Τελευταία Νέα
Πολιτική

Atlantic Council: Η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει στη FYROM μία δεύτερη ευκαιρία

Atlantic Council: Η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει στη FYROM μία δεύτερη ευκαιρία
Θετική για τη FYROM αλλά και τα Βαλκάνια η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
Άρθρο για τα οφέλη που θα έχει τόσο η FYROM όσο και η Ελλάδα από την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το Atlantic Council.
Όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της Συμμαχίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Nicola Dimitrov, μιλώντας στο Atlantic Council.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια που αφορά την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα και έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο", δήλωσε ο Dimitrov, προσθέτοντας ότι "για εσάς στο εσωτερικό είναι μάλλον εύκολο να ξεχάσετε πόσο κρύο είναι έξω".
Σύμφωνα με μια συμφωνία ονόματος μεταξύ της Μακεδονίας (σ.σ.: όπως χαρακτηρίζεται στο άρθρο) και της Ελλάδας, η FYROM θα είναι γνωστή ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η συμφωνία, η οποία τερματίζει μια εικοσαετή διαμάχη μεταξύ των γειτόνων, οδήγησε στην υπογραφή συμφώνου ένταξης με το ΝΑΤΟ στις 6 Φεβρουαρίου.
Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνει επίσημη ορολογία μόλις η Ελλάδα κυρώσει την προσχώρηση της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.
Η συμφωνία για το όνομα  είναι "μια δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μου", δήλωσε ο Dimitrov, προσθέτοντας ότι για δεκαετίες η FYROM "έχει κλειδωθεί σε αίθουσα αναμονής".
Ο κ. Damon Wilson, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Atlantic Council, δήλωσε ότι «ένα από τα σημαντικότερα σημάδια του δυναμισμού και της υγείας της συμμαχίας μας είναι ότι τα έθνη στην περιφέρειά της εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι στρατηγικά πολύτιμο να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ».
Το γεγονός ότι ο στόχος της ένταξης στο ΝΑΤΟ οδήγησε τη Μακεδονία και την Ελλάδα προς συμφωνία αποδεικνύει, δήλωσε ο Wilson, ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να συνεχίσει τον ιστορικό του ρόλο «να καταστήσει τους πρώην εχθρούς,  συμμάχους».
Ο Πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέληξαν στην συμφωνία - γνωστή και ως συμφωνία Πρεσπών - τον Ιούνιο του 2018.
Η συμφωνία επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο της FYROM στις 11 Ιανουαρίου και το ελληνικό κοινοβούλιο στις 25 Ιανουαρίου.
"Δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα, δεν είναι εύκολο για μας", δήλωσε ο Dimitrov για τη συμφωνία. "Αλλά είναι το σωστό."
Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες παραμένουν σκεπτικιστές της συμφωνίας και πεπεισμένοι ότι «θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη συμφωνία», δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση για την επίλυση της διαμάχης και τη διασφάλιση της προσχώρησης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο Dimitrov.
Οι παραχωρήσεις και οι συμβιβασμοί έπρεπε να γίνουν για να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα, είπε. "Δεν μπορείτε να κερδίσετε μια διαφωνία εάν η διαμάχη είναι με το γείτονά σας. Δεν μπορείτε να κερδίσετε εάν νικήσετε τον πλησίον σας. "
Ο Dimitrov πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι ανθεκτική, εν μέρει επειδή η FYROM θα εδραιωθεί στο ΝΑΤΟ και λόγω του σημαντικού διεθνούς έπαινο που έχει αποκτήσει η συμφωνία
Προειδοποίησε ότι η ΕΕ και οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αποφύγουν τη «διπλή μπλόφα», όπου οι υποψήφιοι λένε ότι κάνουν αλλαγές χωρίς να κάνουν πραγματικά βήματα προόδου, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν αόριστα την προσχώρηση χωρίς πραγματικές δεσμεύσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης