Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Ισχυρός αριστερός και προοδευτικός πόλος απέναντι στο βαθύτατο συντηρητισμό και την ακροδεξιά

Κουβέλης: Ισχυρός αριστερός και προοδευτικός πόλος απέναντι στο βαθύτατο συντηρητισμό και την ακροδεξιά
Η ΝΔ "ασκεί αντιπολίτευση χωρίς επιχειρήματα και με ευτελή πολιτικό λόγο", τονίζει ο Φ. Κουβέλης
Την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός αριστερού και προοδευτικού πόλου απέναντι στον βαθύτατο συντηρητισμό και την ακροδεξιά, επισημαίνει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ».
Όπως τονίζει «είναι αναγκαία η δημιουργία του προοδευτικού πόλου. Είναι αναγκαία η συμπόρευση και η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ειδικά σήμερα που η δεξιά του βαθύτατου συντηρητισμού, όσο και η ακροδεξιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, επιχειρούν να ορθώσουν απειλητικό ανάστημα απέναντι στις δημοκρατικές κατακτήσεις, τις πολιτικές ελευθερίες, τα κοινωνικά και τα ατομικά δικαιώματα.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ενίσχυση της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού στην Ευρώπη, έχουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που με την άσκηση της πολιτικής τους και τις επιλογές τους, διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες, συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος, ανέχθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις ενίσχυσαν τον εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο με αφορμή και τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα στην Ευρώπη».
Κατά τον ίδιο, «στη χώρα μας ο προοδευτικός πόλος διαμορφώνεται, συγκροτείται και αναπτύσσεται μέσα στην ίδια την κοινωνία, ανεξάρτητα από τη στάση των ηγεσιών των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στην κεντροαριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία.
Στον προοδευτικό αυτό πόλο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο πυρήνας της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων».
Ο υπουργός σημειώνει πως «είναι αρνητική η στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ που επιλέγει, όταν δεν επιτίθεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση, να κρατά υποτίθεται «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» και πως «η άρνηση της σύγκλισης και της συνεργασίας από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στη βάση μιας προοδευτικής πολιτικής που ασκεί, χαράσσει και προωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια άρνηση η οποία βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ίδια την κοινωνία και με όλα εκείνα τα οποία διαμορφώνονται στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης».
Ο υπουργός τονίζει παράλληλα ότι οι επαμφοτερίζουσες, οι ευκαιριακές κινήσεις και επιλογές της ΝΔ, προδίδουν πανικό.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων που χαρακτηρίστηκαν από την ΝΔ ως κομματικές, απάντησε ότι  «η στάση της ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα ήταν αναμενόμενη. Εντάσσεται στην αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική της απέναντι στην κυβέρνηση.
Ασκεί αντιπολίτευση χωρίς επιχειρήματα και με ευτελή πολιτικό λόγο, στρεβλώνοντας και την ίδια την πραγματικότητα.
Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδιαφορεί για το γεγονός ότι με τη στάση της δηλητηριάζει τον πολιτικό και δημόσιο βίο της χώρας. Το μόνο που την ενδιαφέρει και επιδιώκει είναι να ρηγματώσει, όπως πιστεύει, την κυβέρνηση».
Υπογράμμισε ότι «οι κρίσεις και οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έγιναν αποκλειστικά και μόνο με κριτήρια αποδεδειγμένης ικανότητας και επάρκειας» και πως «τα όσα ισχυρίζεται η ΝΔ δεν είναι μόνο αβάσιμα αλλά είναι και απαράδεκτα, διότι αναφέρονται στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν αντιμετωπίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις ως «κομματικό στρατό» αλλά ως Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η ΝΔ από ένα κεντροδεξιό έχει μετατραπεί σε ένα προκλητικά συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο κόμμα,
Απαντώντας τις βολές της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για αντισυνταγματική συμπεριφορά και ευτελισμό του κοινοβουλίου, με αφορμή την επιστολή των 6 ανεξαρτήτων βουλευτών για την υπερψήφιση των νομοσχεδίων θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, απαντά ότι «στηρίζουν την κυβέρνηση γιατί θεωρούν ότι υπηρετεί την κοινωνία και την προοδευτική πολιτική και βρίσκεται πιο κοντά στους ίδιους πολιτικά.
Το «κυνήγι μαγισσών» βλάπτει τη Δημοκρατία και την κοινωνία.
Ας σταματήσει η ΝΔ να επικαλείται τους θεσμούς και ταυτόχρονα να τους διαστρεβλώνει.
Ας συνυπολογίσει έστω και εκείνους τους βουλευτές που μετακινήθηκαν από άλλα κόμματα και εντάχθηκαν στη δική της κοινοβουλευτική ομάδα και ας περιορίσει τουλάχιστον την υποκρισία της».
Σχολιάζοντας το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο, υπογραμμίζει ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ήταν ιδεολογικά «φυλακισμένος» στο πλαίσιο της κυβερνητικής του συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τον πρόεδρό τους» και δεν παρέδωσε την κομματική του ταυτότητα στον κ. Καμμένο, ούτε απεμπόλησε τις ιδεολογικές του αρχές, ούτε αξίωσε το ανάλογο, ούτε από τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο.
«Επρόκειτο για μία κυβερνητική συνεργασία μεταξύ δύο εταίρων , με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές αναφορές.
Η στάση του κ. Καμμένου μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, πιστεύω ότι επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή», συμπλήρωσε.
Επανέλαβε ότι οι εκλογές, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019.
Τέλος, για το πρόγραμμα αναβάθμισης και αξιοποίησης των σημαντικών λιμανιών της χώρας, εκτός του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που ανακοίνωσε προ ημερών, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι με την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων στα δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας δημιουργείται ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας.
Σημείωσε ότι η  επιλογή αξιοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμένων αποκλειστικά μέσω των υπο-παραχωρήσεων συγκεκριμένων ή και συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων, γίνεται με γνώμονα την αξιοποίησή τους προς όφελος του Δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας με δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένων επενδυτών, με τη διαδικασία διεθνών διαγωνισμών, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.
«Η σύναψη συμβάσεων υποπαραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι η πλέον επωφελής για το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας», κατέληξε ο υπουργός.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης