Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βουλγαρία μπλόκαρε ύποπτες μεταβιβάσεις εκατομμυρίων ευρώ από τη Βενεζουέλα

Η Βουλγαρία μπλόκαρε ύποπτες μεταβιβάσεις εκατομμυρίων ευρώ από τη Βενεζουέλα
Η Σόφια μπλόκαρε μεταβιβάσεις «εκατομμυρίων ευρώ» από τη Βενεζουέλα
Μεταβιβάσεις πολλών «εκατομμυρίων ευρώ», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας (PDVSA) μέσω της Βουλγαρίας κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, μπλόκαρε η Σόφια, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βουλγαρική εισαγγελία.
Ειδικότερα, η βουλγαρική κυβέρνηση κατήργησε λογαριασμό που είχε ανοιχτεί σε βουλγαρική τράπεζα και από τον οποίο περνούσαν χρήματα της Βενεζουέλας PDVSA με προορισμό άλλες χώρες.
«Πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο διευθυντής της βουλγαρικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.
Η Βουλγαρία, η οποία ειδοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον, «ελέγχει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημά της για να διαπιστώσει αν έγιναν δεκτές άλλες μεταβιβάσεις από τη Βενεζουέλα και αν μεταφέρθηκαν ποσά στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
«Ο στόχος είναι να βεβαιωθούμε πως δεν έχει κλαπεί ο πλούτος του λαού της Βενεζουέλας» προς όφελος του καθεστώτος, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, τον ύποπτο λογαριασμό, ο οποίος περιλαμβάνει και παράγωγους λογαριασμούς, είχε ανοίξει ένας Βούλγαρος δικηγόρος με διπλή υπηκοότητα.
«Οι μεταβιβάσεις από αυτόν τον λογαριασμό δεν έχουν καμιά σχέση με τις δραστηριότητές του ως δικηγόρου», υπογράμμισε.
Ο δικηγόρος, σε βάρος του οποίου είναι πιθανό να ασκηθεί δίωξη για «ξέπλυμα χρήματος», δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία, διευκρίνισε.
Τα κεφάλαια που πέρασαν από τη Βουλγαρία χρησίμευαν επισήμως για τη χρηματοδότηση αθλητικών δραστηριοτήτων ή την αγορά τροφίμων, κάτι που αμφισβητεί η Ουάσιγκτον.
Επισημαίνεται πως ο Carlos Paparoni, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και προσκείμενος στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Jouan Guaido, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως η PDVSA είχε επιχειρήσει να υπεξαιρέσει δημόσια κεφάλαια μέσω της Βουλγαρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης