Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές, με μάκρο και Brexit στο επίκεντρο - Στο -0,69% ο DAX

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές, με μάκρο και Brexit στο επίκεντρο - Στο -0,69% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 363,80 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (14/2/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, γυρίζοντας σε αρνητικό έδαφος μετά από ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις στο Brexit.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν ιδιαίτερα τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν των τελευταίων δέκα ετών κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2018, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία κατέβασε ταχύτητα στα τέλη του 2018.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις «βούλιαξαν» κατά 1,2% τον Δεκέμβριο -η μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η οικονομία αναδυόταν από την ύφεση- ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,2%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 363,80 μονάδες.


Ο τεχνολογικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 0,7%, ενώ ο κλάδος χημικών σημείωσε άνοδο 0,3%, περιορίζοντας τα ισχυρά κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα.
Πιέσεις δέχτηκε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,3%.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχώρησε κατά 0,69% κι έκλεισε στις 11.089,79 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 5.062,52 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να κλείσει οριακά σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 0,09% στις 7.197,01 μονάδες.




Τα «βλέμματα» παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στη Βρετανία και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit.
Σήμερα, οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί τριών τροπολογιών, στο πλαίσιο της διαδικασίας της συζήτησης επί της προτάσεως της κυβέρνησης που ζητεί περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Καμία από τις τρεις τροπολογίες που θα συζητηθούν δεν περιλαμβάνει αίτημα για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
Οι τρεις που θα συζητηθούν προέρχονται από το Εργατικό Κόμμα, που ορίζει την 27η Φεβρουαρίου ως την καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης, από το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP), που ζητεί παράταση του άρθρου 50 τουλάχιστον κατά τρεις μήνες, και από την βουλευτή των Συντηρητικών Anna Soubry, που ζητεί δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση της ανάλυσης των επιπτώσεων που θα έχει μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις επιχειρήσεις και το εμπόριο.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,78% κι έκλεισε στις 19.834,96 μονάδες, στον απόηχο και ορισμένων προειδοποιήσεων από τη Moody’s.


Ο οίκος αξιολόγησης προανήγγειλε σήμερα την υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ιταλίας το 2019 στο 0% - 0,5%, από +1,3% προηγουμένως.
O αναλυτής της Moody's κάνει λόγο για αυξημένο ρίσκο πρόωρων εκλογών, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε πτώση 0,33% στις 8.952,50 μονάδες, εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, Pedro Sanchez, σχετικά με τα επόμενα βήματα μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2019.
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nestle (+1,6%), AstraZeneca (+7,5%) και Airbus (+2,7%), στον απόηχο ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν.
Η μετοχή της Credit Agricole σημείωσε απώλειες 0,9%, παρά το «άλμα» στα κέρδη της για το δ’ τρίμηνο του 2018, τα οποία ξεπέρασαν και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Απώλειες 3,4% κατέγραψε η μετοχή της Credit Suisse, παρά την επιστροφή της στα κέρδη στο δ’ τρίμηνο του 2018, που ήταν τα πρώτα της κέρδη από το 2014.
Κέρδη 1,5% κατέγραψε η μετοχή της Commerzbank, μετά το «άλμα» που εμφάνισαν τα καθαρά της κέρδη για το 2018, με τη γερμανική τράπεζα να προχωρά στη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.
Η μετοχή της Renault ενισχύθηκε κατά 1,6%, παρά τη «βουτιά» 35% στα κέρδη της για το σύνολο του 2018, καθώς η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει το μέρισμά της στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι οι συνομιλίες «πηγαίνουν καλά», ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου εκεχειρίας, που ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε το 2018 για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 1,6% του τρίτου τριμήνου του 2018, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, «γλιτώνοντας» οριακά την ύφεση, καθώς οι συνέπειες των παγκόσμιων εμπορικών διενέξεων και το Brexit απειλούν να εκτροχιάσουν τη δεκαετή επέκταση της «ατμομηχανής» της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης