Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Έχουμε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές.... «τριγύριζα» - Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό

Μητσοτάκης: Έχουμε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές.... «τριγύριζα»  - Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό
Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι πάνω από το κομματικό συμφέρον - Είναι το καθήκον μας προς τη χώρα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να ψηφίσει υπέρ των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για τα άρθρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να υπάρξει αλλαγή και ταυτόχρονα η ίδια η ΝΔ να ψηφίσει όλα τις προτάσεις της κυβέρνησης, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν γνωρίζει και πολύ καλά τα θέματα του Συντάγματος, δηλώνοντας, μάλιστα ότι «ευτυχώς κύριε Τσίπρα που στηρίζεστε στην οικονομία για να επανεκλεγείτε, γιατί εάν στηριζόσασταν στο Σύνταγμα θα... χάνατε»...
Τόνισε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει εννέα προτάσεις για αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος και κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει έστω και κάποιες εξ αυτών, τοποθετώντας το καλό της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον.
Υπογράμμισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από αντιπαραθέσεις και με χαρά μου άκουσα ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν τις δικές τους απόψεις ελεύθερα».
«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες.
Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα», επισήμανε.

Ο ευτελισμός της Βουλής

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Σύνταγμα προς το δικό της συμφέρον, ως ένα εργαλείο να πιέσει τους θεσμούς και προσέθεσε «η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μία ρευστή πολιτική μάζα.
Ο πρωθυπουργός ενοχλείται όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «πλειοψηφία – κουρελού» πώς αλλιώς θα χαρακτήριζε μία πραγματικότητα με βουλευτές που αλλάζουν τις ιδέες τους με αξιώματα, με βουλευτές που ανήκουν ταυτόχρονα σε δύο πολιτικές ομάδας ή που μισθώνονται από την κυβέρνηση για συγκεκριμένο σκοπό;».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αποκλειστική ευθύνη των βουλευτών και δεν έχει καμία σχέση με κόμματα, καθώς «η συζήτηση αυτή προϋποθέτει απ' όλους να κάνουν μία υπέρβαση».

Πυξίδα της Δημοκρατίας το Σύνταγμα

Το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της δημοκρατίας μας και ορίζει όλες τις πτυχές της χώρας, διαμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο και ώρα ευθύνης για όλους.
«Δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία», υπογράμμισε.
Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πρωτοφανές, προσέθεσε και επισήμανε πως εδώ και 10 χρόνια η πατρίδα μας μαστίζεται από κρίση. «Ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας.
Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε.
Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας αναγέννησης» ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως μια γενναία τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και τόνισε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις αλλαγές.
«Έχουμε καταθέσει προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα.
Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με καλό πνεύμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Προσπάθεια παραβίασης της συνταγματικής τάξης

Συνεχίζοντας ο κ. Μητοστάκης ανέφερε ότι «η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία.
Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα..
Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό.
Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού».
Υπογράμμισε ότι το άρθρο 16 και το άρθρο 24 είναι τα βασικά για τη ΝΔ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τα ψηφίσει, υποσχόμενος ότι αυτά τα άρθρα θα κριθούν αναθεωρητέα στην επόμενη Βουλή.
«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή.
Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων» υπογράμμισε.
Τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δημοψηφίσματα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Υποστήριξε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων αποτελεί λαϊκισμό, καθώς «εσείς είσαστε αυτοί που γελοιοποίησαν τον θεσμό των δημοψηφισμάτων», ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «αθεράπευτα κυνικό», αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι «εσείς κ. Τσίπρα ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση με αφορμή αυτό το θέμα».
«Βασικός σας σκοπός είναι να αποτρέψετε τη δυνατότητα η ΝΔ να αλλάξει το Αρθρο 16 (σ.σ.: για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων) και να φτιάξετε μία συνταγματική αναθεώρηση στα μέτρα σας.
Αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή σε πολύ σημαντικούς τομείς, τομείς που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.
Εμείς εισηγούμαστε μία σειρά από τολμηρές αλλαγές».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμποδίσει κάθε μεταρρυθμιστική αλλαγή για πολλά χρόνια.
Αυτά είναι τα κεφάλαια στα οποία αρνείται τις αναγκαίες αλλαγές: Δημόσια Διοίκηση, Εκπαίδευση, Ανάπτυξη, Δικαιοσύνη, Δημοσιονομική Σταθερότητα, Περιβάλλον.
Εμείς θα τις υλοποιήσουμε», προσέθεσε.
Επιπρόσθετα η ΝΔ συμφωνεί στο ότι δεν πρέπει να διαλύεται η Βουλή εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά διαφωνεί με τη διαδικασία εκλογής που προτείνει η κυβέρνηση και κυρίως με την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης