Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει τις συλλογές της

tags :
Η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει τις συλλογές της
Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1928, δηλαδή το ίδιο έτος με την Τράπεζα της Ελλάδος και από το 1938 στεγάζεται στο Κεντρικό Κατάστημα, σε ένα χώρο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος
Η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος οργανώνει τέσσερις θεματικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι επισκέψεις αυτές, υπό τον τίτλο «Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος: ένας οικονομικός θησαυρός», θα πραγματοποιηθούν στις 19, 21, 26 και 28 Φεβρουαρίου 2019 και κατά τις ώρες 10:30 – 11:30 και 12:30 -13:30.

Οι επισκέψεις διαρθρώνονται θεματικά ως εξής:

1η επίσκεψη (Τρίτη 19 Φεβρουαρίου): Στην εισαγωγική παρουσίαση θα γίνει αναφορά στην ιστορία, την αποστολή, τις συλλογές, τη θεματολογία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το προσωπικό της Τράπεζας και προς το ευρύ κοινό, τις συνεργασίες, τις τεχνολογικές εξελίξεις (που την καθιστούν υβριδική) και τις μελλοντικές επιδιώξεις της Βιβλιοθήκης.
2η επίσκεψη (Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου): Μετά από μια σύντομη εισαγωγή για τη Βιβλιοθήκη, θα δοθεί έμφαση στην περιγραφή της συλλογής των σπανίων βιβλίων της, ορισμένα από τα οποία θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες.
3η επίσκεψη (Τρίτη 26 Φεβρουαρίου): Μετά από μια σύντομη εισαγωγή για τη Βιβλιοθήκη,  θα γίνει αναφορά στην οικονομική θεματολογία, σε σημαντικές εκδόσεις για την οικονομία γενικά και την ελληνική οικονομία ειδικότερα, στις πρώτες εκδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σε σειρές και μοναδικά βιβλία για την οικονομική επιστήμη, που φιλοξενεί στα βιβλιοστάσιά της.
4η επίσκεψη (Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου). Μετά από μια σύντομη εισαγωγή για τη Βιβλιοθήκη, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τις ηλεκτρονικές πηγές της και κυρίως τα βασικότερα εργαλεία για την πλοήγηση στη συλλογή της, όπως ο ηλεκτρονικός κατάλογός της και το εργαλείο ενοποιημένης αναζήτησης.
Θα γίνει επίσης αναφορά στα ηλεκτρονικά περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες, σε θεματικές ηλεκτρονικές πηγές για την οικονομική επιστήμη και τη χρηματοοικονομική και σε εργαλεία για την υποστήριξη του έργου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε κάθε επίσκεψη υπάρχει όριο συμμετοχής 30 ατόμων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση συμμετοχής μέχρι την προηγούμενη ημέρα κάθε επίσκεψης στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@athens2018.gr. Για την είσοδο στο κτίριο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση υπάρχουν στο δικτυακό τόπο του Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Περισσότερα για τη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος
Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1928, δηλαδή το ίδιο έτος με την Τράπεζα της Ελλάδος και από το 1938 στεγάζεται στο Κεντρικό Κατάστημα, σε ένα χώρο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
Φιλοξενεί περίπου 180.000 τόμους βιβλίων, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, βιβλιοδετημένες ελληνικές και ξενόγλωσσες εφημερίδες, επιστημονικές περιοδικές εκδόσεις και ηλεκτρονικές πηγές.
Διαθέτει πρόσβαση σε 28.000 ηλεκτρονικά περιοδικά και σε 55 βάσεις δεδομένων. Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής της αποτελείται από εκδόσεις διεθνών οργανισμών και κεντρικών τραπεζών από ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη έχουν τόσο το προσωπικό της Τράπεζας όσο και το κοινό, που μπορεί να την επισκέπτεται κατά τις ώρες λειτουργίας της και να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της.
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική μόνο για το προσωπικό της Τράπεζας. Οι επισκέπτες της έχουν όμως τη δυνατότητα να φωτοτυπήσουν ή να σαρώσουν το υλικό που επιθυμούν, σύμφωνα με τους περιορισμούς των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Όλοι οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης και από εκεί να συμβουλεύονται τον ηλεκτρονικό κατάλογο, αλλά και να διενεργούν αναζητήσεις στο εργαλείο ενοποιημένης αναδίφησης (web discovery tool) ή να υποβάλλουν αιτήματα, τα οποία απαντώνται από το εξειδικευμένο προσωπικό της.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης σημαντική συλλογή 1.000 τόμων σπανίων βιβλίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλία κλασικών συγγραφέων, ξένων περιηγητών του 19ου αιώνα και τους πρώτους τόμους της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Το παλαιότερο βιβλίο είναι τα Άπαντα του Πλάτωνος, έκδοση του 1534.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης