Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Παράνομη χαρακτηρίζουν οι Δημοκρατικοί την κήρυξη έκτακτης ανάγκης - Προσφυγή στα δικαστήρια από την Πολιτεία της Ν. Υόρκης

ΗΠΑ: Παράνομη χαρακτηρίζουν οι Δημοκρατικοί την κήρυξη έκτακτης ανάγκης - Προσφυγή στα δικαστήρια από την Πολιτεία της Ν. Υόρκης
Παράνομη χαρακτήρισαν οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την πρόθεση του Trump, να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
«Παράνομη» χαρακτήρισαν οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τείχος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά ένα «βίαιο πλήγμα» στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.
«Η παράνομη κήρυξη (έκτακτης ανάγκης) εκ μέρος του προέδρου, απόρροια μιας ανύπαρκτης κρίσης, επιφέρει ένα βίαιο πλήγμα στο Σύνταγμά μας και καθιστά την Αμερική λιγότερο ασφαλή, κλέβοντας από τη χρηματοδότηση για την Άμυνα, την οποία χρειαζόμαστε κατεπειγόντως για την ασφάλεια των στρατιωτών και του έθνους μας», γράφουν στην ανακοίνωσή τους η Nancy Pelosi, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ο Chuck Schumer, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
«Οι ενέργειες του προέδρου παραβιάζουν σαφώς την αποκλειστική εξουσία του Κογκρέσου όσον αφορά τα οικονομικά, την οποία οι Πατέρες του Έθνους κατοχύρωσαν στο Σύνταγμα.
Το Κογκρέσο θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές εξουσίες του Κογκρέσου, στα δικαστήρια και στον λαό, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο», πρόσθεσαν.
Σχεδόν ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Letitia James, ανακοίνωσε θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης του Trump.
«Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας και θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Trump είχε ανακοινώσει ότι εντός της ημέρας θα υπογράψει τα έγγραφα με τα οποία θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εθνικής ανάγκης για να χρηματοδοτήσει το τείχος.
«Έχουμε εισβολή ναρκωτικών, εισβολή συμμοριών, εισβολή ανθρώπων και αυτό είναι απαράδεκτο», είπε σε ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης σήμερα να υπογράψει το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Κογκρέσο για να αποφευχθεί άλλη μια μερική στάση πληρωμών στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που, σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκάζονταν και πάλι να κλείσουν από αύριο το πρωί.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για το τείχος που ζητούσε ο Trump.
Ο Trump παραδέχτηκε ότι η απόφασή του θα οδηγήσει σε μια μακρά δικαστική διαμάχη αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κερδίσει στα δικαστήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων συμμετείχαν και έξι γυναίκες που κρατούσαν αφίσες συγγενών τους που σκοτώθηκαν από παράτυπους μετανάστες.
Ο Trump επισήμανε την παρουσία τους όταν έκανε την ανακοίνωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης