Τελευταία Νέα
Διεθνή

ECFR: Η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις εκλογές θα παραλύσει την ΕΕ

ECFR: Η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις εκλογές θα παραλύσει την ΕΕ
Tα εθνικιστικά, ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, είναι πιθανό να κερδίσουν το ένα τρίτο των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Για ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019, η οποία θα σταθεί ικανή να «παραλύσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει λόγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (ECFR).
Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Independent, τα εθνικιστικά, ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, είναι πιθανό να κερδίσουν το ένα τρίτο των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα προσφέρει θα αυξήσει σημαντικά την επιρροή των λαϊκιστών στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν σημαντικά νομοσχέδια.
Τα κόμματα θα είναι σε θέση να διορίσουν τις προεδρίες του ενός τρίτου των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εμποδίσουν τον οργανισμό να ενεργοποιήσει το άρθρο 7  για την επιβολή των αξιών της ΕΕ, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ουγγαρίας του Viktor Orban.
Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι, στην περίπτωση που οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες δεν ψηφίσουν με συνέπεια, οι λαϊκιστές θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, να διαμορφώσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και να επηρεάσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη του ECFR.
Οι ψήφοι των ευρωσκεπτικιστών θα μπορούσαν επίσης να εκτροχιάσουν ήδη αμφιλεγόμενες διεθνείς συμφωνίες - όπως μια πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ.
«Με απλά λόγια, η αυξημένη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα προσφέρει στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αυξημένη επιρροή σε σημαντικές διαδικασίες και αποφάσεις», τονίζεται στη μελέτη.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, εάν τα λαϊκιστικά κόμματα συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 33% των εδρών, θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν μια σειρά από σημαντικές διαδικασίες της Ε.Ε. με τις συνέπειες να είναι πιθανότατα καταστροφικές για την εξωτερική πολιτική, τη θεσμική ετοιμότητα και την πολιτική αξιοπιστία της Ένωσης.
Στη μελέτη έχουν ληφθεί υπόψη δημοσκοπήσεις από όλες τις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τα ευρήματα των οποίων αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, έναντι των ευρωεκλογών του 2014.
Ενδειτικό των κινδύνων που ελλοχεύουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι το γεγονός ότι ο Mark Leonard, διευθυντής του Ινστιτούτου, απευθύνει έκκληση στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης, να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης