Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Εμπλοκή» (;) με τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 32 για την εκλογή ΠτΔ - Ανασκεύασε ο Κατρούγκαλος κάνοντας λόγο για «fake news»

«Εμπλοκή» (;) με τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 32 για την εκλογή ΠτΔ - Ανασκεύασε ο Κατρούγκαλος κάνοντας λόγο για «fake news»
Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν άρθρο που προτείνει η κυβέρνηση!!!
(upd) Σε ιλαροτραγωδία μετατρέπεται και η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος να προχωρήσει σε απόσυρση δικής του πρότασης για το άρθρο 32, το οποίο αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Βάσει της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ το εν λόγω άρθρο θα πρέπει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, με τον εισηγητή της κυβέρνησης Γ. Κατρούγκαλο, να υποστηρίζει στο Κοινοβούλιο ότι «ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το ψηφίσουν για λόγους αρχής».
Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Κατρούγκαλος ανασκεύασε, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «fake news» της ΝΔ. 
Αρνείται δε, ότι είπε πως: «η απόφαση της ΝΔ να κατεβάσει δικό της ψηφοδέλτιο και να υπερψηφίσει το άρθρο 32 του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αναγκάσει την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν ως μη συμβατά».
Παράλληλα ακολούθησε γραπτή ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, όπου καταγγέλει τη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια ευτελισμού της διαδικασίας.
Σε περίπτωση, πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν το εν λόγω άρθρο, αυτό δεν γίνεται για λόγους αρχής αλλά για να μην έχει τη δυνατότητα η Νέα Δημοκρατία, όταν καταστεί κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 32 βάσει της δικής της αντίληψης και όχι βάσει αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ του άρθρου 32 και με αυτόν τον τρόπο είχε, αρχικά, εξασφαλιστεί το να «περάσει» με 180 βουλευτές.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο η επόμενη βουλή –που θα είναι και η αναθεωρητική- θα είχε τη δυνατότητα να τροποποιήσει το άρθρο μόνο με 151 βουλευτές.
Κατά πολλούς επρόκειτο για μία ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση εκ μέρους της ΝΔ, μιας και πέραν όλων των άλλων με την ψήφιση του άρθρου 32 θα υπήρχε αποκλεισμός του ενδεχόμενου η επόμενη Βουλή να διαλυθεί λόγω της μη συγκέντρωσης των απαραίτητων ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με αρκετά στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασε ο Σ. Κοντονής, ο οποίος στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο τόνισε ότι είναι λάθος η άποψη ότι οι αποφάσεις της τρέχουσας Βουλής (η οποία είναι αυτή που προτείνει) δεσμεύουν την επόμενη Βουλή που θα σχηματιστεί (η οποία είναι και η αναθεωρητική, δηλαδή αυτή στην οποία θα υπάρξει η τελική ψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος)!

Μέγαρο Μαξίμου: Η ΝΔ ευτελίζει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπολύει με ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι ευτελίζει τη διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ««Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος.
Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία
Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.
Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της.
Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή».

Κατρούγκαλος: Η ΝΔ κάνει πονηριές

Σε δήλωσή του στο Κοινοβούλιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «Η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους.
Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151.
Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».
Με την νέα πραγματικότητα καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο άρθρο τινάζει μόνος του την αναθεώρηση στον αέρα αφού αρνείται να ψηφίσει ένα άρθρο που ο ίδιος έφερε προς αναθεώρηση και ο ίδιος διατύπωσε το περιεχόμενο του ,μόνο και μόνο για να μη δώσει τη δυνατότητα σε μια επόμενη κυβέρνηση να το αναθεώρηση με τη δική της πολιτική λογική

Στελέχη ΝΔ: «Μνημείο αυτοεξευτελισμού, ομολογούν αυτοδυναμία ΝΔ»

Μόλις έγινε γνωστή η φράση του κ. Κατρούγκαλου και τι αυτή, υποκρύπτει κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν:
«Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία.
Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...».

Διακομματική συναίνεση για αλλαγή του άρθρου 16 ζητά ο Μητσοτάκης  

Να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να επιτραπεί η λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε παρέμβασή του για τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τους βουλευτές να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16 «ώστε η επόμενη βουλή να μπορεί να αναθεωρήσει το περιεχόμενό του».
Διαφορετικά, προειδοποιεί, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για αλλά 10 χρόνια.
 «Ας αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις άλλων εποχών.
Η Παιδεία πρέπει στην πράξη να γίνει κεντρικός μοχλός για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, «σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Μία κορυφαία διαδικασία, που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα.
Η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία πρέπει να αλλάξουν.
 Και η επόμενη Βουλή καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους.
Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που μεσολαβούν εκλογές μεταξύ των δύο σταδίων της αναθεώρησης.
 Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση.
Στόχος μας είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας.
Στην οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού.
Κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια.
Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους.
Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους.
Είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό.
Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα.
Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Αξιοποιώντας το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά και εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας.
Το πέτυχε η Κύπρος.
Γιατί να μην το πετύχουμε και εμείς;», διερωτάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης