Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γαβρόγλου: Υπάρχει ένα σημαντικό κενό πληροφόρησης σε ορισμένα σημεία του πλαισίου Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας

Γαβρόγλου: Υπάρχει ένα σημαντικό κενό πληροφόρησης σε ορισμένα σημεία του πλαισίου Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας
"Με το σχέδιο μας για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ' ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος", τονίζει ο Κ. Γαβρόγλου
«Υπάρχει ένα σημαντικό κενό πληροφόρησης ως προς ορισμένα σημεία του πλαισίου Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας, κυρίως σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της», τονίζει συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κ. Γαβρόγλου.
Αυτό, κατά τον ίδιο, διαπιστώθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις, με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου την περασμένη εβδομάδα, ενώ σημαντικό είναι ότι ο διάλογος συνεχίζεται και αποτελεί τον μόνο τρόπο να επιλύονται οι διαφορές και να βρίσκονται οι βέλτιστες λύσεις.
«Στόχος μας είναι η κύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον αν υπάρχει συμφωνία για αλλαγή και από τα δύο μέρη.
Ενώ, σήμερα, μπορεί η όποια κυβέρνηση μονομερώς να αλλάξει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων μισθοδοσίας των κληρικών, οι οποίοι, όπως γνωρίζετε, με αποφάσεις του ΣτΕ δεν λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι», σημειώνει ο υπουργός.
Σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι «σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μία εντυπωσιακή παραπληροφόρηση: ότι δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί (μα και τώρα δεν είναι), ότι δεν θα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (στην πρόταση μας θα συνεχίζουν να πληρώνονται από την ίδια αρχή) κτλ., κτλ.
Με το σχέδιο μας για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ' ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».
 Όπως σημειώνει «για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με θεσμικές εγγυήσεις όλα τα υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών και μάλιστα κατοχυρώνονται με τρόπο που δεν επιτρέπει μονομερή ανατροπή από την Πολιτεία.
'Αρα, η μισθοδοσία τους -που εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο- θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς», ενώ τώρα με το καθεστώς που ισχύει «η μισθοδοσία, τα υπηρεσιακά ζητήματα και τα δικαιώματα των κληρικών, επαφίενται στη βούληση της Πολιτείας» και  «ανά πάσα στιγμή, αυτά μπορούν να μεταβληθούν προς το δυσμενέστερο».
Κατά τον ίδιο, «η κύρωση της Συμφωνίας με νόμο σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον δυνατόν να υπάρξουν στο μέλλον μονομερείς τροποποιήσεις από το κράτος, παρά μόνο με νεότερη τροποποιητική συμφωνία των δύο μερών.
Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό».
Αναφορικά με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, στην Τουρκία και τις επισκέψεις του στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων , υπογραμμίζει ότι πέρα «από τους ισχυρούς συμβολισμούς, υπάρχουν και σαφή μηνύματα: οι αρχές της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών είναι αδιαπραγμάτευτες και αυτό πράττουμε στη χώρα μας και ζητάμε από άλλους να κάνουν το ίδιο.
Μόνον οφέλη θα προσκομίσει για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, αν οι αίθουσες της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης γεμίσουν ξανά με σπουδαστές».
Για τις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός αναφέρει ότι θα αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, «υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών αλλά και των επιστημονικά λάθος ζητημάτων, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών».
«Οι αναφορές αυτές δεν θα περιέχονται σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό από το επόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουν δεσμευτεί οι δύο πλευρές», προσθέτει.
Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου για το πότε θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ορίζει το νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μεταξλύ άλλων αναφέρει ότι «το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των Προγραμμάτων Σπουδών και της ύλης που θα έχουν τα 4 μαθήματα της κάθε κατεύθυνσης που θα διδάσκονται για 6 ώρες το κάθε μάθημα, και αναμένουμε άμεσα την δημοσιοποίησή τους από το ΙΕΠ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης