Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι κρύβεται πίσω από τη μη δημοσίευση εννεαμήνων συγκεκριμένων εταιρειών και την επιλεκτική δημοσίευση θυγατρικής

Τι κρύβεται πίσω από τη μη δημοσίευση εννεαμήνων συγκεκριμένων εταιρειών και την επιλεκτική δημοσίευση θυγατρικής
Συγκεκριμένες εισηγμένες ενώ είχαν δημοσιεύσει αποτελέσματα εννεαμήνου 2017, δεν δημοσίευσαν για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και μία ανακοίνωση από θυγατρική
Αν και έχει ξεκινήσει ο «χορός» των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2018 κάποιες εισηγμένες έλαμψαν διά της απουσίας τους στην περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου.
Η μη δημοσίευση αποτελεσμάτων εννεαμήνου δύο συγκεκριμένων εταιρειών προκαλεί αίσθηση, γιατί οι συγκεκριμένες εταιρείες στη χρήση 2017 είχαν δημοσιεύσει εννεάμηνο, αλλά για το 2018 το παρέλειψαν.
Επίσης προκαλεί εντύπωση η δημοσίευση εννεαμήνου θυγατρικής εταιρείας, την ώρα που η μητρική δε δημοσίευσε.
Η Σελόντα και η Νηρεύς δεν δημοσίευσαν αποτελέσματα στο εννεάμηνο 2018, αλλά στο εννεάμηνο του 2017 είχαν δημοσιεύσει.
Για τη Νηρεύς στο δελτίο τύπου του εννεαμήνου 2017 γινόταν λόγω για αύξηση 6,8% στις πωλήσεις και κέρδη μετά από φόρους 8,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,6 εκατ. ευρώ.
Όμως για το εννεάμηνο 2018 δεν υπήρξε ανάλογη ανακοίνωση.
Στο εξάμηνο του 2018 είχε πωλήσεις αντίστοιχες με του 2017 και ζημιές μετά από φόρους 13,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ.
Ομοίως η Σελόντα στο εννεάμηνο του 2017 είχε εμφανίσει αύξηση πωλήσεων 5,2% και EBITDA -8,9 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ.
Για το 2018 έχει δημοσιεύσει μόνο εξάμηνο και σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση οι ζημιές ανήλθαν στα 25 εκατ. ευρώ.
Οι αναφορές από τις εισηγμένες για τα προβλήματα που δημιουργούσε η υποτίμηση του Τουρκικού νομίσματος είναι σημαντικές και έδειχναν μία τάση για τη συνέχεια.
Σε σχετικό θέμα του Bankingnews τέλος Σεπτεμβρίου 2018 είχε γραφτεί: Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής και μαζικής διάθεσης ψαριών από την Τουρκία σε συνδυασμό με τη μεγάλη διολίσθηση της τουρκικής λίρας είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή μεγάλων ζημιών από τις εγχώριες ιχθυοκαλλιέργειες και την υποχώρηση των τιμών σε χαμηλά τετραετίας.
Μάλιστα η ένταση του ανταγωνισμού και η περαιτέρω πτώση της λίρας στο τρίτο τρίμηνο ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω τα αποτελέσματα των εισηγμένων Σελόντα και Νηρέα.
Από την άλλη ο όμιλος Viohalco με δελτίο τύπου ενημέρωσε για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της θυγατρικής ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο εννεάμηνο, αλλά ο όμιλος δεν δημοσίευσε.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε αύξηση πωλήσεων 13,2% στο εννεάμηνο του 2017 και καθαρά κέρδη 42,8 εκατ. ευρώ από 37 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο 2018 η Viohalco είχε πωλήσεις 2,18 δισ. ευρώ από 1,83 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 37,6 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης