Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τί απαντά η Attica Bank σε δημοσίευμα του bankingnews

tags :
Τί απαντά η Attica Bank σε δημοσίευμα του bankingnews
Τί απαντά η Attica Bank σε δημοσίευμα του BN
Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, με αφορμή σημερινό (15/2) δημοσίευμα του bankingnews.gr, ανακοινώνει τα εξής:
Η Attica Bank έχει υλοποιήσει τιτλοποίηση  χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της, μεταβίβασε δεσε εταιρεία συμφερόντων επενδυτή που επελέγη ύστερα από ανοικτό διαγωνισμόένα εκ των ομολόγων που προέκυψε από την τιτλοποίηση  αυτή  (Artemis Project). 
Η διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου έχει ανατεθεί στην εταιρεία του ν.4354/2015 με την επωνυμία «ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ», στην οποία η Τράπεζα κατέχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου.
H Attica Bank και η Διοίκησή της δεν έχουν ζητήσει τις υπηρεσίες οιουδήποτε συμβούλου και δεν υπεισέρχονται σε σχέσεις που αφορούν τους λοιπούς ομολογιούχους ή μετόχους της εταιρείας που έχει τη διαχείριση με τρίτα πρόσωπα (επενδυτές), σχέσεις οι οποίες τίθενται και υπό τις επιταγές του νομοκανονιστικού πλαισίου.
Η Attica Bank ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί όλα τα ίδια δικαιώματα της, νόμιμα και  συμβατικά,  ως  ομολογιούχος και μέτοχος του διαχειριστή, όπως προβλέπεται στις επιμέρους συμφωνίες της τιτλοποίησης και το νόμο, για  την προστασία των συμφερόντων της.

Τί ανέφερε το δημοσίευμα του bankingnews.gr

Καταρρέει το deal Attica bank - Aldridge για τα 1,3 δισ NPEs – Η Rothschild ζητάει προμήθεια 1,2 εκατ για να τα μεταφέρει στην Pimco
Μετά τις αποκαλύψεις του bankingnews ότι το deal της Aldridge με την Attica bank βρίσκεται υπό κατάρρευση οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.
Εν τω μεταξύ ασκείται ποινική δίωξη κατά της Attica bank και της παλαιάς διοίκησης της τράπεζας για δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε 7 εταιρίες είτε γιατί δόθηκαν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, είτε γιατί οι εξασφαλίσεις δεν ήταν επαρκείς.
Οι εμπλεκόμενες εταιρίες είναι η Intrakat του ομίλου Κόκκαλη, η Τοξότης του Καλογρίτσα, η εταιρία Εργοδυναμική Πατρών, η εταιρία Πλαστικά ΑΕ, η εταιρία Stuff και οι εταιρίες Περσεύς και Ionian Development.
Η Attica bank βρίσκεται στο αρνητικό επίκεντρο για δάνεια που είχαν χορηγηθεί αλλά το πρόβλημα της τράπεζας δεν πρέπει να εστιάζεται στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε για παλαιές υποθέσεις.
Η υπόθεση του προγράμματος Artemis ύψους 1,31 δισεκ. ευρώ είναι τεράστιας σημασίας και βαρύτητας σε σχέση με τις παλαιές υποθέσεις.
Όταν το Καλοκαίρι του 2017 η Attica bank ανακοίνωσε ότι το deal της τιτλοποίησης 1,31 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων με την Aldridge το bankingnews προειδοποιούσε ότι είναι νομικά έωλο.
Το όλο project ονομαζόταν Artemis.
Η Aldridge μια εταιρία με ασήμαντη δραστηριότητα είχε προσφέρει 70 εκατ κεφάλαιο tier 2 στην Attica bank για να πάρει ως διαχείριση 1,31 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Το deal αυτό ήταν και είναι νομικά έωλο αλλά το κυριότερο υποκρύπτει μια βόμβα για την Attica bank καθώς μπορεί να δημιουργήσει υποχρεώσεις και ζημία ύψους πάνω από 100 εκατ ευρώ.
Μάλιστα ήδη 30 εκατ πρόβλεψη έχει διενεργηθεί για το 2019 στην Attica bank για το πρόγραμμα Artemis.
Πρακτικά η Attica bank έλαβε 70 εκατ αλλά χάνει 30 εκατ και εάν συνεχιστεί αυτή η συμφωνία το 2020 μπορεί να έχει χάσει και τα 70 εκατ που πήρε από την Aldridge.
Πέραν του γεγονότος ότι νομικά είναι έωλο, το project Artemis έχει ένα δομικό πρόβλημα, δεν μπορεί να αποδώσει όπερ σημαίνει ότι η Attica bank θα υποστεί πολύ μεγάλης κλίμακας ζημία που ορισμένοι τις προσδιορίζουν σε 160 εκατ και άλλοι σε 250 εκατ ευρώ σωρευτικά...δηλαδή καταστροφή...
Λόγω αυτού του αδιεξόδου, η Attica bank προσέφυγε στην Rothschild που είναι σύμβουλος της τράπεζας – ήταν και σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου – και ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε το Artemis να μεταφερθεί από την Aldridge στην Pimco που είναι ο πλειοδότης της δεύτερης τιτλοποίησης προβληματικών δανείων ύψους 700 εκατ ευρώ.
Η Rothschild ζήτησε προμήθεια 1,2 εκατ ευρώ η οποία είναι η νόμιμη προμήθεια σε τέτοιες συναλλαγές.
Το πρόβλημα εδώ δεν είναι βεβαίως η Rothschild, ούτε η Pimco αλλά το πώς απέτυχε το deal Aldridge με Attica bank.
Πιο απλά το deal του 1,3 δισεκ. προβληματικών δανείων, η πρώτη τιτλοποίηση της Attica bank που θεωρήθηκε ως επιτυχία…απέτυχε γιατί απλά απέτυχε η Aldridge ενώ και οι όροι της συμφωνίας ήταν επιεικώς απαράδεκτοι.
Τα fees οι προμήθειες που είχαν συμφωνηθεί δεν είχαν και δεν έχουν προηγούμενο.
Όπως είναι κατανοητό η Attica bank θα σταθεί τυχερή εάν η Pimco συμφωνήσει να πάρει το πρόγραμμα Artemis των 1,3 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Το ερώτημα είναι με τι όρους σίγουρα όχι με τους όρους της Aldridge…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης