Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Οι εξαγωγές πετρελαίου δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από τη δραματική μείωση των τιμών το 2014

Lagarde: Οι εξαγωγές πετρελαίου δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από τη δραματική μείωση των τιμών το 2014
Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των δημοσιονομικών πλαισίων στη Μέση Ανατολή, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ
Οι εξαγωγές πετρελαίου δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από το δραματικό σοκ των τιμών του μαύρου χρυσού το 2014, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde το Σάββατο (9/2/2019).
«Τα έσοδα μειώνονται αλλά ταυτόχρονα μειώνονται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς τα δημοσιονομικά ελλείμματα, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης», δήλωσε η Lagarde σε συνέδριο στο Ντουμπάι.
«Αυτό έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους, από 13% του ΑΕΠ το 2013 σε 33% το 2018», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η Lagarde ανέφερε ότι η αβεβαιότητα στις προοπτικές ανάπτυξης για τους εξαγωγείς πετρελαίου αντανακλά επίσης τις κινήσεις των χωρών να μετακινηθούν ταχέως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις νέες δεκαετίες, βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Είπε πάντως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των δημοσιονομικών πλαισίων στη Μέση Ανατολή ειδικά σε ορισμένες από τις αδυναμίες που προέρχονται από τη «βραχυπρόθεσμη και ανεπαρκή αξιοπιστία».
Η Lagarde δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή  ενδέχεται να υποκύψουν στον πειρασμό να ευνοήσουν πολυδάπανα έργα αμφιβόλου απόδοσης, αντί για επενδύσεις σε ανθρώπους και παραγωγικό δυναμικό.
Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε σχέδια για να προχωρήσει με τρία μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων το NEOM, μια οικονομική ζώνη 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης