Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Rehn (EKT): Ύψιστης σημασίας μεταρρύθμιση η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης – Εξασθενημένη η οικονομία της Ευρωζώνης

Rehn (EKT): Ύψιστης σημασίας μεταρρύθμιση η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης – Εξασθενημένη η οικονομία της Ευρωζώνης
Η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της όλα τα μέσα για να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εάν συνεχίσει να παρουσιάζει εικόνα εξασθένησης, δήλωσε ο Rehn
Την αποδυναμωμένη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης πιστοποιούν όλα τα πρόσφατα στοιχεία παραδέχεται ο Oli Rehn, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.
Τα επιτόκια θα παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Handelsblatt. 
«Ναι, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια αποδυνάμωση της οικονομίας», δήλωσε ο Rehn και την απέδωσε στις μεγαλύτερες αβεβαιότητες, που παρατηρούνται εκτός της Ευρωζώνης, όπως η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, πάντως ήταν κατηγορηματικός ότι, δεν αναμένει ύφεση παρά τις πολλές αβεβαιότητες και την ύπαρξη κινδύνων για ανάπτυξη και πληθωρισμό.
Ερωτηθείς για μια μετατόπιση των προσδοκιών της αγοράς για μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων που ωθούνται αργότερα το 2020, ο Rehn δήλωσε:
«Δεν σχολιάζω τις εξελίξεις στην αγορά. Αλλά ο προσανατολισμός της νομισματικής μας πολιτικής είναι σαφής.
Έχουμε πει ότι τα επιτόκια θα είναι στο σημερινό τους επίπεδο μέχρι να φτάσουμε χωρίς παλινωδίες στον στόχο της νομισματικής μας πολιτικής».
Εξάλλου εμφανίζεται πεπεισμένος, πως η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της όλα τα μέσα για να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εάν συνεχίσει να παρουσιάζει εικόνα εξασθένησης.
Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι, η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί.
«Ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο, ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο των κρατών - μελών», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, τη γερμανική, τη γαλλική και την ιταλική, τονίζει, πως θα πρέπει να θέσουν διαφορετικές προτεραιότητες.
«Η Γερμανία πρέπει επίσης να επενδύσει στην ψηφιακή υποδομή και στις μεταφορές, η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και η Ιταλία πρέπει να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και τα θεσμικά της όργανα», προτρέπει ο Rehn.
Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, είπε πως οι μισθολογικές αυξήσεις τους τελευταίους μήνες δεν έχουν επιδράσει πολύ στον δομικό πληθωρισμό.
«Στο τέλος της περυσινής χρονιάς φαινόταν ότι θα υπάρξει μια ισχυρότερη επιτάχυνση στον πληθωρισμό.
Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πόσο θα διαρκέσει η περίοδος της ασθενέστερης ανάπτυξης», δήλωσε.
Ως προς την επανεισαγωγή των TLTRO’s και την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες, ώστε να τονωθεί η δανειοδότηση προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, την παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον και σε συναντήσεις που θα γίνουν για τον λόγο αυτό. 
«Ένα από τα βασικά διδάγματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μου, η σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία εξισορροπεί τη μείωση του κινδύνου με τον καταμερισμό του», σημείωσε ο Oli Rehn.
Είναι σημαντικό, συνέχισε, να καταστεί πιο αξιόπιστη η συμμετοχή των πιστωτών σε μελλοντικές επιχειρήσεις διάσωσης.
«Επιπλέον, ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων είναι πολύ σημαντικό. Εάν υπάρχει μια αποτελεσματική και εύρυθμη τραπεζική ένωση, μειώνεται επίσης η πίεση για μια δημοσιονομική ένωση», συνέχισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης