Νέα άνοδος για το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ και ΗΠΑ - Στο +1,97% το Brent

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ και ΗΠΑ - Στο +1,97% το Brent
Το αμερικανικό αργό είχε άνοδο της τάξης του +1,43%
Περαιτέρω άνοδο είχε σήμερα Τετάρτη (13/2) το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση τόσο από τις περικοπές στην παραγωγή ΟΠΕΚ όσο και από την πτώση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 είχε άνοδο της τάξεως του +1,97% στα 63,65 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά +1,43% στα 53,86 δολ. ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιανουάριο του 2019 υποχώρησε κατά σχεδόν 800 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 30,81 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξει που αφορούν τη Βενεζουέλα, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Goldman Sachs «δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σημάδια αλλαγής στην κυβέρνηση, βλέπουμε αυξημένους κινδύνους στην παραγωγή, καθώς οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες και ταχύτερες σε σύγκριση με τις αρχικές μας εκτιμήσεις».
Σημειώνεται ότι η αμερικανική τράπεζα προέβλεπε ότι η παραγωγή της Βενεζουέλας θα υποχωρήσει κατά 330 χιλ. βαρέλια ημερησίως εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.
Από την πλευρά της, η βρετανική τράπεζα Barclays αναφέρει ότι «η παραγωγή πετρελαίου υποχωρεί γρήγορα και οι εταιρείες που συνήθως μεταπωλούν το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας δεν έχουν βρει τρόπους να μετριάσουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων».

ΗΠΑ: Σε υψηλό άνω του ενός έτους τα αποθέματα πετρελαίου - Αύξηση κατά 3,6 εκατ. βαρέλια

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017 ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, καταγράφοντας αύξηση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (13/2/2019) η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).
Ειδικότερα, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως την 8η Φεβρουαρίου 2019, στα 450,8 εκατ. βαρέλια, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για μια αύξηση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια.
Χθες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε ανακοινώσει μια μείωση των αποθεμάτων κατά 998.000 βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 408.000 βαρέλια, σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών για μια αύξηση κατά 826.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης, που περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, έναντι των προβλέψεων για μια μείωση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.
Οι καθαρές εισαγωγές αργού υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 430.000 βαρέλια την ημέρα, στα 3,8 εκατ. βαρέλια -το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο.

IEA: Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου το 2019

Στο γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα δυσκολευτεί να απορροφήσει την ανάπτυξη παροχής πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ αναφέρθηκε σήμερα (13/2) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μέσω της μηνιαίας του έκθεσης, παρά τη μείωση στις εξαγωγές του Ιράν και της Βενεζουέλας.
Ειδικότερα, ο IEA διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου το 2019, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ζήτηση προς το πετρέλαιο «δέχεται στήριξη από τις χαμηλότερες τιμές και την έναρξη έργων στην Κίνα και τις ΗΠΑ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξη θα περιορίσει οποιαδήποτε άνοδο».
Όσον αφορά την προσφορά πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, ο IEA εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερσηίως το 2019, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεών του στα 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Αντίθετα, ο Οργανισμός υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση εντός ΟΠΕΚ, και συγκεκριμένα στα 30,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 31,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, η παγκόσμια παραγωγή υποχώρησε κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο του 2019, στα 99,7 εκατ. βαρέλια συνολικά, ενώ η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία περικοπών διαμορφώθηκε στο 86% και 25% αντίστοιχα.
«Όσον αφορά την ποσότητα αργού πετρελαίου, οι αγορές ενδέχεται να είναι σε θέση να προσαρμοστούν μετά από τις αρχκές υπολογιστικές διακοπές», τόνισε ο IEA αναφερόμενος στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, προσθέτοντας ότι «τα αποθέματα στις περισσότερες αγορές είναι σήμερα άφθονα, και υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα».
«Οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν αυξηθεί ανησυχητικά επειδή η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί από τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», δήλωσε ο Οργανισμός, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «σε ποσοτικούς όρους, το 2019 οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή τους περισσότερο απ' ότι είναι η τρέχουσα παραγωγή της Βενεζουέλας».
Ωστόσο, όπως διευκρίνησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, «σε ποιοτικούς όρους, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα», διευκρινίζοντας ότι «η ποιότητα έχει σημασία».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS