόνια.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, μείωσε τις προοπτικές των κερδών ανά μετοχή για την S & P 500, δηλώνοντας πλέον η Wall έχει εισέλθει σε ύφεση κερδών ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για το 2019 και 2020.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι την τελευταία 10ετία τα κέρδη των εταιριών και η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών ήταν καταλυτικός παράγοντας για την πορεία των αγορών.
Όμως σε αυτά τα 10 χρόνια πόσο συνέβαλλαν στην άνοδο των αγορών τα κέρδη των εταιριών και πόσο η ποσοτική χαλάρωση.
Η Goldman, απαντάει τονίζοντας ότι τα κέρδη θα αρχίσουν να διαδραματίζουν πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν άπαξ και η ποσοτική χαλάρωση αποσύρεται…
Σύμφωνα με τη Goldman, στις ΗΠΑ, το  46% στην αύξηση των τιμών των μετοχών από τη χρηματοπιστωτική κρίση προέρχεται από τα κέρδη των εταιριών και κατά 54% συνέβαλλαν στην άνοδο των μετοχών η πτώση των επιτοκίων και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Ενώ στις ΗΠΑ τα κέρδη ήταν υπεύθυνα για το ήμισυ σχεδόν της αύξησης των τιμών των μετοχών κατά 303% τα τελευταία 10 χρόνια στην Ευρώπη η άνοδος των τιμών των μετοχών κατά 111% οφείλεται σχεδόν 100% στην ποσοτική χαλάρωση.
 Με άλλα λόγια στην Ευρώπη η συμμετοχή των κερδών των εταιρών και τραπεζών κατά την τελευταία δεκαετία στην άνοδο των μετοχών ήταν σχεδόν μηδενική…
Ενώ στις ΗΠΑ η FED ήταν υπεύθυνη για το ήμισυ περίπου της ανοδικής τάσης στην αγορά κατά την τελευταία δεκαετία, στην Ευρώπη, αν δεν ήταν η παρέμβαση της ΕΚΤ οι μετοχές θα ήταν καθηλωμένες στα επίπεδα του Μαρτίου 2009.
Παρεμπιπτόντως, η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλό νέο τώρα που τα κέρδη έχουν κορυφωθεί και, όπως καταλήγει ο Goldman, τα κέρδη των εταιριών εισέρχονται σε μια περίοδο ύφεσης.
Πως λοιπόν θα υπάρξει άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές της ΕΕ χωρίς ποσοτική χαλάρωση;
 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης