Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος: Οι ξένοι επενδυτές έχουν βάλει στον «πάγο» την Ελλάδα

Κων. Φέγγος: Οι ξένοι επενδυτές έχουν βάλει στον «πάγο» την Ελλάδα
Άρθρο του Κωνσταντίνου  Φέγγου, προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Επιτέλους μια καλή βδομάδα για το Ελληνικό χρηματιστήριο και την οικονομία.
Τους τελευταίους μήνες επανήλθαν θέματα που θεωρούσαμε λυμένα και στοίχειωσαν το χρηματιστήριο.
Τελευταίο ήταν η επάνοδος της φημολογίας για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λόγω αδυναμίας προόδου στο θέμα των κόκκινων δανείων.  
Όμως και στις αποκρατικοποιήσεις δεν πήγαμε καλύτερα, ενώ το έντονα συγκρουσιακό προεκλογικό κλίμα, έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής της χώρας.
Αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές, ακόμα και τα ριψοκίνδυνα funds, να έχουν βάλει την Ελλάδα στον επενδυτικό πάγο και να περιμένουν να καταλάβουν ποιες είναι οι προθέσεις των Ελλήνων πριν συνεχίσουν.
Δεν υπάρχει χειρότερο βασανιστήριο για ένα γραφειοκράτη, από το να μην γνωρίζει το νομικό πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει.  Όταν ο νόμος Κατσέλη αντί να αναπροσαρμόζεται, απλώς, «προσωρινά αναβάλλεται η κατάργησή του», ο γραφειοκράτης μπερδεύεται.
Με τη συμφωνία των τραπεζών με την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, τουλάχιστον έχουμε ένα πλαίσιο για να γίνουν υπολογισμοί.
Φυσικά, μετά από όλη αυτή την καθυστέρηση, πρέπει να περιμένουμε να καθαρογραφεί η συμφωνία για να είμαστε σίγουροι.  
Πάντως η γνώση ενός πλαισίου συμφωνίας είναι καλύτερη από την απόλυτη αβεβαιότητα.  
Το αν η συμφωνία θα είναι προς όφελος των τραπεζών ή όχι θα κριθεί στην πράξη, αλλά είναι εμφανές σε όλους, ότι η μη ύπαρξη συμφωνίας έκανε ήδη μεγάλο κακό.
Έχοντας αφήσει πίσω μας και το μεγαλύτερο κομμάτι της συνταγματικής αναθεώρησης, επίσης είναι θετικό.  
Το γεγονός ότι φαίνεται να μην επαπειλείται η πτώση της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές λόγω της λήξης της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι θετικό, αλλά ούτως ή άλλως η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι το βασικό θέμα που απασχολεί του επενδυτές.
Προφανώς λόγω του προεκλογικού κλίματος θα συνεχιστούν οι αντιπαραθέσεις και η παροχολογία αλλά φαίνεται να γίνεται κατανοητό ότι τα περιθώρια στενεύουν και τα εκκρεμή θέματα πρέπει να προχωρήσουν.  
Έτσι περιμένουμε νεότερα για τις αποκρατικοποιήσεις και τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ και το θέμα των τραπεζών πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, τώρα που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στο βασικό εμπόδιο.  
Ακόμη αναμένουμε αναβαθμίσεις της οικονομίας που θα επιτρέψουν της επανάληψη της «εξόδου στις αγορές».  
Αν αυτό επιτευχθεί με καλύτερους όρους από την τελευταία φορά, ίσως μπορούμε να μιλάμε για καλύτερες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, χρηματιστήριο είναι εταιρείες.  
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο αντί να προστίθενται εταιρείες, μειώνονται.  
Βασικός λόγος είναι το ρίσκο της χώρας, που εμποδίζει τον δανεισμό των εταιρειών.  
Ακόμα και αν καταφέρουμε να μειώσουμε το ρίσκο της χώρας, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την προσέλκυση υγιών εταιριών στο Ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντάς τους κίνητρα για να ενταχθούν.
Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης να θυμίσω ότι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών κινείται στις 681 μονάδες και εκεί θα κριθεί η μακροχρόνια πορεία της αγοράς, αν φυσικά τον πλησιάσουμε.  
Προσωρινά αντίσταση έχει δημιουργηθεί λίγο πάνω από τις 660 μονάδες, ενώ οι 637 μονάδες περίπου, αποτελούν στήριξη που δεν πρέπει να διασπαστεί για κανένα λόγο.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης