Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως τις 18 – 19 Φεβρουαρίου η τελική πρόταση για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη – Με 200 εκατ. επιδότηση ετησίως οι τράπεζες από το κράτος

Έως τις 18 – 19 Φεβρουαρίου η τελική πρόταση για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη – Με 200 εκατ. επιδότηση ετησίως οι τράπεζες από το κράτος
Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση τραπεζιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων με στόχο ο νόμος αρχές Μαρτίου να έχει ψηφιστεί.
Έως τις 18 με 19 Φεβρουαρίου 2019 αναμένεται να έχει διαμορφωθεί η τελική πρόταση για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη με βάση τραπεζικές πηγές.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση τραπεζιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων τέλη της τρέχουσας ή αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό με στόχο ο νόμος αρχές Μαρτίου να έχει ψηφιστεί.
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του νέου νόμου Κατσέλη που θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο νόμο;
1)Το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας από 280 χιλιάδες μειώνεται στις 200 χιλιάδες ευρώ με βάση τις αντικειμενικές τιμές.
2)Το νέο στοιχείο που προστίθεται είναι ότι προσδιορίζεται όριο οι 120 χιλιάδες δανεισμού πάσης φύσεως χορηγήσεων.
Ένας δανειολήπτης με ακίνητο αντικειμενικής αξίας 180 χιλιάδων και 100 χιλιάδων ευρώ συνολικού δανεισμού θα μπορεί να εντάσσεται στον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.
3)Θα τεθεί και εισοδηματικό κριτήριο το οποίο θα είναι μάλλον οι 24.000 ευρώ με βάση ωστόσο κάποιες κλίμακες.
4)Οι τράπεζες μέσω της στρατηγικής επιδότησης θα λάβουν ετησίως 50 εκατ η κάθε μια τράπεζα από το κράτος μέσω της επιδότησης δόσης ή 200 εκατ τον χρόνο με προοπτική να φθάσει τα 250 εκατ ευρώ.
5)Συμφωνήθηκε και αυτό το θέμα ήταν πολύ καθαρό ότι δεν θα υπάρχει οριζόντιο κούρεμα στα δάνεια, σε αυτό συμφώνησαν όλες οι πλευρές.
6)Καταργείται το πλαίσιο που ίσχυε στον παλαιό νόμο Κατσέλη ότι όποιος έμπαινε στον νόμο αποκτούσε ασυλία κατά μια έννοια για 3 χρόνια.
Αυτό το καθεστώς παύει να υπάρχει.
7)Η πλατφόρμα που θα ενταχθούν όλα τα δάνεια αποτελεί επίσης ένα νέο στοιχείο που συμβάλλει στην διαφάνεια και στην ορθή παρακολούθηση των δανείων που θα ενταχθούν στον διάδοχο νόμο Κατσέλη.
8)Τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία εντάχθηκαν στον νέο νόμο Κατσέλη και αφορούν περίπου 1,7 δισεκ. δάνεια.
Η κυβέρνηση επέμεινε σε αυτό το μέτρο.
9)Οι τράπεζες θα σχεδιάσουν μοντέλα και μεθοδολογίες ώστε να αποτυπώσουν την επίδραση του νέου διάδοχου νόμου Κατσέλη στους ισολογισμούς τους.
Εκτιμάται ότι η επίδραση στο μέγιστο θα είναι 800 εκατ με 1,5 δισεκ. νέες προβλέψεις και το ερώτημα είναι εάν θα διενεργηθούν εφάπαξ ή θα τμηματοποιηθούν σε 2 ή 3 οικονομικές χρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης