Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Attica bank κινδυνεύει να χάσει 200 εκατ καταθέσεις λόγω ΕΦΚΑ και ο κίνδυνος να εξαλειφθούν τα 70 εκατ από το Artemis

Η Attica bank κινδυνεύει να χάσει 200 εκατ καταθέσεις λόγω ΕΦΚΑ και ο κίνδυνος να εξαλειφθούν τα 70 εκατ από το Artemis
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που θέλουν την Attica bank να επιβαρύνεται ετησίως 30 εκατ με προβλέψεις για το πρόγραμμα Artemis των 1,33 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων που είχαν τιτλοποιηθεί.
Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την διοίκηση της Attica bank ακόμη φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται.
Η Attica bank συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ερωτηματικό καθώς υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν κεφάλαια αλλά και ρευστότητα.
Υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν τον ΕΦΚΑ να αποσύρει από την Attica bank έως 200 εκατ καταθέσεις.
Με την Attica bank να διαθέτει 2,01 δισεκ. καταθέσεις θα ήταν σοβαρό πλήγμα στην ρευστότητας ειδικά μάλιστα την τρέχουσα περίοδο που μειώνει το ELA την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
Η απόσυρση του ΕΦΚΑ δεν σχετίζεται με την τράπεζα αλλά με απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθεί μέρος του ταμείου που διαθέτει σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.
Και ενώ αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό για την Attica bank φαίνεται ότι ακόμη υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να πλήξουν τα κεφάλαια.
-Ήδη έχει διενεργήσει πρόβλεψη 50 εκατ για τα δάνεια προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα
-Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που θέλουν την Attica bank να επιβαρύνεται ετησίως 30 εκατ με προβλέψεις για το πρόγραμμα Artemis των 1,33 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων που είχαν τιτλοποιηθεί.
Να σημειωθεί ότι η Aldridge EDC ήταν ο πλειοδότης και είχε εισφέρει το Καλοκαίρι του 2017 συνολικά 70 εκατ σε κεφάλαια core tier 2.
To ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μέχρι σήμερα η Attica bank πέραν των 70 εκατ που έλαβε ως κεφάλαιο δεν έχει κερδίσει τίποτε άλλο.
Αντιθέτως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα μπορούσε να εγγράφει η Attica bank 25 με 30 εκατ τον χρόνο σε προβλέψεις επειδή το project δεν αποδίδει και ουσιαστικά σε 2-3 χρόνια να έχει μηδενίσει τα 70 εκατ κεφάλαια που πήρε.
Με 583 εκατ κεφάλαια και με ζημίες στο 9μηνο του 2018 περί τα -36,7 εκατ η Attica bank δαπανάει πολύ κεφάλαιο στην προσπάθεια της να σταθεροποιήσει τον ισολογισμό.
Επίσης με DTA περίπου 417 εκατ ευρώ είναι προφανές ότι αποτελεί ένα ζήτημα καθώς δεν μπορεί το 71% των κεφαλαίων να είναι λογιστικά κεφάλαια από αναβαλλόμενο φόρο.
Η Attica bank θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση, την 3η κατά σειρά προβληματικών ανοιγμάτων NPEs χρησιμοποιώντας το APS ή Ιταλικό μοντέλο.
Το APS φαίνεται ότι ευνοεί την Attica bank, οπότε η 3η τιτλοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πρότασης της κυβέρνησης – ΤΧΣ για τα προβληματικά δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι η Attica bank έχει πραγματοποιήσει δύο τιτλοποιήσεις
-Η πρώτη 1,33 δισεκ. ευρώ NPEs
-Η δεύτερη 700 εκατ ευρώ NPEs
H 3η τιτλοποίηση που θα υπάρξει μετά την ενεργοποίηση του ιταλικού μοντέλου θα είναι ύψους 700 εκατ ευρώ σε σύνολο NPEs 1,36 δισεκ. ευρώ.
Η Attica bank χρειάζεται να δημιουργήσει επιχειρηματικό μοντέλο τέτοιο που να μην δαπανάει κεφάλαια και να παράγει ορισμένα κέρδη.
Μέχρι τώρα βρίσκεται πολύ μακρά ...ενώ και τα σχέδια για συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρία Interamerican δεν έχουν προχωρήσει όπως αναμενόταν.
Η Attica bank κινδυνεύει να μια πιάσει τους στόχους ούτε του 2018,  ούτε του 2019 με βάση τον προϋπολογισμό καθώς καταγράφονται μεγάλης κλίμακας αποκλίσεις.

Συμπέρασμα

Η Attica bank συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς ομηρίας του παρελθόντος της.
Η υπόθεση Καλογρίτσα είναι σταγόνα στον ωκεανό καθώς τα προβλήματα της τράπεζας είναι δομικά.
Τα 51 εκατ κεφαλαιοποίηση δικαιολογούν την τρέχουσα αξία στο χρηματιστήριο ή P/BV 0,08….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης