Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στους δρόμους εκ νέου οι πολίτες της Αργεντινής – Βροντερό «όχι» στη λιτότητα

Στους δρόμους εκ νέου οι πολίτες της Αργεντινής – Βροντερό «όχι» στη λιτότητα
Ξεσηκωμός στην Αργεντινή για τη λιτότητα
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έκλεισαν σήμερα (13/2) κεντρικούς αυτοκινητόδρομους του Μπουένος Άιρες, προκειμένου να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την οικονομική πολιτική του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Mauricio Macri, που προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα.
Οι πολίτες της Αργεντινής, που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τον υψηλό πληθωρισμό και την ύφεση, πλήττονται από τις υψηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και θέρμανσης, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές κυβερνητικών δαπανών.
Οι περικοπές αυτές ακολουθούν τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας έως το τέλος αυτής της χρονιάς.
Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με φωτογραφίες του Ernesto Che Guevara, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του πρώην προέδρου της Αργεντινής Jouan Peron και της συζύγου του Evita.

Ύφεση και το 2019

Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου (μείωση του ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ, από 3,8% το 2017) το 2018 και η συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν θα εμποδίσουν πιθανότατα την επιδείνωση των δημοσιονομικών της Αργεντινής, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, επικαλούμενη τις απώλειες εσόδων από την οικονομική ύφεση, τις πιέσεις στις δαπάνες δαπανών από την αύξηση του πληθωρισμού και τον επερχόμενο κύκλο εκλογών.
Η βελτίωση στο έλλειμμα πέρυσι αντικατόπτριζε τη χαμηλότερη αύξηση των πρωτογενών δαπανών (+22%) σε σύγκριση με τα έσοδα (+30%), η οποία αντιστάθμισε το «άλμα» στις πληρωμές τόκων.
Ο προϋπολογισμός του 2019 στοχεύει σε ένα μηδενικό πρωτογενές ισοζύγιο που περιλαμβάνει μια σημαντική προσαρμογή στους φόρους, τις επενδύσεις, τις επιδοτήσεις και άλλες δαπάνες.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο, δεδομένης της σημασίας της συμμόρφωσης του προγράμματος του ΔΝΤ για χρηματοδότηση.
Ωστόσο, η Αργεντινή αντιμετωπίζει σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους, υπογραμμίζεται.
Η Fitch προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2019, μετά από εκτιμώμενη συρρίκνωση 2,5% το 2018.
Επίσης, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει σε περίπου 90% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, κάτω από το 95% στο τέλος του τρίτου τριμήνου, λόγω της ανάκαμψης πέσο.
Όμως, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του ΔΝΤ, ήτοι 78%.
Το χρέος ως λόγος προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται το 2019.
«Η κυβέρνηση στοχεύει σε περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση πέρα από το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ, αλλά η στρατηγική είναι ασαφής και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου.
Το ΔΝΤ έχει επισημάνει τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης ως κρίσιμη για τη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση, αλλά η πολιτική βιωσιμότητά του είναι ασαφής και οι εξοικονομήσεις στο εγγύς μέλλον είναι συνήθως μικρές», σχολιάζεται.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης