Μάχη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος - Συναίνεση για αλλαγή του άρθρου 16 ζητά ο Μητσοτάκης - Χάος με το άρθρο για την εκλογή του ΠτΔ

Μάχη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος - Συναίνεση για αλλαγή του άρθρου 16 ζητά ο Μητσοτάκης - Χάος με το άρθρο για την εκλογή του ΠτΔ
Το βράδυ της Πέμπτης 14/2 η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής
(upd5) Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την πρώτη φάση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει με δήλωσή του κάλεσμα για συναίνεση όλων των βουλευτών και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αλλαγή του άρθρου 16, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τελικά με ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη 14/2 και όχι την Τετάρτη 13/2 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, προκειμένου να πάρουν το λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.
Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί έπειτα από έναν μήνα και στην ψηφοφορία που θα επαναληφθεί τότε, θα κριθεί πόσες και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη Βουλή η οποία για το σκοπό αυτό θα αποκαλείται Αναθεωρητική.
Πάντως, η εν εξελίξει διαδικασία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ιδιότυπης αριθμητικής που έχει διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο και της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας που στηρίζεται σε 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε 6 άλλους ανεξάρτητους βουλευτές.
Υπό αυτά τα δεδομένα και εφόσον για να εγκριθεί μια πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά σίγουρο θα πρέπει να θεωρεί ότι διαθέτει την πλειοψηφία για να περάσει τις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όσες διατάξεις λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν με τις ψήφους 151 μελών του Κοινοβουλίου.
Αντιστοίχως, όσες διατάξεις συγκεντρώσουν 151 ψήφους και πάνω αλλά λιγότερες από 180 ψήφους, για να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή θα απαιτείται να περάσουν τον πήχη των 180.
Οι προτάσεις για αναθεώρηση που δεν θα συγκεντρώσουν 151 ψήφους, απορρίπτονται και τα άρθρα που αφορούν δεν μπορούν να αλλάξουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την πρόταση για την εκλογή ΠτΔ μετά τον αιφνιδιασμό της ΝΔ


O ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον αιφνιδιασμό της ΝΔ που θα υπερψηφίσει το άρθρο 32 για την εκλογή ΠτΔ, θα καταψηφίσουν την ίδια τους την πρόταση!
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το επιτελείο της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θέσει σε αναγκαστική αποχή από την ψηφοφορία τόσους βουλευτές όσοι χρειάζονται ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο των 180, ώστε να αφαιρέσει από τη ΝΔ την προνομία της δυνατότητας αλλαγής του άρθρου 32 στην επόμενη Βουλή ακόμη και με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι στην δεύτερη ψηφοφορία ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά θα απέχουν από το να ψηφίσουν το άρθρο 32 προκειμένου αυτό να μην συμπληρώσει το απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών.  
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος σε συζήτηση με δημοσιογράφους «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά».  
Μόλις έγινε γνωστή η φράση του κ. Κατρούγκαλου και τι αυτή υποκρύπτει κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν ότι  «η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται εάν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό.
Αν το αντέχουν χαλάλι τους».


Διακομματική συναίνεση για αλλαγή του άρθρου 16 ζητά ο Μητσοτάκης  

Να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να επιτραπεί η λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε παρέμβασή του για τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τους βουλευτές να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16 «ώστε η επόμενη βουλή να μπορεί να αναθεωρήσει το περιεχόμενό του».
Διαφορετικά, προειδοποιεί, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για αλλά 10 χρόνια.
 «Ας αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις άλλων εποχών.
Η Παιδεία πρέπει στην πράξη να γίνει κεντρικός μοχλός για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, «σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Μία κορυφαία διαδικασία, που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα.
Η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία πρέπει να αλλάξουν.
 Και η επόμενη Βουλή καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους.
Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που μεσολαβούν εκλογές μεταξύ των δύο σταδίων της αναθεώρησης.
 Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση.
Στόχος μας είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας.
Στην οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού.
Κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια.
Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους.
Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους.
Είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό.
Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα.
Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Αξιοποιώντας το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά και εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας.
Το πέτυχε η Κύπρος.
Γιατί να μην το πετύχουμε και εμείς;», διερωτάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εισηγήσεις

Στην εισήγηση του ο κ.Κατρούγκαλος απέδωσε τα εύσημα στην επιτροπή που διαχειρίστηκε το θέμα της διαδικασίας της Αναθεώρησης του Συντάγματος και εξέφρασε την ελπίδα ο ίδιος βαθμός πολιτικής ωριμότητας να διατηρηθεί και στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στα σημεία που υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ενώ υποστήριξε ότι είναι αυτονόητο και λογικό ότι θα υπήρχαν και διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
«Πρέπει να αποφύγουμε τα διαδικαστικά τεχνάσματα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια ώστε να έχουμε μια Αναθεώρηση του Συντάγματος όχι κουτοπόνηρη, αλλά δημοκρατική, φιλελεύθερη και κοινωνική, με ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε «κρίσιμες και με προοδευτικό πρόσημο» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τα δημοψηφίσματα και το διακριτό ρόλο Εκκλησίας-Κράτους.
«Η πρόταση της ΝΔ είναι προσγειωμένη και ρεαλιστική και αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους στις τρεις μορφές του» υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Τασούλας, επισημαίνοντας ότι οι βελτιώσεις που προτείνει η ΝΔ είναι αυτό που λείπει από το Σύνταγμα, αν και επεσήμανε πως «κανένα Σύνταγμα δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει την χώρα μπροστά».
«Το δίλημμα αυτής της αναθεώρησης, είναι αν θα πάμε σε ένα Σύνταγμα ευθύνης, με ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, που προτείνει η ΝΔ, ή σε ένα Σύνταγμα δημαγωγίας, ένα σύνταγμα εργαλειοποίησης της προεκλογικής αγωνίας και μετεκλογικής απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, ο οποίος επεφύλασσε επικριτική στάση στην πρόταση αναθεώρησης που φέρει την υπογραφή του κυβερνώντος κόμματος, και αυτό γιατί, όπως προειδοποιεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ «προτείνει ένα Σύνταγμα... ευτυχίας», που «δεν έχει διδαχθεί τίποτα» για τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε σε de facto χρεοκοπία.

Με έναν βουλευτή η ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία

Από τα ενδιαφέροντα σημεία της μέχρι στιγμής διαδικασίας ήταν η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη ΔΗΣΥ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΔΗΣΥ θα δώσει μάχη ώστε καμία πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος να μη συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους, έτσι ώστε να μην επιτρέψει στην επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος με 151 θετικές ψήφους.
Όπως είπε ο κ.Λοβέρδος, οι βουλευτές της ΔΗΣΥ θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία αλλά με έναν μόνο βουλευτή, ούτως ώστε να προκύπτουν τα «ναι» και τα «όχι» τους, δίχως όμως να καταστήσουν την Αναθεώρηση μικροκομματική υπόθεση του νικητή των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Εξήγησε ότι η ΔΗΣΥ έχει 20 βουλευτές κι όχι 50, υπέβαλλε προτάσεις που, ωστόσο, δεν συγκέντρωσαν τον αριθμό «50», που είναι απαραίτητος για την υποβολή επισήμως κατά το Σύνταγμα, προτάσεων για την Αναθεώρηση, ούτως ώστε να τεθούν αυτές σε ψηφοφορία.
«Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, με βάση όμως τις προτάσεις των άλλων» είπε ο κ.Λοβέρδος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά πρωτίστως σε εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμαν ότι «είστε που είστε χορηγοί της ΝΔ σε επίπεδο ψήφων των πολιτών, μην καταστείτε χορηγοί της και στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Που συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Από τις έως σήμερα συζητήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Αναθεώρησης, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της μετά από 18 συνεδριάσεις σε διάστημα 2,5 μηνών, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βρήκαν κοινό τόπο σε επτά σημεία, με το ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει δύο προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκείνη με τη σειρά της να δίνει τη θετική της ψήφο σε πέντε δικές του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τις προτάσεις της ΝΔ που αφορούν:
1) Το άρθρο 68 για τις Εξεταστικές Επιτροπές και δίνει το δικαίωμα και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να τις συγκροτεί. (Υπερψηφίστηκε και από ΔΗΣΥ).
2) Το άρθρο 96 που εξομοιώνει τα στρατιωτικά δικαστήρια με τα τακτικά. (Δεν υπερψηφίστηκε μόνο από Ένωση Κεντρώων).
Η ΝΔ από την πλευρά της έδωσε τη θετική της ψήφο στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:
1) Στο άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, το οποίο υπερψήφισε μόνο η ΝΔ.
Για το συγκεκριμένο άρθρο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο διαφωνούν ως προς την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα 6 μηνών και αν δεν καρποφορήσουν να γίνεται άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η ΝΔ προτείνει τρεις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, με την τελευταία -αν δεν καρποφορήσει ούτε η πρώτη με 200 ψήφους ούτε η δεύτερη με 180- να μπορεί να εκλέγεται από 151 βουλευτές.
2) Στο άρθρο 54 που προβλέπει εκλογή μέχρι πέντε βουλευτές από τους απόδημους Έλληνες.
3) Στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών που καταργεί την αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών. (Δεν υπερψηφίστηκε από Ένωση Κεντρώων.)
4) Στο άρθρο 62 για την βουλευτική ασυλία που περιορίζεται μόνο για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων του. (Την υπερψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην Ένωσης Κεντρώων και του ανεξάρτητου βουλευτή Κώστα Κατσίκη).
5) Στο άρθρο 101Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων τους. (Δεν υπερψηφίστηκε από ΔΗΣΥ ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε «παρών»).
Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για όλες τις συνταγματικές προτάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η Χρυσή Αυγή τις καταψήφισε όλες.

Διαφωνίες
Αντιθέτως, εκεί που δεν φάνηκε καμία συναινετική διάθεση και από τις δύο πλευρές για συνταγματικές αλλαγές, αφορούν μεταξύ άλλων την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην οποία αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ, και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και στην συνταγματική κατοχύρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις αλλαγές που προτείνει η ΝΔ αφορούν μεταξύ άλλων:
1) Στο άρθρο 16 ώστε να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστήμιων. (Με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν στην Επιτροπή Αναθεώρησης ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς).
2) Στο άρθρο 79, όπου προτείνεται η συνταγματική καθιέρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
3) Στο άρθρο 103 για την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και την αξιολόγηση.
4) Στα άρθρα 88-100 που αφορούν τα θέματα της δικαστικής λειτουργίας και προβλέπουν κατάργηση του δικαιώματος της εκτελεστικής εξουσίας να ορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίζεται πλέον από Ειδική Επιτροπή της Βουλής.
Από την πλευρά της, η ΝΔ διαφωνεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:
1) Στο άρθρο 3 για ουδετερόθρησκο κράτος. (Υπερψηφίστηκε μόνο από ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Μαυρωτά). Να σημειωθεί, ότι η ΔΗΣΥ υπερψήφισε την ερμηνευτική δήλωση ότι ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.
2) Στο άρθρο 44 που δίνει τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία. (Την υπερψήφισε μόνο ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κατσίκης).
3) Στο άρθρο 54 για την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα. (Την πρόταση υπερψήφισε μόνο ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κατσίκης).
4) Στο άρθρο 102 για την κατοχύρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόβλεψη για τοπικά δημοψηφίσματα. (Δεν υπερψηφίστηκε από κανένα κόμμα).
5) Για ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86, σύμφωνα με την οποία στα αδικήματα των υπουργών που διώκονται με ειδική διαδικασία δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ΄ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων. (Υπερψηφίστηκε από ανεξάρτητο βουλευτή Κώστα Κατσίκη ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε «παρών»).

Αντιπαράθεση για το άρθρο 110
Πάντως, έντονη αντιπαράθεση αναμένεται και για την ερμηνεία του άρθρου 110 και για το εάν η παρούσα Βουλή δεσμεύει και την επόμενη, στις διατάξεις που προκριθούν για αναθεώρηση και ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των άρθρων.
Η στάση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Αναθεώρησης ήταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος, επιμένει ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή και ως προς την κατεύθυνση και ως προς το περιεχόμενο των διατάξεων.
Αντίθετα, η ΝΔ δια του γενικού εισηγητή της, Κώστα Τασούλα, υποστηρίζει ότι η παρούσα Βουλή προτείνει άρθρα και μία γενικότατη κατεύθυνση, που όμως δεν δεσμεύουν ως προς το περιεχόμενο τους την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.
Τόσο η συζήτηση όσο και οι ψηφοφορίες θα είναι επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και όσες έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών.
Συνολικά η κυβέρνηση έχει προτείνει 24 αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας και η ΝΔ 56 προτάσεις.
 
(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 12/2 07:13)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS