Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Ανάπτυξη και ταμειακά διαθέσιμα θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας - Τράπεζες, επενδύσεις και εκλογές οι κίνδυνοι

tags :
HSBC: Ανάπτυξη και ταμειακά διαθέσιμα θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας - Τράπεζες, επενδύσεις και εκλογές οι κίνδυνοι
Το επενδυτικό κλίμα γίνεται θετικότερο για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από τότε που έγινε το PSI του 2012
Η ελληνική οικονομία είναι πιθανόν να αναβαθιστεί φέτος, εκτιμά η HSBC, καθώς διαθέτει σταθερή ανάπτυξη και ισχυρό ταμειακό απόθεμα.
Εντούτοις, οι κίνδυνοι παραμένουν, ειδικά αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, τις χαμηλές επενδύσεις και τις εκλογές.
Ειδικότερα, στη σημερινή 14σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Love, at last? - The prospects for a 10Y Greek syndication" (αγάπη στο τέλος; - οι προοπτικές μιας έκδοσης 10ετούς ομολόγου), η HSBC επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση ενός ακόμη ομολόγου, αν συνεχιστεί μάλιστα η υψηλή συμμετοχή που καταγράφηκε κατά την πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου.
Το επενδυτικό κλίμα γίνεται θετικότερο για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από τότε που έγινε το PSI του 2012.
Με αυτόν τον τρόπο θα επανέλθει ένα ομόλογο - benchmark για τη χώρα.
Η έκδοση 10ετους θα είναι ένα βήμα παραπάνω, μετά την επιστροφή στις αγορές το 2014 με εκδόσεις μεταξύ 3 και 7 ετών.
Για την έκδοση αυτή, θετικοί καταλύτες θα είναι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,2% πέρσι, αλλά και οι εκτιμήσεις ότι η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 2,4% το 2019 και του 2% το 2020.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η HSBC η οικονομία της Ελλάδας δείχνει να μην επηρεάζεται προς το παρόν από την επιβράδυνση στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, η HSBC εκτιμά πως η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ και το ταμειακό «μαξιλάρι» ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσό των 37 δισ. ευρώ (20% του ΑΕΠ).

Αυτό σημαίνει πως οι ανάγκες της χώρας έχουν καλυφθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022.

Μάλιστα, εκτιμά ότι μπορεί να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα ώστε να εξοφλήσει κάποια από τα δάνεια του ΔΝΤ που φτάνουν τα 7,7 δισ. SDR ή περίπου 9,5 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν έως το 2024.
Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, ενώ μετά τις αναβαθμίσεις και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης πέρυσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και άλλες αναβαθμίσεις, αλλά για την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα χρειαστεί.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τόσο η Moody’s όσο και η S&P δίνουν θετικό outlook.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) υπονοούν μια αξιολόγηση Β+, αν και δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστος δείκτης, σύμφωνα με την HSBC.

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με την HSBC, το ποτήρι για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μισογεμάτο.
Και αυτό διότι υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται τόσο με την οικονομία όσο και με τις τράπεζες.
Οι επενδύσεις είναι ακόμη πάρα πολύ χαμηλές, οι τράπεζες παραμένουν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και οι φετινές εκλογές περιπλέκλουν τις συνθήκες.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οποία έως τώρα ήταν ο βασικός «παραγωγός» ανάπτυξης, ειδικά στον τουριστικό τομέα.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον ελληνικό Τύπο να αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρος του ταμειακού "μαξιλαριού" προκειμένου να βοηθηθεί ο κλάδος.
Την ίδια ώρα οι επενδύσεις... αναζητούνται.
Οι επενδύσεις είναι μικρότερες από το 40% του επιπέδου πριν από την κρίση και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από μισό του ΑΕΠ από ό, τι είχε πριν από την κρίση.
Αυτός είναι ένας βασικός καταλύτης για το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας, ο οποίος είναι καθοριστικός για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του υψηλού ελληνικού χώρου δημόσιου χρέους.
Η ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις μπορεί να βελτιωθεί από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δείχνει κάποια σημάδια της ζωής.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα τώρα που οι κίνδυνοι η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη έχουν ξεθωριάσει, θα ήταν επωφελής, αναφέρει η HSBC.


Τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία

Αν και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ έχει σχεδόν μηδενιστεί, στην πιο πρόσφατη έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας.
Η επίλυση του προβλήματος των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες συγκροτείται μέχρι στιγμής από την νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, τον εξωδικαστικό μηχανισμό καιτην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει το νέο πλαίσιο για τη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το τρέχον πλαίσιο, το οποίο πρόκειται να λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τον Νοέμβριο, η Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλε πρόταση για τη μείωση του φόρτου των NPEs των τραπεζών, ενώ το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγγυάται τις τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων NPLs.
Προς το παρόν, όμως, η μοίρα και το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων αυτών είναι αβέβαια και υπάρχουν επίσης ορισμένα ζητήματα βιωσιμότητας.
Ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις εν λόγω πρωτοβουλίες, μπορεί επίσης να επηρεάσει το κλίμα των επενδυτών προς τη χώρα.



Θα μπορούσαν οι εκλογές να εκτροχιαστούν;

Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, ενώ θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2020 οι προεδρικές εκλογές.
Η HSBC όμως δεν αποκλείει τον κίνδυνο μελλοντικών εκλογών, ενδεχομένως τον Μάιο.
Με το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, να οδηγεί επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις, δεν υπάρχει ανησυχία για την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος.
Ωστόσο, κάποια αβεβαιότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας και μετά, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Κάποιες μεταρρυθμίσεις (δηλαδή στην προστασία πρώτης κατοικίας) θα μπορούσαν επίσης να αναβληθούν πριν από τις εκλογές, καθώς το σημερινό κυβερνών κόμμα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης