Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Θα εξετάσει το αίτημα του Ιράν για άρση του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων από ΗΠΑ

tags :
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Θα εξετάσει το αίτημα του Ιράν για άρση του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων από ΗΠΑ
Το ΔΠΔ θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε  ότι έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει το αίτημα του Ιράν να ανακτήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν παγώσει οι ΗΠΑ και τα οποία η Ουάσινγκτον θέλει να δώσει σε θύματα επιθέσεων που αποδίδονται στην Τεχεράνη.
Οι δικαστές του ΔΠΔ απέρριψαν την προσφυγή των ΗΠΑ που ήθελαν να μη γίνει δεκτό το αίτημα του Ιράν.
Η Ουάσινγκτον ισχυριζόταν ότι το Ιράν έχει "βρώμικα χέρια" εξαιτίας της σύνδεσής του με την τρομοκρατία και ότι το ΔΠΔ δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει την υπόθεση αυτή.
Όμως το Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη απέρριψε την προσφυγή των ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει για το θέμα αυτό το οποίο ενδέχεται να οξύνει την ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
Σε μελλοντικές συνεδριάσεις του, οι ημερομηνίες για τις οποίες δεν έχουν οριστεί, το ΔΠΔ θα εξετάσει αν η Τεχεράνη μπορεί να πάρει πίσω τα 2 δισεκ. δολάρια που έχουν παγώσει οι ΗΠΑ.
Το Ιράν προσέφυγε στο ΔΠΔ εναντίον των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2016, αφού το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε το πάγωμα των 2 δισεκ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2016.
Δικαστήρια των ΗΠΑ είχαν αποφασίσει ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να παγώσει προκειμένου να αποζημιωθούν Αμερικανοί θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων.
Μεταξύ αυτών είναι και οι συγγενείς 241 Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις 23 Οκτωβρίου του 1983 σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμερικανικών και γαλλικών στρατευμάτων στη Βηρυτό.
Όμως στην προσφυγή της στο ΔΠΔ η Τεχεράνη κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον με την κίνησή της αυτή παραβιάζει μια διμερή συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1955 μεταξύ του σάχη και της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και τα προξενικά δικαιώματα.

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης