Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων - Στην επόμενη συνεδρίαση (11/3) η απόφαση για τα ANFAs και SMPs

Eurogroup: Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων - Στην επόμενη συνεδρίαση (11/3) η απόφαση για τα ANFAs και SMPs
Στο Eurogroup στις 11/3 οι αποφάσεις για την Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε ο Klaus Regling
Ο χρόνος για την Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει το σύνολο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της έχει μειωθεί σημαντικά και η χώρα οφείλει να επιταχύνει τις προσπάθειές της, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μετά το πέρας του Eurogroup.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πότε θα υπάρξει εκταμίευση των κεφαλαίων από τα ANFAs και SMPs για την Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει αυτή η εκταμίευση ο κ. Regling ήταν απόλυτα ξεκάθαρος.
Όπως τόνισε η απόφαση για τη συγκεκριμένη εκταμίευση θα ληφθεί στο επόμενο Eurogroup (το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 11/3/2019) και θα εξαρτηθεί τόσο από την έκθεση της Κομισιόν (στις 27/2) όσο και από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
«Η επιστροφή των κερδών θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.
«Το Eurogroup θα δει την έκθεση και θα αποφασίσει.
Υπάρχουν ανοιχτά θέματα και η Ελλάδα έχει χρόνο για να δουλέψει πριν την έκθεση.
Δεν μπορώ να πω τι θα γίνει στο Eurogroup»", ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει, ήδη, στους θεσμούς ένα προσχέδιο του πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει τελική απόφαση, με δεδομένες τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών και της κυβέρνησης.
Παράλληλα όπως έχει, ήδη, γράψει το bankingnews.gr τα κρίσιμα ραντεβού για το οικονομικό επιτελείο με τις αντίστοιχες ημερομηνίες είναι:

* Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής (27 Φεβρουαρίου): Ενδιαφέροντα σημεία όχι μόνο για τα μεγάλα αγκάθια της 2ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης («κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου κ.ά.) αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έλαβε η ελληνική πλευρά, όπως  είναι η μεγάλη αύξηση στο κατώτατο μισθό ( 11%) ή πρόκειται να πάρει για τις δικαστικές αποφάσεις με τα αναδρομικά ( δώρα, επιδόματα, κά που κόπηκαν στα μνημοναιακά χρόνια) (ενσωματώνει) η δεύτερη  έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν.
Η έκθεση εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί βαρόμετρο για τα νέα σχέδια εξόδου στις διεθνείς αγορές, από το περιεχόμενη της θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια ΑΝFA’s και SMP’s.
Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των 16 μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν θα καταργηθεί και το επιτοκιακό πέναλτι των 100 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους από το δεύτερο πρόγραμμα.

* EuroWorkingGroup (28 Φεβρουαρίου): Θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 11ης Μαρτίου στο οποίο η χώρα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις .
Το προηγούμενο EWG δεν εξελίχθηκε έτσι ακριβώς που θα ήθελε η ελληνική πλευρά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να δέχεται τις αυστηρές συστάσεις του Οργάνου για τη μεγάλη καθυστέρηση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Η πιο αυστηρή κριτική ήρθε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν έχουν υποχωρήσει στον βαθμό που θα έπρεπε ενώ προηγουμένως το θερμόμετρο είχε ανέβει από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν είχε έτοιμη πρόταση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη -Σταθάκη που εκπνέει στο τέλος του μήνα.

* Έκθεση ΔΝΤ (αρχές Μαρτίου): Τα χαρτιά για την πορεία της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή πρόκειται να αποκαλύψει το ΔΝΤ με την έκθεση που θα δημοσιοποιήσει αρχές Μαρτίου.
 Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το κεφάλαιο για τα κόκκινα δάνεια αλλά και οι επισημάνσεις των τεχνοκρατών για τα δημοσιονομικά ρίσκα.

* Εurogroup (11 Μαρτίου): Το Eurogroup του Μαρτίου αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό που έχει η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2019 καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν, μετά την εισήγηση του EWG, την τελική απόφαση σχετικά με τα κέρδη των ομολόγων (ANFAs ) που παρακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών στα χαρτοφυλάκια τους.
Στην Αθήνα δεν ανησυχούν και θεωρούν σίγουρη την εκταμίευση αυτών των χρημάτων.
Οι δανειστές από την πλευρά τους εξακολουθούν να στέλνουν προειδοποιητικές βολές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης