Ενέργεια

Προάγγελος αύξησης των τιμολογίων έστω και εν ευθέτω χρόνω - Αποκλείεται πάντως πριν την εκλογική αναμέτρηση

tags :
Προάγγελος αύξησης των τιμολογίων έστω και εν ευθέτω χρόνω - Αποκλείεται πάντως πριν την εκλογική αναμέτρηση
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει απορροφήσει πλήρως τις όποιες επιβαρύνσεις, χωρίς να μετακυλίσει το παραμικρό κόστος στους καταναλωτές
Διαφορετική γραμμή πλεύσης από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έχει απορρίψει πολλάκις το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, συνεχίζει να ακολουθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.
Έτσι, στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Grtimes.gr, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επαναφέρει το ζήτημα των αυξήσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως, στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τονίζει πως, όσο είναι ο ίδιος πρόεδρος, δεν πρόκειται να καταργηθεί πλήρως η έκπτωση συνέπειας 15%, αλλά ενδεχομένως να μειωθεί το ποσοστό της.
Ένα σχόλιο που επίσης «απαντά» εμμέσως σε δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, ο οποίος σε αρκετές πρόσφατες συνεντεύξεις του έχει βγάλει από το «κάδρο» νέων ενδεχόμενων επιβαρύνσεων για τους πελάτες της ΔΕΗ την «τύχη» της έκπτωσης συνέπειας.
Όπως έχει αναφέρει ο κ. Σταθάκης, σε αντίθεση με τις χρεώσεις του ρεύματος, οι όποιες αποφάσεις για την έκπτωση έγκεινται αποκλειστικά στη ΔΕΗ, καθώς αποτελούν μέρος της εμπορικής της πολιτικής.
Επομένως, με το σχόλιό του ο κ. Παναγιωτάκης αποκλείει το ενδεχόμενο τα επιπλέον έσοδα που αναζητά η επιχείρηση να προέλθουν αποκλειστικά από την έκπτωση συνέπειας, με την πλήρη απόσυρσή της.

Αναγκαία η αναπροσαρμογή λόγω ρύπων και ΟΤΣ

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παναγιωτάκης τονίζει επίσης για μία ακόμη φορά πως οι νέες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια υπαγορεύονται από τις πιέσεις που ασκούν στα κέρδη της επιχείρησης εξωγενείς παράγοντες, όπως η μεγάλη άνοδος των δικαιωμάτων ρύπων και η άνοδος κατά 40% της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Πιέσεις που έως σήμερα έχει απορροφήσει πλήρως η επιχείρηση, χωρίς να μετακυλίσει το παραμικρό βάρος στους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, η ανωτέρω τοποθέτηση του επικεφαλής της ΔΕΗ για τη ρήτρα συνέπειας συγκλίνει με τις εκτιμήσεις που μετέφεραν την περασμένη εβδομάδα (6/02) στο World Energy News υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οποία το σχέδιο της επιχείρησης είναι να ελαττωθεί γύρω στο 10%, από 15% που είναι σήμερα.
Μία μείωση που ισοδυναμεί με επιπλέον έσοδα περίπου 60 εκατ. ευρώ για την επιχείρηση.
Τα ίδια στελέχη εξέφραζαν την ανησυχία τους μήπως ο περιορισμός της έκπτωσης προκαλέσει ένα κύμα «φυγής» συνεπών πελατών προς άλλους προμηθευτές. Ωστόσο, η μείωσή της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται από τη ΔΕΗ συμβιβαστική κίνηση προς το ΥΠΕΝ, ώστε αυτό να δώσει το «πράσινο φως» στις αυξήσεις των τιμολογίων, με την εφαρμογή ρήτρας ρύπων.
Έτσι, εξοικονομώντας ήδη 60 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της έκπτωσης, οι απαιτούμενες αυξήσεις θα είναι περιορισμένες, και μάλιστα μικρότερες από τη μεσοσταθμική μείωση που έχει καταγραφεί στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά τα δύο τελευταία χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ιδωθεί το σχόλιο του κ. Παναγιωτάκη ότι «το ρεύμα θα παραμείνει φθηνότερο από ό,τι το παραλάβαμε», ακόμη κι αν αποφασισθεί άνοδος των χρεώσεων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης