Speculator

Η doBank δέσμια των συστημικών τραπεζών

Η doBank δέσμια των συστημικών τραπεζών
Με το σταγονόμετρο οι λύσεις για τις επιχειρήσεις
Τα «μικρόβια» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος πέρασαν και στην doBank η οποία ανέλαβε να δώσει λύσεις στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.
Η ελπίδα των επιχειρήσεων για άμεσες λύσεις από τον ιταλικό όμιλο φαίνεται ότι εξανεμίζεται αφού τα σχέδια για αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σκοντάφτουν από τις ίδιες τις τράπεζες που δημιουργούν προσχώματα σε όποια λύση ετοιμάζει η εξειδικευμένη ιταλική τράπεζα στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Ο επικεφαλής της doBank κ. Στάθης Ανδριανάκης σε ρόλο ζοκλέρ προσπαθεί σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει τα «μικρά» και «μεγάλα» γραφειοκρατικά προβλήματα των τραπεζών δίνοντας λύσεις.
Η παρουσία της doBank στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων  επιχειρηματικών δάνειών επιβλήθηκε από τις ίδιες τις τράπεζες  με σκοπό την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική προσέγγιση διότι μέχρι πρότινος οι επιχειρηματίες που ήταν στο «κόκκινο» θα έπρεπε να συνομιλούν ξεχωριστά με όλες τις τράπεζες αναζητώντας λύση ενώ με το νέο καθεστώς το ρόλο του συντονιστή έχει αναλάβει η doBank.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες που έχουν συμμετάσχει σε συσκέψεις αναζητώντας την πιο ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα, διαπιστώνουν ότι οι τράπεζες κωλυσιεργούν «μπολιάζοντας» το νέο καθεστώς με τα προβλήματα του παρελθόντος.
Η έγκριση των σχεδίων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων όπως και των ρυθμίσεων απαιτεί την ομόφωνη απόφαση των τραπεζών.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων  μία τράπεζα  από τις τέσσερις συστημικές εμφανίζεται αντίθετη στην πρόταση της dobank με συνέπεια το αρχικό σχέδιο να τίθεται εκ νέου σε διαπραγμάτευση σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο για την επιχείρηση.
Πρόσφατα έχει καταγράφει η πλήρης αδυναμία μη συστημικής τράπεζας να ακολουθήσει το σχέδιο επικαλούμενη ως πρόβλημα ότι δεν έχει υπάλληλο να αναλάβει την συγκεκριμένη υπόθεση, μπλοκάροντας στην ουσία τη λύση που είχε συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες  τράπεζες.
Η πλειονότητα των υποθέσεων που διαχειρίζεται η doBank βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας των τραπεζών που συνεχίζουν στην ίδια τακτική στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.  
Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της χρηματοδότησης αναζητώντας κεφάλαια κίνησης πιθανόν να βρεθούν πολύ σύντομα  σε οικονομικό αδιέξοδο χάνοντας την ευκαιρία για διάσωση εξαιτίας των προβλημάτων του παρελθόντος.
Στη λίστα  της doBank είναι περίπου 300 εταιρείες και το σύνολο των δανείων που έχει αναλάβει να διαχειριστεί φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης