Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Σε μια «λεπτή ισορροπία» ο κόσμος, καθώς επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη

Carney (BoE): Σε μια «λεπτή ισορροπία» ο κόσμος, καθώς επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται πιθανότατα να σταθεροποιηθεί σε έναν νέο, χαμηλότερο ρυθμό, τόνισε ο επικεφαλής της BoE, Mark Carney
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται πιθανότατα να σταθεροποιηθεί σε έναν νέο, χαμηλότερο ρυθμό, αν και η Κίνα, οι εμπορικοί πόλεμοι και ο αυξανόμενος προστατευτισμός απειλούν τη «λεπτή ισορροπία», τόνισε σήμερα (12/2/2019) ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Mark Carney.
O Carney επεσήμανε μια μετατόπιση προς τις πιο «σφιχτές» χρηματοοικονομικές συνθήκες, όπως και τις εμπορικές εντάσεις, ως αιτίες για την πρόσφατη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το αυξανόμενο χρέος στην Κίνα και τα νέα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο συνιστούν έναν «σημαντικό και αυξανόμενο» κίνδυνο για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης και ο προστατευτισμός έχει ήδη αντίκτυπο, ανέφερε ο Carney.
«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γενική επιβράδυνση και τους καθοδικούς κινδύνους, ορισμένοι αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν η παγκόσμια επέκταση που ξεκίνησε το 2010 θα μπορούσε να βρίσκεται στην αρχή του τέλους», συνέχισε.
«Ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη και η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να επιβραδύνεται, ο συνδυασμός της πολιτικής αντίδρασης και οι τρέχουσες ανισορροπίες στις προηγμένες οικονομίες δείχνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανότερο να σταθεροποιηθεί τελικά γύρω από τον νέο, μέτριο ρυθμό της», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας.
«Ωστόσο αυτή είναι μία άποψη και όχι εγγύηση.
Ο κόσμος βρίσκεται σε μια λεπτή ισορροπία», σημείωσε ο Carney, μιλώντας σε εκδήλωση των «Financial Times».
Ο Carney πρόσθεσε ότι «δεν είναι εύκολο να κερδηθεί ένας εμπορικός πόλεμος», σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «καλοί και εύκολοι να κερδηθούν».
Αναφορικά με το Brexit, ο Carney δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες μια λύση που να λειτουργεί για όλους.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε ακόμη ότι η οικονομία της Βρετανίας θα πληγεί βραχυπρόθεσμα, αν η χώρα φύγει τον ερχόμενο μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για μια ήπια μετάβαση.
«Ασφαλώς βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει πλήγμα στα εισοδήματα», δήλωσε ο Carney, απαντώντας σε ερωτήσεις έπειτα από την ομιλία του.
«Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι αυτό μπορεί να πάει πολύ άσχημα.
Είμαστε 45 ημέρες πριν απ' αυτό το ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης