Τελευταία Νέα
Διεθνή

Osmani: Υπαρχει πολιτική βούληση στο Κογκρέσο για επιτάχυνση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Osmani: Υπαρχει πολιτική βούληση στο Κογκρέσο για επιτάχυνση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Υπάρχει πολιτική βούληση στο Κογκρέσο για επιτάχυνση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον  Bujar Osmani
Την πολιτική βούληση που υπάρχει στο Κογκρέσο για την επίσπευση της διαδικασίας που σχετίζεται με την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ,  διαπίστωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Bujar Osmani, κατά τις συναντήσεις του στην Ουάσινγκτον με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Zaev, Bujar Osmani, ανέφερε ότι στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών  διαπίστωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την επίσπευση της διαδικασίας που σχετίζεται με την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εκτίμησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει μια δυναμική που θα επηρεάσει και τα άλλα κράτη μέλη της συμμαχίας για να επιταχύνουν τις δικές τους ψηφοφορίες.
Όπως τόνισε «έχοντας κατά νου τις απειλές από διάφορα κέντρα της Ανατολής, είναι πολύ σημαντικό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.
Δεν φοβάμαι ότι η διάθεση στα κράτη μέλη θα αλλάξει όσον αφορά την υποστήριξη τους για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Αλλά κάθε μέρα περισσότερο που εκκρεμεί η διαδικασία δίνει μια επιπλέον ημέρα σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την διαδικασία».
Ο ίδιος αναφερόμενος στην Ελλάδα, την χαρακτήρισε ως αρχιτέκτονα της πολιτικής για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και μάλιστα, μιλώντας στην δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund στην Ουάσινγκτον εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών θα δημιουργήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες και ως εκ τούτου, όπως είπε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει αθέμιτα εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
Ο Bujar Osmani υπογράμμισε πως «θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει την δάδα που θα οδηγήσει την περιοχή στην ΕΕ.
Στη Θεσσαλονίκη το 2003 υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η οποία καθιέρωσε την ιδέα ότι τα (κράτη στα) Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό, λοιπόν, είναι ένα αυθεντικό ελληνικό πρόγραμμα και δεν βλέπω ότι κάποια μελλοντική κυβέρνηση θα αντιταχθεί στο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, το οποίο είναι η περιοχή μας να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».
Ακόμη, αφού σημείωσε ότι «ο ουρανός είναι το όριο» για τις νέες προοπτικές συνεργασίας που διαγράφονται, αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα των Πρεσπών τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ξεπερνά τις πολιτικές των κομμάτων και συνιστά εχέγγυο για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας  και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.
Όπως τόνισε  «η συμφωνία έχει περισσότερες από 20 σελίδες και μόνο δύο ή τρεις σελίδες ασχολούνται με το θέμα του ονόματος.
Οι υπόλοιπες σελίδες ασχολούνται με τη στρατηγική εταιρική σχέση και τους τομείς στους οποίους θα συνεργαστούμε και θα υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον: στη διαδικασία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην άμυνα κλπ.».
Επεσήμανε δε, ότι το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί κατά 20% από την ημέρα που υπογράφηκε η συμφωνία.
 Για τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο που έχει να κάνει με την υλοποίηση της συμφωνίας, ανέφερε πως  είναι σημαντικό και οι δύο κυβερνήσεις να έχουν μια «θετική προσέγγιση» σε αυτή τη διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι αν τυχόν προκύψουν κάποια μικρά προβλήματα πρέπει να λυθούν «στο πλαίσιο της φιλίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που έχει αρχίσει να οικοδομείται μεταξύ των δυο χωρών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης