Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αυξάνεται ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία

tags :
S&P: Αυξάνεται ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Αυξάνεται ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία, υπογραμμίζει η S&P
Ο κίνδυνος ενός «σκληρού» Brexit, δηλαδή μίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, υπογραμμίζει σε σχόλιό της η Standard & Poor’s.
Βέβαια, ο αμερικανικός οίκος καθησυχάζει πως ένα άτακτο Brexit δεν αποτελεί επί του παρόντος το βασικό σενάριο, εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν εν τέλει σε συμφωνία.
Η αγωνία για το επικείμενο Brexit κορυφώνεται, με τις επίσημες διαπραγματεύσεις να λήγουν στις 29 Μαρτίου 2019 και Λονδίνο και Βρυξέλλες να αδυνατούν να συμφωνήσουν.
Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου της χώρας, Liam Fox, παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο κ. Fox τόνισε ότι ποτέ δεν είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους ελευθέρωσης του εμπορίου, διευκρινίζοντας ότι «προσωπικά, δε θα τασσόμουν υπέρ της πλήρους μείωσης των δασμών στις εισαγωγές σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit».
Παράλληλα, ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, ο κ. Fox ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα την πολιτική που θα ακολουθήσει σε αυτήν την περίπτωση.
Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της διαδικασίας απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Βρετανός υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνία «από κάθε άλλη φορά».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Guy Verhofstadt, τόνισε ότι δε θα ήταν «πολύ υπεύθυνη» η κίνηση της Βρετανίας να μη συμπεριλάβει το ζήτημα του ιρλανδικού backstop στη συμφωνία για το Brexit, καθώς αποτελεί «ύστατη διασφάλιση» ότι δε θα επιστρέψουν τα «σκληρά σύνορα» στο νησί της Ιρλανδίας.
«Το μήνυμά μου προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι δεν θα ήταν πολύ υπεύθυνο να προσπαθήσει να απομακρύνει το backstop, το οποίο αποτελεί ύστατη διασφάλιση ότι θα αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα και ότι δε θα επιστρέψει η βία στο νησί της Ιρλανδίας», τόνισε ο κ. Verhofstadt, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί μέσα στις επόμενες ώρες τόσο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, όσο και με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης