Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μέλλει γενέσθαι με τα ποσοστά του ΤΧΣ σε περίπτωση τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών

tags :
Τι μέλλει γενέσθαι με τα ποσοστά του ΤΧΣ σε περίπτωση τέταρτης  ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μετείχε με περίπου 43 δις ευρώ
Ένα από τα 16 προαπαιτούμενα τα οποία δεν είχαν υλοποιηθεί και είχαν επισημανθεί από τους θεσμούς στην πρώτη  έκθεση για την Ελλάδα κάτω από το πρίσμα της  ενισχυμένης εποπτείας είναι και ένα χρονοδιάγραμμα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από το τραπεζικό σύστημα.
Οι εταίροι προφανώς και δεν απαιτούν αυτό το χρονοδιάγραμμα γιατί απλά στόχος είναι να ενισχυθεί η μετοχική σύνθεση των τραπεζών από ιδιώτες επενδυτές, γεγονός που θα αποτελούσε θετική εξέλιξη για τις ίδιες τις τράπεζες.
Για την ακρίβεια, μετά από τροποποίηση που επήλθε στη δανειακή σύμβαση του τρίτου Μνημονίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ESM, το Υπερταμείο  είναι αντισυμβαλλόμενος του ESM και ένα μέρος από τα έσοδα του δεσμεύονται  για την αποπληρωμή του δανείου των 86 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι οι σημερινές συμμετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες θα αξιοποιηθούν από το Υπερταμείο, προφανώς και οι εταίροι φοβούνται πως αυτές οι συμμετοχές θα εξαϋλωθούν σε μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση στην οποία  το ΤΧΣ δεν θα μπορεί να συμμετέχει βάσει της Ευρωπαϊκής οδηγίας ΒRRD.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μετείχε με περίπου 43 δις ευρώ.
Τόσα δηλαδή δανείστηκε η χώρα  από το σύνολο των 86 δις και τα πλήρωσαν τόσα χρόνια οι Έλληνες φορολογούμενοι με υψηλούς φόρους, με το να βλέπουν τις καταθέσεις τους να αποδεκατίζονται, με μια δημοσιονομική πολιτική που επέφερε απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια ποσοστού των μισθών, κλείσιμο επιχειρήσεων και γενικότερα το στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας.
Το 2015  οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών έγιναν με τη διαδικασία accelerated book building που ακολουθεί ουσιαστικά μια εταιρεία η οποία χρειάζεται άμεσα χρηματοδότηση.
Είναι μια επιταχυνόμενη διαδικασία με το βιβλίο προσφορών να μένει ανοιχτό το πολύ 2 ημέρες και ουσιαστικά με την αγορά να είναι αυτή που καθορίζει την τιμή της αύξησης(προσφορά και ζήτηση).
Το 2015 στο δυσμενές σενάριο που οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών δεν μπορούσαν να καλυφθούν με ιδιωτικά κεφάλαια τότε το ΤΧΣ  θα συμμετείχε στην κάλυψη των αναγκών.
Το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορούσε  κοινές μετοχές και το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορούσε  μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).
Κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ οπότε και  το ΤΧΣ υπέστη dilution, με τα ποσοστά να περιορίζονται στο 2,8% στην EUROBANK (από 35% πριν από την αύξηση του 2015 ), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 57,2% πριν από την αν κεφαλαιοποίηση).

Ποια  είναι η σημερινή τους αποτίμηση;
Το 40,3% της Εθνικής τράπεζας έχει τρέχουσα αξία 406 εκατ.
Το 26% της τράπεζας Πειραιώς έχει τρέχουσα αξία 81εκατ
Το 11% της Alpha Bank έχει τρέχουσα αξία 169 εκατ.
Το 2,8% της EUROBANK έχει τρέχουσα αξία 33 εκατ.

Η  τρέχουσα αξία δηλαδή της συνολικής επένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες αποτιμάται  στα 689 εκατ. ευρώ.
Το 98% δηλαδή της επένδυσης του ΤΧΣ αφανίστηκε έτσι απλά.
Όπως καταλαβαίνουμε σε μια ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ αφού πλέον ισχύει η ευρωπαϊκή οδηγία ΒRRD που αφήνει εκτός το Δημόσιο σε περιπτώσεις εξυγίανσης τραπεζών, τα ποσοστά  κινδυνεύουν  να εξαϋλωθούν.
Έτσι το ΤΧΣ βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο αφού μια ενδεχομένη ανα κεφαλαιοποίηση θα μηδένιζε σχεδόν τα ποσοστά της ενώ μια αποεπένδυση του αυτή τη στιγμή θα διέλυε την εύθραστη εικόνα των τραπεζών και θα κατοχύρωνε μια απώλεια της τάξεως του 98% .

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης