Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Titlos μετατρέπεται σε ομόλογο - Το Δημόσιο κερδίζει 724 εκατ. και η Εθνική 110 εκατ.

Το Titlos μετατρέπεται σε ομόλογο - Το Δημόσιο κερδίζει 724 εκατ. και η Εθνική 110 εκατ.
Ακυρώνεται το Titlos και εκδίδονται ομόλογα 3,31 δισ. που θα κατέχει η Εθνική
Στην ακύρωση της από 31/12/2008 Συμφωνίας Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS), Ονομαστικής Αξίας 5.500.000.000 ευρώ και τρέχουσας αναπόσβεστης αξίας 4.038.000.000 ευρώ προχώρησαν η Εθνική Τράπεζα και η ελληνική κυβέρνηση.
Η ακύρωση αυτή θα πραγματοποιηθεί έναντι έκδοσης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) λήξης 2023, 2025 και 2026 συνολικής Ονομαστικής Αξίας 3.314.250.000 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει την παρούσα αξία του εν λόγω IRS,τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στην Εθνική Τράπεζα με τους ακόλουθους όρους:

Η εν λόγω συναλλαγή έχει οφέλη και για τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη.
Με την συναλλαγή αυτή η Ελληνική Δημοκρατία επιτυγχάνει τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά €724 εκατομμύρια περίπου, αυξάνοντας τη συνεισφορά των υποχρεώσεων σταθερού επιτοκίου στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου Χρέους κατά περίπου 2,5%, χωρίς επιβάρυνση για την Ελληνική Δημοκρατία, σε μία χρονική περίοδο ιστορικά  χαμηλών επιτοκίων αναφοράς.
Η μείωση των €724 εκατομμυρίων προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της αναπόσβεστης αξίας €4.038.000.000 που σήμερα επιβαρύνει το Δημόσιο Χρέος και η οποία θα απομειωθεί αμέσως μετά την ακύρωση του IRS και της ονομαστικής αξίας €3.314.250.000 των νέων ΟΕΔ που θα δοθούν στην Εθνική Τράπεζα για την καταβολή της ισόποσης παρούσας αξίας του IRS.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όφελος αυτό για το Δημόσιο Χρέος έχει προέλθει από τη σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων αναφοράς, κυρίως λόγω της πολιτικής Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), χωρίς όμως εξ αυτού να επιβαρύνεται η Εθνική Τράπεζα, καθώς ο συγκεκριμένος κίνδυνος επιτοκίου είχε πλήρως και αποτελεσματικά αντισταθμιστεί.
Η συναλλαγή αυτή ωφελεί την Εθνική Τράπεζα καθώς τα εν λόγω ΟΕΔ θα αποφέρουν ετήσια επιτοκιακά έσοδα ύψους €110 εκ. περίπου εξαλείφοντας συγχρόνως την ανάγκη της αντιστάθμισης του IRS (μαζί με το σημαντικό ανάλογο κόστος). Επίσης, απλοποιεί  τη δομή του ενεργητικού της τράπεζας, εξασφαλίζοντας τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και ενισχύοντας περαιτέρω το δείκτη ρευστότητας LCR.
Η εν λόγω συναλλαγή εντάσσεται στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας με στόχο την άμεση και αποτελεσματική εκμετάλλευση της υψηλής ρευστότητάς της, τη σημαντική ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων και της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης