Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ για Ιταλία: Ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2019 - Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

ΔΝΤ για Ιταλία: Ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2019 - Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις
Η Ιταλία έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, προειδοποίησε το ΔΝΤ
Η Ιταλία έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, προειδοποίησε σήμερα (6/2/2019) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδιά της να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πλήξει την αναπτυξιακή δυναμική της.
«Η στρατηγική των ιταλικών αρχών αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, που θα αντιμετωπίσουν τα μακροχρόνια διαρθρωτικά εμπόδια στη βιώσιμη ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, ρισκάρει να αφήσει την οικονομία σε μια ευάλωτη κατάσταση», ανέφερε το ΔΝΤ.
Η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης «θα μειώσει τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και τη δυνητική ανάπτυξη και θα αυξήσει τον ήδη υψηλό λογαριασμό των συντάξεων», αναφέρει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,6% το 2019 και κατά 0,9% το 2020, ενώ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι «καθοδικοί» και «σημαντικοί».
Σύμφωνα με το ΔΤΝ, η ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω του 1% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια, καταλήγοντας στο +0,6% το 2023.
Όπως υπογραμμίζει το Ταμείο, η ιταλική οικονομία ανακάμπτει με μέτριους ρυθμούς από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Η ιταλική κυβερνητική πολιτική θα μπορούσε να αφήσει την Ιταλία «ευάλωτη σε νέα απώλεια εμπιστοσύνης της αγοράς, ακόμη και αν δεν υπάρξουν περαιτέρω κλυδωνισμοί», προσθέτει το ΔΝΤ.
Όπως συνεχίζει το Ταμείο, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει έναν πιθανό σημαντικό παγκόσμιο κίνδυνο, που «θα μπορούσε να ωθήσει τις παγκόσμιες αγορές σε ανεξερεύνητες περιοχές».
Αναφορικά με το «εισόδημα πολιτών», ένα πρόγραμμα για την ανακούφιση από τη φτώχεια, το ΔΝΤ χαιρέτισε το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην προστασία των φτωχών και στην ενίσχυση της ευημερίας, αλλά επεσήμανε τα ελαττώματα στο σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένων των παροχών που είναι υπερβολικά υψηλές για τους άγαμους πολίτες.
Το ΔΝΤ σημειώνει ακόμη πως «καλωσορίζει» τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και επανέλαβε τις συνήθεις πολιτικές «συνταγές» για την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της αποκέντρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της απελευθέρωσης του τομέα των υπηρεσιών, της περικοπής δαπανών με παράλληλη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και μείωση των φόρων στην εργασία.
«Η εξασθενημένη κερδοφορία και οι σταθερά υψηλές αποδόσεις κυριαρχούν θέτουν προκλήσεις στο τραπεζικό σύστημα», σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.
Το Ταμείο εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τον στόχο της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος, το οποίο, σε ποσοστό άνω του 130% του ΑΕΠ, είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά από εκείνο της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης