Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατά της άμεσης και πλήρους άρσης των capital controls ο Γ. Μουρμούρας (ΤτΕ)

Κατά της άμεσης και πλήρους άρσης των capital controls ο Γ. Μουρμούρας (ΤτΕ)
Κατά τον Γ. Μουρμούρα, ενδείκνυται η προαναγγελία της καταληκτικής ημερομηνίας για την πλήρη άρση των capital controls με καθαρό ορίζοντα και σχεδιασμό
Κατά της άμεσης πλήρους άρσης των capital controls τάχθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Μουρμούρας, ο οποίος όμως τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης γνωστοποίησης συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση τους εντός του 2019.  
Ειδικότερα, σε παρέμβασή του σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με θέμα τα κόκκινα δάνεια στο ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα, παρουσία εκατοντάδων θεσμικών και διεθνών επενδυτών, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Ο κ. Υποδιοικητής στην ομιλία του έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του προβλήματος των NPEs για τις ευρωπαϊκές χώρες και επικεντρώθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προτείνοντας ενδεδειγμένους τρόπους μείωσης των κόκκινων δανείων.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της πλήρους άρσης των capital controls, προτείνοντας να μη γίνει άμεσα, αλλά τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης γνωστοποίησης συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση τους εντός του 2019.   
Όπως είναι γνωστό από τον Οκτώβριο του 2018 δεν υφίστανται κεφαλαιακοί έλεγχοι στις εγχώριες συναλλαγές, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
Ο κ. Υποδιοικητής  τόνισε τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια  προεκλογικών  περιόδων εν γένει και ως γνωστόν επηρεάζουν την οικονομία.
Συνεπώς, κατά τον κ. Υποδιοικητή, ενδείκνυται η προαναγγελία της καταληκτικής ημερομηνίας για την πλήρη άρση των capital controls με καθαρό ορίζοντα και σχεδιασμό, δεδομένου ότι το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών.
Εν τω μεταξύ σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιείται συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος με τους Έλληνες τραπεζίτες για το ζήτημα των capital controls.
Ούτως ή άλλως όμως ένα πολύ μεγάλο μέρος των βασικών περιορισμών έχουν αρθεί και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην μεταφορά κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, όπως και την πλήρη ανάληψη μετρητών κ.α.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είναι θετικές στην πλήρη άρση αν και θέματα όπως η μεταφορά κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό χρήζουν ακόμη προσοχής.
Τονίζεται ότι τα capital controls επιβλήθηκαν το Καλοκαίρι του 2015 και ουσιαστικά χρειάστηκαν 3,5 χρόνια για να αποσυρθούν όπως και στην περίπτωση της Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης