Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σήμερα το πρώτο crash test για την Ελλάδα – Στο επίκεντρο τα στοιχεία της Κομισιόν

tags :
Σήμερα το πρώτο crash test για την Ελλάδα – Στο επίκεντρο τα στοιχεία της Κομισιόν
Χαλαρή ή σκληρή θα είναι η στάση των Ευρωπαίων;
Στις 12 το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις Χειμερινές Εκτιμήσεις της για την Ε.Ε οι οποίες θα στοχεύουν στην πορεία του ΑΕΠ της Ευρώπης καθώς και στους οικονομικούς κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει ενόψει Brexit και του διεθνούς εμπορικού πολέμου, καθώς και σχολιασμό ανοιχτών θεμάτων που υπάρχουν για συγκεκριμένα κράτη μέλη.
Οπότε σήμερα οι ελληνικές αρχές θα μπορέσουν να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των θεσμών αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουάριου μαζί με τις Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για όλα τα κράτη μέλη.

Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις θα απασχολήσουν την Κομισιόν

Η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων η οποία είχε διαπιστωθεί από την πρώτη μεταμνημονιακη έκθεση και στην οποία έχουν αναφερθεί ουκ ολίγοις οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι θα είναι το θέμα που για ακόμα φορά θα σταθεί σίγουρα η Κομισιόν.
Ειδικά το θέμα των κόκκινων δανείων είναι το νούμερο ένα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων το οποίο μάλιστα είναι και το κλειδί για την εκταμίευση των 750 εκατομμυρίων από τα ANFAs.
Επιπλέον εάν δεν λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα πέρα των κινδύνων που ελλοχεύουν για όλη την ελληνική οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει και το ευρωπαϊκό σχέδιο ΕDIS(για την εγγύηση των καταθέσεων), αφού πολλές χώρες του Βορρά αρνούνται να προχωρήσουν εάν δεν επιλυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων του Νότου.

Ποια θα είναι η στάση των θεσμών;

Η σημερινή στάση της Κομισιόν θα δώσει και τον τόνο για την μετέπειτα πορεία της αξιολόγησης.
Θα χτυπήσει κόκκινο καμπανάκι στην Ελλάδα η Κομισιόν σκληραίνοντας τη στάση της στην «αργοπορημένη» Ελλάδα ή θα προτιμήσει μια πιο χλιαρή αντιμετώπιση ενόψει και των Ευρωεκλογών;
Η σημερινή στάση πάντως της Κομισιόν πέραν της πρώτης γεύσης που θα δώσει για την δεύτερη αξιολόγηση θα αποτελέσει ίσως και χάρτη για την κυβέρνηση για το εάν μπορεί να «παίξει» με την πρόταση των κόκκινων δανείων για να μπορέσει να πετύχει καλύτερους όρους, την οποία αναμένεται να αποστείλει στους θεσμούς στις 15 Φεβρουάριου.
Οι τελικές πάντως αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν στο Eurogroup της 11 Μαρτίου στο οποίο η συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει πάνω στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία θα έχει ανακοινωθεί ήδη από τις 27 Φεβρουάριου

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης