Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Φαβορί στις δημοσκοπήσεις ο κωμικός Volodymyr Zelenski, εν όψει των προεδρικών εκλογών (31/3)

Ουκρανία: Φαβορί στις δημοσκοπήσεις ο κωμικός Volodymyr Zelenski, εν όψει των προεδρικών εκλογών (31/3)
Ενισχύει το προβάδισμά του έναντι των αντιπάλων του ο κωμικός ηθοποιός Volodymyr Zelenski, εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία
Νέο ρεκόρ δημοτικότητας μεταξύ των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2019 στην Ουκρανία, κατέγραψε ο κωμικός ηθοποιός Volodymyr Zelenski, ενισχύοντας το προβάδισμά του έναντι των αντιπάλων του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα (14/2/2019) στη δημοσιότητα.
Ο Zelenski πιστώνεται με 26,9% της πρόθεσης ψήφου μεταξύ των Ουκρανών που έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους, αφήνοντας με απόσταση πίσω του τον νυν πρόεδρο Petro Poroshenko (17,7%) και την πρώην πρωθυπουργό Yulia Tymoshenko (15,8%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KMIS).
Ο 41χρονος κωμικός ηθοποιός είχε κάνει την έκπληξη τον Ιανουάριο, όταν ήρθε πρώτος στις δημοσκοπήσεις γι' αυτές τις εκλογές, που είναι κρίσιμες σε μια χώρα η οποία εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο και αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
Όμως η αναπάντεχη δημοτικότητα του Zelenski απέχει πολύ από το να του εξασφαλίσει τη νίκη στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως κανένας από τους 44 υποψηφίους για την προεδρία δεν μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.
«Έχει πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο» που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 21 Απριλίου, όμως όχι και να κερδίσει, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η κοινωνιολόγος Irina Bekeskina, υπεύθυνη του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών του Κιέβου.
«Το εκλογικό σώμα του αποτελείται κυρίως από νέους που είναι λιγότερο πρόθυμοι να μετακινηθούν για να πάνε να ψηφίσουν», προσθέτει.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στις εκλογές είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων (27% των ερωτηθέντων), η επιλογή των οποίων θα επιδράσει σημαντικά, σημειώνει η Bekeskina.
Σύμφωνα με την ειδικό, η λαϊκή υποστήριξη προς τον Zelenski εξηγείται από την επιθυμία των Ουκρανών να ανέβουν στην εξουσία «νέες πολιτικές ελίτ», καθώς και από τη δημοτικότητα των τηλεοπτικών εκπομπών του.
Αν δεν κερδίσει την προεδρική εκλογή, η συμμετοχή σ' αυτή θα επιτρέψει στον ηθοποιό και στο κόμμα του, που ιδρύθηκε πρόσφατα, να πάρουν «ένα καλό ποσοστό» στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου και να «σχηματίσουν μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα», εκτιμά η κοινωνιολόγος.
Η δημοσκόπηση του KMIS πραγματοποιήθηκε από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 προσώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης