Τελευταία Νέα
Διεθνή

Salvini και Le Pen θα πρωταγωνιστήσουν στις ευρωεκλογές – Μεγάλος ηττημένος η Κεντροαριστερά

tags :
Salvini και Le Pen θα πρωταγωνιστήσουν στις ευρωεκλογές – Μεγάλος ηττημένος η Κεντροαριστερά
Για πρώτη φορά στην 40ετή ιστορία της ΕΕ τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να τερματίσουν την κυριαρχία της επικρατούσας πολιτικής
Δεν έχει ξαναυπάρξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για πρώτη φορά στην 40ετή ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να τερματίσουν την κυριαρχία της επικρατούσας πολιτικής.
Και το CNBC εξετάζει γιατί οι εκλογές αυτές έχουν σημασία τόσο για τους Ευρωπαίους, όσο και για τους επενδυτές.

Τι είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές;

Οι πολίτες από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - του νομοθετικού σώματος της ΕΕ και του μοναδικού άμεσα εκπροσωπούμενου τμήματος.
Αυτό συμβαίνει από το 1979.
Οι φετινές εκλογές είναι προγραμματισμένες από τις 23 Μαΐου έως 26.
Δεδομένης της πρόθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει λιγότερους βουλευτές (μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
Οι ευρωβουλευτές συνδέονται με καθιερωμένα πολιτικά κόμματα σε κάθε κράτος μέλος.
Όμως, στο Κοινοβούλιο της ΕΕ, αυτοί οι βουλευτές εντάσσονται σε διάφορες διασυνοριακές πολιτικές παρατάξεις σύμφωνα με την πολιτική τους στάση.
Ένα παράδειγμα είναι ότι τα φιλελεύθερα κόμματα συνήθως εντάσσονται στην ομάδα ALDE.
Πιο πρόσφατα, η ΕΕ εισήγαγε τη λεγόμενη διαδικασία Spitzenkandidat (υποψήφιος).
Το σύστημα Spitzenkandidat εφαρμόστηκε το 2014, σύμφωνα με το οποίο ο Jean-Claude Juncker - υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) - έγινε πρόεδρος της Επιτροπής.
Ωστόσο, υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση στην ΕΕ σχετικά με το εάν αυτή η διαδικασία πρέπει να εφαρμοστεί φέτος.

Γιατί είναι σημαντική η ψηφοφορία;

"Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έχει μια σαφή πλειοψηφία", δήλωσε ο Alberto Alemanno, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο πανεπιστήμιο HEC του Παρισιού.
Αυτό δείχνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο κυρίαρχα κόμματα, το συντηρητικό ΕΛΚ και το σοσιαλιστικό κόμμα S&D (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) θα χάσουν την πλειοψηφία τους.
Μέχρι τώρα, όταν αυτά τα δύο μέρη συμφωνούσαν για την κατεύθυνση της πολιτικής, αλλά αυτό θα μπορούσε να τελειώσει με τις εκλογές του Μαΐου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες με άλλα μέρη.
"Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν πλειοψηφία των δύο τρίτων για τα κυρίαρχα κόμματα", ανέφερε ο Florian Hense, της Berenberg.
"Ακόμη και αν οι ριζοσπάστες έχουν μεγάλα σχέδια για την ΕΕ, δεν διαθέτουν τόσο δημοκρατική στήριξη όσο και κοινή θέση για να τα φέρουν εις πέρας".
Ωστόσο, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ανέφερε ότι τα αντιευρωπαϊκά κόμματα θα είναι μία από τις τρεις δυνάμεις.
Εκτιμάται επίσης, ότι τα αντιευρωπαϊκά κόμματα είναι πιθανό να συνεργαστούν για να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία, όπως η πίεση για την κατάργηση των κυρώσεων στη Ρωσία.
"Αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα την οιονεί αυτόματη υιοθέτηση προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε ο Alemanno.
Σε γενικές γραμμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την πρόταση νόμων, οι οποίοι στη συνέχεια συζητούνται και εγκρίνονται από τον υπουργό κάθε χώρας στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει επί των προτάσεων αυτών.
Σύμφωνα με τον Alemanno, το 95% των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Σημαντικά περισσότερο ποσοστό από αυτά που ψηφίζουν οι νομοθέτες των ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Θα παρακολουθήσουμε την αμερικανικοποίηση της ευρωπαϊκής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε.

Ποιοι θα είναι οι νικητές και οι ηττημένοι;

Η κεντροαριστερά είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος ηττημένος.
Αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία των εθνικών εκλογών τα τελευταία χρόνια.
Ο Alemanno εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι ψηφοφόροι δεν έχουν τηρήσει τις βασικές αρχές τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη μείωση της ανισότητας.
Δεδομένου του ότι το 6% της τρέχουσας εκπροσώπησής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι σε αναλογική βάση, οι κεντροδεξιοί νομοθέτες είναι έτοιμοι να χάσουν περίπου το 2% της τρέχουσας εκπροσώπησής τους στο κοινοβούλιο.
Τα μεγαλύτερα κέρδη θα μπορούσαν να έχουν τα δεξιά και τα άκρα δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Europe of Nations and Freedom Group, μέλος της οποίας είναι η ιταλική Lega.
 

Ποιες είναι οι μεγάλες προσωπικότητες;

Υπάρχουν ορισμένα ονόματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την ψηφοφορία.
Ο Matteo Salvini, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος Lega, είναι ένας από αυτούς.
Ο Salvini ταξιδεύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Πολωνία, για να σχηματίσει ένα εθνικιστικό κίνημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επίσης, η Marine LePen της Γαλλίας, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος National Rally, παλαιότερα γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο, ελπίζει να προσεγγίσει το σημερινό κοινό στις εκλογές της ΕΕ.
Δεν κατεβαίνει στις ευρωεκλογές, καθώς θέλει να διατηρήσει τη θέση της στο γαλλικό κοινοβούλιο, αλλά αντ' αυτού έχει ορίσει τον 23χρονος Jordan Bardella ως ηγέτη του κόμματος.

Ποιες είναι οι κορυφαίες θέσεις της ΕΕ;

Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα ανοίξουν μια σειρά θέσεων εργασίας στο υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ.
Θα υπάρξει νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένας νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι κορυφαίες κενές θέσεις εργασίας είναι πιθανό να καλυφθούν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, φέτος είναι και η λήξη της θητείας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
 

Τι θα εξετάσουν οι αγορές;

Στο μυαλό των επενδυτών, υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα:
- Πόση πολιτική αστάθεια θα υπάρξει;
- Ποιος θα πάρει τις κορυφαίες θέσεις εργασίας;

Οι επενδυτές θέλουν να καταλάβουν τι είδους νομοθεσία θα υποβληθεί στο νέο πολιτικό κύκλο.
Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το τι θα συμβεί στη νομισματική πολιτική με τον νέο πρόεδρο της ΕΚΤ.
Ένας νέος πρόεδρος μπορεί να έχει αυστηρότερη στάση σε σύγκριση με το Draghi, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ.

Δημοσκοπήσεις - Ιταλία: Ισχυρό προβάδισμα της Lega σε εσωτερικό και ευρωεκλογές

Ισχυρό προβάδισμα έναντι του Κινήματος Πέντε Αστέρων, τόσο σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές όσο και για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο 2019, δίνουν στη Λέγκα του Βορρά δύο νέες δημοσκοπήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα (3-4/2) της Tecnè, το κόμμα του Matteo Salvini συγκεντρώνει 32% (+2% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν), με τα συγκυβερνώντα Πέντε Αστέρια να ακολουθούν στο 25% (-1%).
Ακολουθούν Σοσιαλδημοκράτες, Forza Italia και Αδέρφια της Ιταλίας με 17% (-1%), 12% και 4%, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές, η Λέγκα συγκεντρώνει 33%, ποσοστό κατά 27% υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό που είχε αποσπάσει στις ευρωεκλογές του 2014.
Ακολουθεί το κόμμα του Luigi Di Maio με 24% (+3%), ενώ οι μέχρι πρότινος Σοσιαλδημοκράτες καταρρέουν (κατά 22%) στο 19%.
Forza Italia και Αδέρφια της Ιταλίας συγκεντρώνουν 9% (-8%) και 5% (+1%), αντίστοιχα.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης