Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Με νέο «πρόσωπο» σε λίγες εβδομάδες το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας

tags :
Με νέο «πρόσωπο» σε λίγες εβδομάδες το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας
Με νέο «πρόσωπο» η λεωφόρος Ποσειδώνος
Ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες η πρώτη φάση του πολυεπίπεδου έργου υποδομής στον φαληρικό όρμο, που συμπληρώνεται με την αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ, εκτάσεως 270 στρεμμάτων και την ανάπλαση της ευρύτερης ζώνης του Μικρολίμανου, με παρεμβάσεις σε επιφάνεια 15.600 τ.μ..
Έργο ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα με τον Δήμο Πειραιά.
Το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή αισθητικά και λειτουργικά με πεζοδρόμηση του παραλιακού δρόμου και εκσυγχρονισμό του αστικού εξοπλισμού υποδοχής των επισκεπτών.
Από το Μικρολίμανο έως και το Παλαιό Φάληρο, το παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας αποτελεί εργοτάξιο, με αρκετά ολοκληρωμένα σημεία ανάπλασης και διάθεσης στο κοινό, καθώς το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας μετασχηματίζεται και οι εργασίες δρομολογούνται και εξελίσσονται διαμορφώνοντας το τελικό πλάνο.
Με την ανάπλαση του Μικρολίμανου, από όπου ξεκινά το παράκτιο μέτωπο, και την περάτωση των εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ και τον Φαληρικό όρμο, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, έως το Παλαιό Φάληρο, όπου ήδη έχουν τελειώσει και εκεί τα έργα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, αναπλάθεται, διαμορφώνεται και αξιοποιείται το παραλιακό μέτωπο, το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες είναι ποιοτικά ανώτερο από το επόμενο τμήμα του Ελληνικού.
Βήμα - βήμα διαμορφώνεται ένας υπερτοπικός πόλος ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών και της χώρας με έργα τα οποία εκτός από τις τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας, προβλέπουν την ανάπλαση ολόκληρων περιοχών, την υπογειοποίηση κομματιών της παραλιακής λεωφόρου και την ένωση της Αθήνας με την παραλία.
Μέχρι το Πάσχα, βεβαιώνει ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης, θα δοθεί στην κυκλοφορία η νέα Λεωφόρος Ποσειδώνος, θα ξεκινήσει η κατεδάφιση της υφιστάμενης λεωφόρου και σταδιακά Καλλιθέα και Μοσχάτο θα ενωθούν με τη θάλασσα.
Την εξέλιξη αυτή χαιρετίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δηλώνοντας ικανοποιημένη:
«Δημιουργούμε την Αττική Ριβιέρα, αλλάζουμε το πρόσωπο της Αττικής με την κομβικής σημασίας παρέμβαση στον Φαληρικό όρμο, ένα έργο που ξεκίνησε το 2017 και φέρει την "υπογραφή" της Περιφερειακής Διοίκησης…». Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι για την υλοποίηση του «συγκρουστήκαμε με συμφέροντα και ξεβολέψαμε καταστάσεις, δείχνοντας την πραγματική θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγος για τον οποίο δεχθήκαμε λυσσαλέα κριτική».
Ωστόσο, συνεχίζει, το ζήτημα αυτό αφορά στην εμβάθυνση και τη διεύρυνση ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που βρίσκεται κοντύτερα στο πλευρό της κοινωνίας, του πιο γνήσιου κύτταρου έκφρασης των πολιτών, του αναχώματος κατά του φασισμού και της ακροδεξιάς».
Με αφορμή τον νέο προσανατολισμό της πόλης προς τη θάλασσα, ο κ. Καπάταης κάνει λόγο για αδικία σε βάρος των πολιτών οι οποίοι τώρα «παίρνουν πίσω την "κλεμμένη θάλασσα".
Αποκαθίσταται μια αδικία 45 ετών, εξηγεί ο ίδιος, όταν από τις αντιπαροχές στον βασικό αστικό ιστό και τα μπάζα που μεταφέρθηκαν διαμορφώθηκε στην παραλία ένα τείχος εμποδίζοντας την πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και την εκροή των ποταμών Κηφισού και Ιλισού.
Αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε συνεχή απειλή από πλημμυρικά φαινόμενα οι 160.000 κάτοικοι των περιοχών της Καλλιθέας του Ταύρου και του Μοσχάτου.
«Τώρα με το τελείωμα της πρώτης φάσης, στο κομμάτι του Μοσχάτου, σε έκταση 220 στρεμμάτων θα ξεκινήσει να φτιάχνεται το μεγάλο παραλιακό πάρκο της περιοχής.
Με τα νέα δεδομένα θα μπορεί εύκολα πλέον ένας πολίτης να ξεκινήσει τον περίπατό του από το Μικρολίμανο και να καταλήξει έως και τον Άλιμο».
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, είπε ότι θα ξεκινήσουν όταν κατεδαφιστεί η παλιά λεωφόρος με την απόδοση και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας της νέας. Χαρακτήρισε δε, ως το δυσκολότερο κομμάτι το έργου, το «νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που πρέπει να "κουμπώσει" με τη Λ. Συγγρού από τη μία, τη Λ. Κηφισού και τον άξονα προς Πειραιά από την άλλη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης